יחימוביץ': מנכ"ל טבע קיבל יגואר ונפטר בקלות מהעובדים
טבע צפויה לפטר כמעט שליש מעובדיה בישראל. ח"כ יחימוביץ' קראה לשר האוצר וליו"ר ההסתדרות למנוע את המהלך: "היגואר של המנכ"ל הוא סימבול בוטה של תפיסה מעוותת של הנהלת החברה". העובדים: "אף אחד לא דיבר איתנו, לא יודעים כלום"
הפיטורים בטבע: יו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ שלי יחימוביץ פתחה הבוקר (יום ד') את דיון הוועדה לביקורת המדינה, העוסק בכשלים במינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות בביקורת קשה על מהלך הפיטורים בטבע.
החברה צפויה לפטר כ-2,000 עובדים. זהו גל הפיטורים הגדול ביותר בשנים האחרונות במשק הישראלי.
לפי התוכנית, מרכז המחקר והפיתוח של החברה בנתניה ייסגר, מהמפעל בנאות חובב יפוטרו מרבית העובדים, המפעל בקריית שמונה יימכר או ייסגר, וכ-500 עובדים מהמטה של החברה בפתח תקווה יפוטרו. בסך הכל יפוטרו כשליש מ-6,800 עובדי החברה בישראל.
יחימוביץ' גילתה כי מנכ"ל טבע קאר שולץ קיבל השבוע רכב חדש מסוג יגואר שעלותו מיליון ו-300 אלף שקלים. "זהו סימבול בוטה לתפישה המעוותת של הנהלת החברה. גם נפטרת בקלות מעובדיה, גם מרפדת את בכיריה בסכומי עתק ובפינוקים, וגם בו בזמן שואבת הטבות של עשרות מיליארדים מהמדינה".
בשבוע הבא תקיים הוועדה לביקורת המדינה דיון חירום בנושא הפיטורים בטבע. שר הכלכלה אלי כהן אמר בכנס "דרום עולה" של כלכליסט: "עובדי טבע לא צריכים לשלם על טעויות של מנהלים. הפיתוחים של החברה הגיעו מישראל, הקופקסון לא פותחה בשבדיה".
כמאל אלדנפירי, יו"ר וועד טבע נאות חובב, אמר בתגובה לפרסומים על פיטורים המוניים: "אנחנו עוד לא יודעים כלום. אף אחד לא דיבר איתנו. אנחנו רק מכינים את עצמנו אם תהיה מלחמה. אין לנו ברירה. כנראה נלך עד הסוף. מחר נדע פרטים נוספים, הכל מתנהל בתקשורת כרגע". הוא סיפר כי העובדים יתכנסו כדי לשקול את צעדיהם. "לא פנו אלינו מההנהלה. לא דיברו איתנו. כלום כלום כלום. זה ממש מוזר בעיננו".
המטה התנפח
המפעל בנאות חובב הוא מפעל שמייצר חומרי גלם כימיים לתרופות, ומועסקים בו 1,200 עובדים. ייתכן שהחברה לא תסגור את המפעל, אך בכל מקרה ייערכו בו קיצוצים דרמטיים, ומרבית עובדיו, אם לא כולם, צפויים להישלח הביתה.
המרכז בנתניה, שעוסק במחקר ופיתוח, מעסיק כ-350 עובדים והוא צפוי להיסגר. במהלך השנים העסיק המרכז עוד ועוד עובדים, בדומה למטה בפתח תקווה, עד שבמסדרונות טבע נשמעה בשנים הטובות של החברה הבדיחה שבטבע גם למזכירה יש מזכירה. משום כך, הוא והמטה היו בראש רשימת הקיצוצים.
המפעל בקריית שמונה, מיגדה, שמעסיק 250 עובדים, ושבו מייצרת החברה מוצרי פלסטיק לענף התרופות ואת ה"טבעדפטור" שמגן על צוותים רפואיים מחשיפה לתרופות מסוכנות, הוא רווחי. מדובר במפעל שמוכר את מוצריו ל־20 מדינות בהיקף של עשרות מיליוני דולרים בשנה. לפי ההערכות בטבע, המפעל יכול להתקיים גם באופן עצמאי, ומשום כך תנסה טבע למכור אותו. אם החברה לא תצליח בכך, הוא עשוי להיסגר.
כמו כן, טבע אינה מעוניינת להמשיך ולהפעיל את המרכז הלוגיסטי הגלובלי ס.ל.א, הפועל מאזור התעשייה בשוהם, ובו מועסקים כ-700 עובדים. המרכז רווחי בזכות עצמו, והסבירות שטבע תמכור ולא תסגור אותו גבוהה מהסבירות שזה יהיה גורלו של המפעל בקריית שמונה.
בשל היקפו של גל הפיטורים בטבע, הוא צפוי לפגוע גם במעגלים נוספים הקשורים לחברה, כמו ספקים וקבלני משנה - יצרני אריזות, חברות הסעדה, חברות שמירה, חברות ניקיון ועוד.
המנכ"ל: נטול זיקה וסנטימנטים לישראל
גל הפיטורים הוא חלק מתוכנית ההתייעלות הגלובלית של החברה שאותה מוביל שולץ. במסגרת התוכנית החברה צפויה החברה לפטר 10,000 עובדים. בנוסף, מספר החטיבות הגיאוגרפיות של החברה יצומצם, מחמש לשלוש, ומספר המנהלים יופחת גם הוא: במקום שני מנהלים לכל חטיבה - אחד שאחראי על תחום תרופות המקור ואחד שאחראי על תחום התרופות הגנריות - יהיה רק מנהל אחד.
מטרת התוכנית היא לחסוך לטבע הוצאות של 1.5-2 מיליארד דולר, וזאת במטרה להקל עליה את ההתמודדות עם החוב האסטרונומי שלה, שנכון לסוף הרבעון השלישי של השנה (יולי-ספטמבר) עמד על 34 מיליארד דולר.
שולץ, שקיבל לידיו חברה עם חוב עצום, מנייה מדשדשת ותרופת דגל, קופקסון, שהפטנטים עליה פקעו, מעוניין לחתוך בבשר החי, וכמה שיותר. לגישתו, זה מה שטבע זקוקה לו כעת. שולץ, אזרח דנמרק, נטול זיקה וסנטימנטים לישראל. לנגד עיניו עומדת מטרה אחת בלבד: לייצב את החברה ולהעלות את מחיר המניה שלה. משום כך, הוא חייב לשרת את החוב של החברה בראש ובראשונה, ולהעדיף זאת על פני השקעה במחקר ופיתוח שתניב רווחים בעוד כמה שנים, אם בכלל.
הסתדרות העובדים ממתינה להתבהרות התמונה בטרם תגיב לתוכנית ההתייעלות. בתחילת השבוע צפוי יו"ר ההסתדרות להיפגש עם בכירי טבע כדי להבין מה הם מתכננים ולאחר מכן יחליט כיצד לפעול בנושא.