שתף קטע נבחר

 

פריצת דרך בשיחות הברקזיט: לא יהיה גבול בצפון אירלנד

בפגישה בבריסל, הגיעו ראש ממשלת בריטניה ונשיא האיחוד האירופי להסכמות שעשויות לסלול את הדרך להיפרדות בריטניה מהאיחוד

 

ז'אן קלוד יונקר ותרזה מיי בבריסל, היום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ז'אן קלוד יונקר ותרזה מיי בבריסל, היום(צילום: EPA)

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי ונשיא האיחוד האירופי ז'אן-קלוד יונקר הגיעו הבוקר (יום ו') לפריצת דרך בשיחות בבריסל על הברקזיט (כוונת בריטניה לצאת מהאיחוד האירופי). מיי הודיעה כי לא יוקם גבול פיזי בין צפון אירלנד לאירלנד: "נמשיך לפעול לטובת האינטרסים של כל תושבי צפון אירלנד ולשמור על ההסכם שהוביל להתקדמות העצומה שראינו בשני העשורים האחרונים".

 

הברקזיט עלול היה למוטט את השלום השברירי בצפון אירלנד

 

השבוע הזהירה המפלגה הדמוקרטית-יוניוניסטית (DUP) של צפון אירלנד מפני הצבת גבול - איום שהיה עלול להוביל למשבר פוליטי בבריטניה, שכן מפלגה זו מבטיחה את הרוב של ממשלת השמרנים בבריטניה. תרזה מיי הבהירה כאמור שהגבול בין אירלנד לצפון אירלנד יישאר פתוח ותישמר אחדות חוקתית וכלכלית בין צפון אירלנד לבריטניה.

מפה של אזור הגבול בין אירלנד לצפון אירלנד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מפה של אזור הגבול בין אירלנד לצפון אירלנד(צילום: shutterstock)

גשר השלום בעיר דרי בצפון אירלנד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גשר השלום בעיר דרי בצפון אירלנד(צילום: shutterstock)
 

בשנת 1997 נחתם "הסכם יום שישי הטוב" בין השלטון הבריטי, צפון אירלנד והרפובליקה של אירלנד, שסיים עשורים ארוכים ועקובים מדם של מאבק מזוין בין המחתרת האירית (IRA) ובין השלטון הבריטי. ההסכם הסדיר את מעמדה של צפון אירלנד כטריטוריה בעלת אוטונומיה מסוימת שהיא חלק מהממלכה המאוחדת של בריטניה. אחד הסעיפים הרגישים ביותר בהסכם השאיר את צפון אירלנד נטולת גבול עם הרפובליקה האירית.

 

עוד אמרה ראש ממשלת בריטניה בעקבות פגישתה עם יונקר כי ההסכם ישמר את זכויות שלושה מיליון אזרחי האיחוד שנמצאים בבריטניה ושל מיליון אזרחים בריטים החיים באיחוד. הצדדים ימשיכו לשלב הבא בשיחות בנוגע לסוגיות מסחריות.

 

ז'אן-קלוד יונקר אמר: "אני מאמין שהגענו לפריצת הדרך הנדרשת". מנהיגי האיחוד האירופי ייפגשו ביום חמישי הבא והם אמורים לתת אור ירוק להמשך התהליך בעקבות ההתקדמות בסוגיות גבולות אירלנד, זכויות התושבים שייפגעו מהברקזיט וההסדרים הכלכליים בין בריטניה לבין האיחוד.

 

בהסכם נכתב כי בכל מקרה, בריטניה תבטיח גישה של עסקים מצפון אירלנד לכל השוק של הממלכה המאוחדת. בריטניה הסכימה כי במידה ולונדון והאיחוד האירופי לא יצליחו לגבש את הסכם הברקזיט הסופי, בריטניה תמשיך באותה מדיניות של מכס וסחר פנימי שעוזרים להגן על שיתוף הפעולה בין צפון ודרום אירלנד.

 

שר החוץ של אירלנד, סיימון קובני, אמר כי הסכם הגבולות גורם לכך כי תהליך הברקזיט לא יוביל להצבת גבול בין אירלנד לצפון אירלנד. לדבריו התוצאה של ההסכם היא טובה לכל אחד באי של אירלנד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
תרזה מיי בפגישתה עם נשיא האיחוד האירופי
צילום: EPA
מומלצים