נתניהו לשרת החוץ של האיחוד האירופי: "הכרה בי-ם כבירתנו מאפשרת את השלום"
בפתח פגישתו בבריסל עם פדריקה מוגריני, הכריז ראש הממשלה כי הצהרתו של טראמפ "הניחה את העובדות על השולחן" והוסיף: "מצפה שרוב מדינות האיחוד יכירו בירושלים כבירתנו". מוגריני: "מגנה את כל המתקפות נגד יהודים"
"אני מצפה שרוב מדינות האיחוד האירופי יכירו בירושלים כבירת ישראל". כך הבהיר היום (ב') ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח פגישתו עם שרת החוץ של האיחוד, פדריקה מוגריני, על רקע הצהרתו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בשבוע שעבר.
לדברי נתניהו, הכרתו של הנשיא האמריקני בירושלים כבירתה של ישראל "אינה מונעת שלום, אלא מאפשרת שלום". נתניהו הוסיף: "טראמפ שם את העובדות על השולחן, והכרה במציאות היא מהות השלום. הגיע הזמן שגם הפלסטינים יכירו בכך שיש מדינה יהודית ושיש לה בירה - ושמה ירושלים".
"ירושלים היא בירתו של העם היהודי זה 3,000 שנה, מאז שהוקמה על ידי דוד המלך", הוסיף. "מעולם לא איבדנו את זיקתנו, ועם זאת, הזיקה הזאת מוכחשת בפורומים של האו"ם ובהחלטות נלעגות של אונסק"ו שחותרים להכחיש את ההיסטוריה ולהכחיש את האמת ההיסטורית. ירושלים היא הבירה של מדינת ישראל זה 70 שנה. השלום מבוסס על המציאות, השלום מבוסס על הכרה במציאות, ואני חושב שהעובדה שירושלים היא בירת ישראל ברורה היטב לכל אלה מבינכם שמבקרים בישראל".
"אירופה וישראל הן שותפות חשובות בשלושה תחומים מרכזיים" בתחום הביטחון, בתחום השגשוג ובתחום השלום", הוסיף נתניהו במסיבת העיתונאים המשותפת. "בביטחון, המודיעין הישראלי מנע עשרות פיגועי טרור, רבים מהם על אדמת אירופה, ואני חושב שחיים של אנשים רבים ניצלו תודות לאותו שיתוף פעולה שהוא מוכר היטב לשירותי הביטחון של ממשלות אירופיות רבות".
טרם הצהרתו של נתניהו אמרה מוגריני כי האיחוד האירופי ממשיך לכבד את הקונצנזוס הבינלאומי בירושלים והבהירה כי היא מגנה את כל המתקפות באירופה נגד היהודים וישראל.
שרת החוץ של האיחוד האירופי ציינה כי היא נותנת את תמיכתה המלאה ליוזמת השלום של מלך ירדן עבדאללה השני. לדבריה, "הפיתרון הריאלי היחיד לקונפליקט בין ישראל לפלסטינים מבוסס על פתרון שתי המדינות וירושלים כבירה של כל אחת מהן".
אחרי הפגישה עם מוגריני ימשיך נתניהו לארוחת בוקר לא פורמלית עם 28 שרי החוץ של האיחוד האירופי, שאותה יזם שר החוץ הליטאי מאחורי גבה של מוגריני. הפגישות צפויות להיות נוקבות על רקע התנגדותם הכמעט גורפת של שרי החוץ האירופים – למעט הצ'כים – להכרזה של טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל.
האירופים יצאו בתקיפות נגד המהלך עד כדי כך שבישראל מדגישים שבעוד התגובות להצהרת טראמפ שמגיעות ממדינות ערב, מרכז אירופה ומזרח אירופה הן מדודות וצפויות – הבעיה של ישראל ממוקדת דווקא במדינות מערב אירופה, ולכן משווים את הפגישה של נתניהו עם שרי החוץ האירופים ככניסה ל"לוע הארי".
גורמים מדיניים אומרים כי בעוד שרי החוץ האירופים גינו בחריפות את הצהרת טראמפ, לא נשמעו מהם גינויים לקסאמים שנורו לעבר שדרות בסוף השבוע - מה שחושף שוב את הצביעות האירופית. פקידים בישראל אמרו כי ישראל זיהתה ניסיונות של הפלסטינים להפעיל את אירלנד, שבדיה ומדינות אירופיות נוספות כדי שיקדמו מהלכים נגד ישראל באיחוד האירופי ובפורומים בינלאומיים אחרים בתגובה להחלטת הנשיא טראמפ. זהו ביקורו הראשון של ראש ממשלה ישראלי במטה האיחוד האירופי זה 22 שנה.