שתף קטע נבחר

 

יו"ר הכנסת מזכיר לבכירי הליכוד: "זכותו של ריבלין לא להעניק חנינה לאלאור אזריה"

מעיתוי חקירת ח"כ דוד ביטן הייתה לו "תחושה מעיקה", אך הוא משוכנע שגורמי האכיפה לא רוקמים קנוניה. בריאיון ל-ynet יולי אדלשטיין לא חוסך ביקורת מהשרה רגב, שניסתה לנשל ממנו את טקס המשואות לטובת נתניהו, ומבטיח: "אלחם בעשבים שוטים במחנה הלאומי"

 

הריאיון עם יו"ר הכנסת אדלשטיין    (צילום: אלי מנדלבאום, גיל יוחנן)

הריאיון עם יו"ר הכנסת אדלשטיין    (צילום: אלי מנדלבאום, גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

זו אחת התקופות הסוערות שידעה הכנסת מאז נכנס היו"ר יולי אדלשטיין לתפקידו. מלבד ההתמודדות עם משברים קואליציוניים על בסיס שבועי, נאלץ האיש, שנושא בתפקידו כבר חמש שנים וחצי, לראות כיצד דמויות בולטות ובכירות במפלגתו שקועות עד צוואר בחקירות משטרה בחשד לעבירות שחיתות וטוהר המידות. חקירות אלה רחוקות כמובן מלהסב לו נחת. בריאיון מיוחד ל-ynet הוא לא חוסך ביקורת משרת התרבות והספורט מירי רגב, מעניק רוח גבית לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ונותן אמון מלא במערכת אכיפת החוק.

 

ראש ממשלה, יו"ר הקואליציה ופעילי ליכוד בולטים מבלים לאחרונה את זמנם בחקירות.

"אני לא חושב שיש מישהו שמרגיש נוח. ודאי, הלוואי וכל זה לא היה קורה, אבל יחד עם זה כדאי לזכור שהקלישאה הזאת שכל אזרח הוא חף מפשע כל עוד בית משפט לא החליט אחרת, היא פועלת גם לגבי נבחרי ציבור".

 

הפרשות האלה פוגעות במפלגה?

"אנחנו בהחלט צריכים לקחת את הדברים האלה בחשבון ולחשוב ביחד איך יוצאים מהסיטואציה הזאת. בתסריט האידיאלי, כמו שאמרתי, אם כולם נוקו לגמרי וכל החשדות הוסרו, אז מצוין. אם לא, אני חושב שהדברים האלה בידיים של חברי הליכוד. אנחנו עדיין בין המפלגות שמקיימות פריימריז, ואנשים ייקחו את הדברים האלה בחשבון. אני מקווה שתהיה רשימה אטרקטיבית שהיא מעל כל החשדות, ואיתה נלך למשימה שלדעתי צריכה לאחד את כולנו - איך הליכוד מנצח גם בבחירות הבאות".

יו"ר הכנסת אדלשטיין וכתבת ynet מורן אזולאי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יו"ר הכנסת אדלשטיין וכתבת ynet מורן אזולאי(צילום: גיל יוחנן)

"לא לחרוץ גורלות בשאלות היפותטיות". אדלשטיין עם רה"מ נתניהו  (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
"לא לחרוץ גורלות בשאלות היפותטיות". אדלשטיין עם רה"מ נתניהו (צילום: דוברות הכנסת)

ראש ממשלה יכול לדעתך לכהן תחת כתב אישום?

"לא שמעתי שהוגש נגדו כתב אישום. יש הרבה שאלות תיאורטיות מקדימות: איזה כתב אישום? מה כתוב בו? תלוי מאוד מה יעלה השימוע, תלוי מאוד מה יהיו הדברים הספציפיים. לחרוץ גורלות בשאלות היפותטיות ותשובות עוד יותר היפותטיות - אני לא חושב שזאת התנהגות נכונה".

 

האם דוד ביטן יכול להמשיך לתפקד כיו"ר קואליציה?

"המצב שלו לא פשוט, אבל גם כאן צריך לראות את ההתפתחות, אם תוך כמה ימים מסיימים את כל החקירות והכול נכנס לסוג של סטגנציה ובדיקות אז הוא כן יכול לתפקד. דוד, שאנחנו אוהבים אותו, מאחלים לו כל טוב, צריך לקחת את המושכות או להעביר אותן למישהו אחר. כרגע אני לא חושב שהוא צריך לעשות את זה מייד. הוא יודע יותר טוב מכולנו מה מצבו והוא זה שצריך לקבל את ההחלטה".

 

בוא נחזור לבוקר הזה שראש אגף החקירות מתקשר אליך ומודיע לך - יום לפני ההצבעה על חוק ההמלצות - שביטן מזומן לחקירה.

"הייתה לי תחושה לא פשוטה באותו בוקר, בגלל העיתוי. אני לא בא בהאשמות לגוף זה או אחר, אני לא בקיא בפרטי החקירה ובפרטי הבדיקה שהייתה לפני, אבל העיתוי דרש התייחסות ויש רגעים שבהם צריך לא רק לחשוב על הצדק שנעשה אלא גם על איך הדברים נראים. אני מקווה שהדברים ייעשו בצורה הכי ישירה והכי מקצועית שיש, בניתוק מוחלט מחוקים כאלו ואחרים בכנסת. במקרה הזה התחושה מעיקה. הביקורת שלי מופנית לאלה שקיבלו את ההחלטות על העיתוי. אבל אם הם כרגע רואים את הריאיון שלנו ואומרים 'על מה הוא מדבר? זה היה נקי לגמרי, הוא ממש משמיץ אותנו', אז אני ישן טוב בלילה".

ביטן מגיע לאחת מחקירותיו. "הוא יודע יותר טוב מכולנו מה מצבו" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ביטן מגיע לאחת מחקירותיו. "הוא יודע יותר טוב מכולנו מה מצבו"(צילום: מוטי קמחי)

ראש הממשלה נתניהו אמר בעבר שמנסים להפיל את שלטון הימין. אתה שותף לתיאוריה הזאת? יכול להיות שיש מניעים זרים? נסתרים?

"אני נותן אמון מלא במערכת אכיפת החוק, בוודאי במערכת המשפט בישראל, אני לא חושב שמישהו רוצה להפיל אותנו, וגם אם רוצים, לא מצליחים".

 

גורמי אכיפת החוק שותפים לדעתך לתהליך כזה?

"אני לא מאמין שבמדינה כמו ישראל יכולה להיות סוג של קנוניה כזאת של כל גורמי אכיפת החוק, ואנה אנו באים אם זה יהיה כיוון החשיבה שלנו?"

 

אנחנו עדים לאחרונה לניסיונות לשנות את כללי המשחק תוך כדי משחק. חוק ההמלצות, החוק הצרפתי, החוק להשתקת מבקר המדינה. מה דעתך על זה?

"לגבי חלק מן החוקים האלה, אילו באמת היו עוברים בצורה שהם הוגשו, לא רק שלא הייתי חש נוח - הייתי עושה את הכול על מנת להתנגד ולהיאבק נגדם".

 

החוק היה אמור להגיע לקריאה שנייה ושלישית.

"היה אמור. הגיע?"

 

במות אחרות לראש הממשלה

השרה רגב העלתה לאחרונה יוזמה לשינוי כללי טקס הדלקת המשואות בערב יום העצמאות, ולפיה במקום נאומו המרכזי של יו"ר הכנסת יישמעו גם דברי ראש הממשלה ונשיא המדינה. אדלשטיין לא אהב את היוזמה, בלשון המעטה. 

 

"יש לנו מעט מסורות ציוניות במדינת ישראל", אמר יו"ר הכנסת בבואו לבקר את היוזמה של רגב. "עם כל הכבוד ל'זהו זה', 'ארץ נהדרת' וכל התוכניות שכבר צחקו על 'ולתפארת מדינת ישראל', כמה שיצחקו וכמה שזה נראה כבר קצת ארכאי, הציבור רוצה לראות את זה. אני מצטער מאוד שלמישהו היו פה כל מיני יוזמות, אבל היוזמות האלה הלכו כלעומת שבאו. יש ביטוי נהדר באנגלית: 'אם זה לא שבור, אל תנסה לתקן'".

 

אדלשטיין אמר עוד בנושא זה כי "שמחתי לראות שראש הממשלה די מהר אמר שהוא לא מעוניין בזה ושהטקס יישאר במתכונתו. אני סומך על ראש הממשלה שהוא ימצא הזדמנויות אחרות ובמות אחרות להיפגש עם מנהיגי העולם".

 

אולי השרה רגב חשבה שהטקס מקולקל וצריך לתקן?

"יכול להיות. צריך לשאול אותה. אני מאוד שמח שאזרחי ישראל לא חושבים ככה והם מצביעים בעיניים ובאוזניים".

 

דיברתם על זה?

"היא לא דיברה איתי בעניין. היא ניסתה להעביר איזושהי החלטה בוועדת השרים".

השרה רגב. "היוזמות האלה הלכו כלעומת שבאו" (צילום: מארק ישראל סלם) (צילום: מארק ישראל סלם)
השרה רגב. "היוזמות האלה הלכו כלעומת שבאו"(צילום: מארק ישראל סלם)

מצבו המשפטי של ראש הממשלה מורכב, ולא ברור איך זה ייגמר. אתה רואה עצמך יורש את נתניהו ביום שאחרי?

"אני לא יודע מתי זה 'היום שאחרי'. בפעם אחרונה שבדקתי אין שום התמודדות ושום פריימריז. יש יו"ר נבחר לליכוד שהוא גם ראש הממשלה, ובכלל כדאי להבין שהליכוד זאת לא התנועה שמחפשת יורשים כשיש ראש תנועה מכהן וראש ממשלה מכהן".

 

השאלה היא אם אתה, יולי אדלשטיין, רואה את עצמך מועמד מתאים להנהגה.

"אני רואה את עצמי כיו"ר הכנסת כרגע. אני מנסה לעשות את זה בצורה הכי טובה שאני יכול. אם האזרחים וגם חברי הליכוד מעריכים זאת אז כנראה שאני גם אצליח, וכשאתה עושה את התפקיד שלך טוב, אז איך אומרים, השמיים הם הגבול. ב-22 שנותיי כאן ראיתי בבניין הזה כל כך הרבה ראשי ממשלה בפוטנציה. האנשים האלה הם צופים נאמנים של ערוץ 99 בבית. אני לא רוצה להיות בחבורה הזאת".

"ההתבטאויות נגדו לא מקובלות". עם נשיא המדינה ריבלין (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת) (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)
"ההתבטאויות נגדו לא מקובלות". עם נשיא המדינה ריבלין(צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)

מה חשבת על ההתקפות הפרועות נגד הנשיא ריבלין?

"מה שחשבתי אמרתי בקול רם. אין מקום להסתה. מותר לבקר גם את הנשיא. מותר לא להסכים עם ההחלטות שלו, אבל בין זה לבין כאפיות ו'פשיסט' ו'לקקן של פלסטינים', אני כבר לא רוצה לחזור על הדברים האלה, אין לזה מקום".

 

במפלגה שלך השמיעו דברי ביקורת קשים נגד אותו נשיא. מירי רגב, דוד ביטן.

"רע מאוד. קודם כול כיוונתי את הדברים לתוך המפלגה שלי פנימה, כי שם אני מניח שזה נתפס כמשהו קצת יותר נקי וטהור. אני עם הדעות שלי, עם האידיאולוגיה שלי, שאף פעם לא ויתרתי עליה, אלחם בעשבים שוטים במחנה הלאומי".

 

מירי רגב היא מהעשבים השוטים במקרה הזה?

"ההתבטאויות היו לא מקובלות. לא חשוב ממי הן באות. אותו דין גם למחנה השני, מחנה השמאל. צריכים לגנות באומץ את הקיצוניים, שעם ההתבטאויות שלהם גם מגיעים למחוזות שאסור להגיע".

 

גם כשנשיא המדינה מקבל החלטה שמעוררת זעם בליכוד, לא להעניק חנינה לחייל אלאור אזריה?

"כן, כן, אנשי הליכוד יכלו להסכים, יכלו לא להסכים, אבל זאת זכותו. בשביל זה הוא נשיא המדינה. שירוצו לנשיאות, יבחרו ויקבלו החלטה אחרת, אבל זכותו של נשיא המדינה לומר: 'לא רואה סיבה לקיצור העונש'".

אלאור אזריה. "שירוצו לנשיאות ויקבלו החלטה אחרת" (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
אלאור אזריה. "שירוצו לנשיאות ויקבלו החלטה אחרת"(צילום: יריב כץ)
 

"הבוחרים קודם כול מתגמלים את אלה שצועקים חזק". אדלשטיין בריאיון בלשכתו (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"הבוחרים קודם כול מתגמלים את אלה שצועקים חזק". אדלשטיין בריאיון בלשכתו(צילום: גיל יוחנן)

נדמה לאחרונה שהממלכתיות מתפוגגת, להיות חבר כנסת זה כבר לא כבוד גדול.

"בעניין הזה צריך להיות פה מאמץ אמיתי של כולנו וגם של הבוחרים, כי הבוחרים קודם כול מתגמלים את אלה שצועקים חזק ואת אלה שלא חוסכים את הביטויים הקיצוניים".

 

אנחנו עומדים בפתחה של מערכת בחירות לדעתך?

"לדעתי לא. אני יודע עד כמה שקשה ואסור אפילו להיות נביא בפוליטיקה הישראלית, אבל עם כל הבעיות והמשברים אני לא חושב שיש אינטרס אמיתי של המערכת לצאת כרגע לבחירות. לפעמים יש דינמיקה כזאת שאף אחד לא רצה להיכנס לסחרור, אבל נכנסים וגם לא יודעים כל כך איך לצאת ממנו".

 

השאלה היא, האם אנחנו כבר בעיצומו של סחרור כזה?

"אני עוד לא חש את זה ואני מקווה מאוד שלא יהיה איזה כדור תועה והמערכת תיפול. אני חושב שהאינטרס של כולם הוא להמשיך לעבוד".

 

שר הביטחון אביגדור ליברמן קרא השבוע להחרים את יישובי ואדי ערה . אתה מזדהה עם האמירה?

"אני לא בעד חרמות בכלל ולגבי אזרחי ישראל בפרט. מובן מאליו. אבל לאחר שאמרנו את כל אלה, אני מסכים עם אלה שאומרים שההצהרה של נשיא ארה"ב מקדמת אותנו בדרך לשלום. למה? כי כל עוד יש אשליות וחושבים שירושלים לא תהיה בירת ישראל ובכלל נוותר על הכול, ואולי בכלל גם נארוז את הדברים ונצא מכאן, ואז החיים יהיו פה שלווים. זה לא יקרה. אנחנו נהיה כאן, ירושלים תהיה בירת מדינת ישראל, וכשהצד השני יבין שאלה תנאי הפתיחה, אפשר יהיה גם להגיע לסיכומים".

 

לריאיון המלא - צפו בווידאו שבתחילת הכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
יו"ר הכנסת אדלשטיין בלשכתו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים