"לא נעזוב, נחסום כבישים": עובדי "טבע" בירושלים הפגינו נגד הפיטורים
לאחר שהתבשרו על הכוונה לסגור את שני המפעלים בעיר כחלק מתוכנית הקיצוצים של החברה, התאספו העובדים להפגנה, הבעירו צמיגים ומחו נגד ההנהלה: "איפה המיליארדים? שיחזירו לנו את הכסף במקום לחפש איפה לפטר"
מחאת עובדי טבע. לאחר הודעת טבע על קיצוץ 25% מכוח האדם שלה, בהם 1,700 מעובדיה בישראל, התאספו אחר הצהריים (יום ה') עובדי שני מפעלי החברה בירושלים, שעתידים להיסגר עד סוף 2018, ומחו נגד רוע הגזרה. העובדים הבעירו צמיגים והניפו שלטי מחאה.
להודעת טבע על הרה-ארגון - לחצו כאן
"לא האמנו שהפיטורים יגיעו לירושלים - אנחנו מפעל רווחי. העובד הזוטר לא צריך לשלם על זה", אמר יו"ר ועד העובדים, איציק בן סימון. "העובדים מקבלים מינימום והמנהלים מקבלים סכומי עתק. לא נעזוב ונחסום כבישים".
אילן אזולאי, עובד המפעל ואב לארבעה, אמר: "הפריפריה חשובה מאוד אבל לא פחות מירושלים. ירושלים עיר ענייה ויש כאן קושי. אין סיבה שמתוך 1,750 איש שאמורים לפטר בכל הארץ, 840 יפטרו בירושלים בשני המפעלים שרוצים לסגור. פשוט עוול. שיבדקו איפה המיליארדים שלקחו האנשים, איפה הניהול הכושל - ויחזירו לנו את הכסף במקום לחפש איפה לפטר את העובדים כדי לממן את הניהול הכושל".
רוני נדלר, עובד במפעל החברה בירושלים זה 12 שנים ואב לילדה, אמר: "התחושות מאוד קשות, אנחנו מאוד נסערים. זו חברה שהיא בית בשביל כולנו. זה המפעל הראשון שממנה יצאה טבע. באיזשהו מקום אנחנו מרגישים נבגדים. יש פה את הכוח אדם הכי איכותי בעולם. כואב לראות שאנשים שנתנו את כל כולם בשביל שטבע תהיה מה שהיא נזרקים לקרשים.
"עוד לא הודיעו לנו כלום", המשיך נדלר. "אני עדיין מחכה להודעות רשמיות. אנחנו ניזונים מהתקשורת. אני יודע שגם המנהלים עצמם נמצאים בחוסר וודאות וזה פוגע בכולנו. כולנו חושבים על היום שאחרי. מעגל המפוטרים הראשון זה עובדי טבע, במעגל השני זה ספקים ונותני שירותים ובמעגל השלישי זה מי שמספק לספקים. זה יכול בקלות להגיע ל5,000-6,000 ואפילו יותר. אנשים שעובדים, בעלי משפחות, זה יכביד מאוד על השוק.
"לאותם אנשים יהיה מאוד קשה למצוא עבודה, זה יוריד את השכר במשק בצורה דרסטית כי יש עודף היצע עובדים. הנזק הוא לכל המדינה והוא לא מתמקד רק בטבע, הוא מתמקד בכלל המשק הישראלי. אם אנחנו נבין את המשמעות, נדע שזה יכול להיות קטסטרופה לכל המדינה. זה לא נגמר פה בעובד בודד פה או בעובד בודד שם"
ענקית התרופות טבע הודיעה מוקדם יותר על קיצוץ רבע מכוח האדם שלה וגם על הפחתת העלויות ב-3 מיליארד דולר עד סוף 2019, מתוך בסיס עלויות משוער של 16.1 מיליארד דולר בשנת 2017. החברה, שהייתה בעבר "ספינת הדגל של ישראל", מסרה כי תוכנית הארגון מחדש צפויה להביא לצמצום של כ-14 אלף משרות ברחבי העולם בשנתיים הקרובות - מתוך 56 אלף משרות בכל טבע. מספר המפוטרים לא כולל את העובדים במפעלים שיימכרו.
המסחר במניה הופסק עם פרסום ההודעה, ומאז חידושו בשעה 15:00 נוסקת מניית טבע ב-16%.
מאוחר יותר הוציאה טבע מכתב לעובדים בשמו של מרק סבג, סמנכ"ל הקבוצה, שהתייחס למשמעות המהלך בישראל. במכתב נמסר כי בישראל יצומצמו "כ-1,200 משרות בשנת 2018, מתוכם כ-560 עובדי מטה, 320 עובדי אתר טבע-ירושלים, 185 עובדי מחקר ופיתוח והשאר ביחידות טבע השונות. בנוסף, עד סוף שנת 2019, עם סגירת הפעילות של מפעלי הייצור בירושלים, יסיימו את עבודתם כ-500 עובדים נוספים (כל המספרים הינם הערכה בלבד)".
המפעלים בירושלים קרויים על שמו של מייסד טבע אלי הורוביץ - וסגירתם מקבלת משמעות סמלית על רקע תוכנית הקיצוצים הנרחבת.
יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן התייחס להחלטת טבע, וציין כי במסגרת הרה-ארגון של החברה, יפוטרו לפחות 1,750 מעובדי החברה בישראל. עוד כ-500 עובדים יפוטרו במפעלי החברה שיימכרו אך לא ייסגרו.
בעקבות פיטורי הענק הכריז ניסנקורן על שביתה כללית במשק ביום א' הקרוב. המשק יושבת משעות הבוקר ועד לשעה 12:00. בין היתר יושבתו רשות שדות התעופה, נמלי הים, חברות התחבורה הציבורית, חברות הביטוח, הבנקים, כלל משרדי הממשלה ויחידות הסמך, קופות החולים ומוסדות רבים נוספים. בנתב"ג תהיה השביתה בין 8:00 ל-12:00.
מהחברה, שנחשבה בעבר ל"ספינת הדגל של ישראל" נמסר כי תוכנית הארגון מחדש צפויה להביא לצמצום של כ-14 אלף משרות בסך הכול ברחבי העולם בשנתיים הקרובות. המפעלים שמיועדים למכירה בארץ ממוקמים בקריית שמונה ובשוהם. עובדי המפעל בקריית שמונה הפגינו גם הם מוקדם יותר.