חוק השיבה הספרדי: 547 ישראלים קיבלו דרכון
כשנתיים לאחר כניסתו לתוקף של החוק המאפשר לצאצאיהם של המגורשים לקבל אזרחות ספרדית, השלימו 547 ישראלים את ההליך והצטיידו בדרכון מקומי
מאז נכנס לתוקף חוק האזרחות המיוחד בספרד שמאפשר לצאצאי מגורשי ספרד אזרחות ספרדית כתיקון עוול היסטורי, הגישו 867 אזרחים ישראלים בקשות לקבלת אזרחות ספרדית, ומתוכם 547 כבר קיבלו דרכון ספרדי. כך עולה מנתונים רשמיים שמסרה שגרירות ישראל בספרד לחברת הכנסת רויטל סויד (המחנה הציוני), שהיא יושבת ראש אגודת הידידות הפרלמנטרית ישראל-ספרד ומי שעצמה מגיעה ממשפחת צאצאים של מגורשי ספרד.
חוק האזרחות הספרדי (חוק השיבה) נכנס לתוקף באוקטובר 2015 לאחר שעבר מספר שינויים. מתברר שברחבי העולם הגישו בקשות אזרחות ונענו אלפי יהודים ממדינות שונות.
הנשיא ריבלין הזמין לאחרונה את חברת הכנסת סויד להצטרף אליו לפמלייתו לביקורו הממלכתי בספרד. במהלך האירוח בארמון המלך התקיימה שיחה בין סויד לבין מלך ספרד פליפה, שבה גוללה את סיפור משפחתה המיוחד – משפחת קסטל – שגורשה מחבל קסטיליה בספרד ב-1492.
המלך התעניין מאוד בקורות החיים של המשפחה, מאיזה כפר גורשה והתפלא שהזיקה נשמרה לאורך 500 שנה. הספרדים מאוד מתגאים בחוק הדרכונים, והמלך התעניין אם חברת הכנסת הישראלית או מי מבני משפחתה הוציאו דרכון ספרדי. סויד השיבה לו שלא.
"האירוח בארמון המלך היה עבורי ועבור כל הקסטלים בארץ סגירת מעגל של 500 שנה", סיפרה ח"כ סויד. "להתקבל בארמון, בסנאט ובפרלמנט כנציגה רשמית של מדינת ישראל, אחרי שמשפחתי גורשה מהמדינה מאות שנים קודם, זה לא רק מרגש ומעורר גאווה, אלא אף משקף את סיפורו ההיסטורי של העם היהודי בגולה".
על פי החוק, צאצאי יהודי ספרד יכולים לזכות באזרחות האירופית היוקרתית לאחר שהם מוכיחים קשר למורשת ספרד ובנוסף עוברים מבחן ידע בתרבות ובחוקת ספרד, בשפה הספרדית. כמו כן, הם נדרשים להגיע לספרד ולהופיע בפני נוטריון.