הורים שכולים על בג"ץ גופות המחבלים: "אנחנו מתאבלים, הם ימשיכו לרקוד בהלוויות"
משפחות שכולות, שיקיריהן נרצחו בידי מחבלים שגופותיהם מוחזקות בישראל, מחו נגד פסיקת בג"ץ. "השופטים נותנים רוח גבית למחבלים", טוענים הוריה של שיר חג'אג' ז"ל, שנרצחה בפיגוע בארמון הנציב. אביו של ארז אורבך ז"ל: "הרשות השופטת צריכה להבהיר למשפחות המחבלים כי החינוך לשנאה פוגע בהן לא פחות מאשר בנו"
פסיקת בג"ץ שקבעה כי למדינה אין סמכות להחזיק גופות מחבלים לצורך משא ומתן לא רק גררה ביקורת קשה במערכת הפוליטית, אלא עוררה תרעומת רבה בקרב משפחות שכולות שאיבדו את יקיריהם בפעולות איבה. המדינה מחזיקה נכון לעת הזו בתשע גופות מחבלים - שבע מתוכן כבר נקברו ושתיים טרם.
לקריאת פסק הדין המלא - לחצו כאן
אחת מאותן גופות היא של פאדי אחמד חמדאן קונבר, שרצח בחודש ינואר ארבעה חיילי צה"ל ופצע 18 נוספים בפיגוע בטיילת ארמון הנציב בירושלים. אחת מקורבנות הפיגוע היא סגן שיר חג'אג', קצינה אקדמית ממעלה אדומים שהייתה בת 22 במותה. "אנחנו נמצאים שבועיים לפני האזכרה של שיר ואנחנו מתאבלים עליה", אמרו אמש (ה') ל-ynet הרצל ומירב חג'אג', הוריה של שיר ז"ל. "לצערנו, המחבלים ימשיכו לחגוג את ההלוויות העתידיות בריקודים ובחלוקת סוכריות".
ההורים הוסיפו: "שוב בג"ץ מעדיף את טובת המחבלים ולא את טובת המדינה והאזרחים שומרי החוק. לא יתכן שבג"ץ מתערב בסוגיות ביטחוניות. בג"ץ נותן שוב ושוב רוח גבית למחבלים".
סג"מ ארז אורבך ז"ל, בן 20 מאלון שבות שבגוש עציון, היה גם הוא אחד מארבעת הצוערים שנרצחו בפיגוע. "אני מקווה שהרשות המחוקקת תעמוד באתגר ותגבש הסדר חוקי, מלא ושלם כדברי השופט דנציגר, על מנת להסדיר את המשך החזקת המחבלים - חיים ומתים כאחד לצורכי משא ומתן", אמר אביו, אורי. "אם אכן לבו של כבוד השופט כבד עליו בעת החלטות מעין אלה, אני גם מקווה שהרשות השופטת תתן את מרחב הפעולה המירבי לגיבוש ההסדר המתבקש, ותאשר אותו באופן שיבהיר למשפחות המחבלים בפרט ולציבור הערבי בכלל כי החינוך לשנאה ולרצח פוגע בהם לא פחות מאשר בנו".
"כל זמן ששבויים ונעדרים שלנו נמצאים בידיהם הרי שאנו נמשיך להחזיק בשבויים שלהם - חיים ומתים כאחד", הוסיף האב וחתם: "על אף הגעגוע האישי שלי לבני ארז, אני לא אשבר ואמשיך להעביר את המסר שארז השאיר אחריו בחלום בן שש מילים: 'להיות אדם טוב ולהשתפר כל הזמן'".
גם משפחותיהם של אורון שאול והדר גולדין, שגופותיהם מוחזקות בעזה, לא נותרו אדישים לפסיקה. אבירם, אחיו של אורון ז"ל, הבהיר: "אנחנו מצפים שכנסת ישראל תפעל בהקדם האפשרי בהתאם להנחיית בג"ץ ותחוקק חוק שיאפשר לשמור בידינו את כל קלפי המיקוח. אל למדינת ישראל לחלק מתנות לאויב כשאורון, לוחם גולני שנשלח להגן על אזרחי ישראל, מוחזק בשבי החמאס למעלה משלוש שנים וחצי. אנחנו מקווים שחברי הכנסת ישימו לנגד עיניהם את מאבקנו העיקש והכואב להחזרתו של אורון".
משפחתו של סגן הדר גולדין ז"ל, שעתרה לבג"ץ נגד ממשלת נתניהו בדרישה לכפות עליה את החלטות הקבינט - הכבדת תנאי הכליאה של אסירי חמאס ואי שחרור גופות מחבלים, מסרה: "אנו מסתובבים כבר חודשים ארוכים בתחושה שהחלטת הקבינט מינואר השנה על הפעלת לחץ נגד חמאס היא חלולה והצהרתית בלבד. זו הסיבה שפנינו בעצמנו לבג"ץ בנושא זה, וההחלטה היום רק תגביר את הלחץ על נתניהו ושרי הקבינט לקום מכיסאותיהם, להפשיל שרוולים, ולהתחיל לעבוד למען השבתם של הדר ואורון לישראל".
"אנחנו כמשפחה מאסנו מדיבורים ומהחלטות ריקות מתוכן. הגיע הזמן למעשים, להפעלת מנופים ולחץ אפקטיבי. הגיע הזמן שנהיה חזקים ונעמוד כמו צוק איתן מול חמאס".
בג"ץ, נזכיר, קבע כי המדינה תחויב להשיב גופות מחבלים. בפסק הדין שניתן על ידי השופטים יורם דנציגר וג'ורג' קרא, ומול דעת מיעוט של השופט ניל הנדל, קיבל בג"ץ עתירות של בני משפחות מחבלים שגופותיהם הוחזקו בידי המדינה וקבע כי החזקתן נעשית בלא סמכות.
בפסיקתו הדרמטית קבע בג"ץ כי המדינה לא יכולה להחזיק בידיה בגופות לצרכי משא ומתן משום שאין חוק ספציפי שמאשר לה לעשות כן. בג"ץ נתן למדינה שישה חודשים לנסח חוק חדש שכזה, שיעמוד בסטנדרטים הבינלאומיים - ואם לא תעשה זאת בתקופה שהוקצבה - היא תיאלץ להשיב את הגופות למשפחות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע כי יכנס ביום ראשון את שרי הקבינט ואת היועץ המשפטי לממשלה לדיון מיוחד בעקבות הפסיקה. "מדובר בהחלטה בעייתית מאוד של בג"ץ. אסור לתת לחמאס מתנות חינם", אמר נתניהו והוסיף כי הדיון יתמקד ב"מציאת פתרונות מעשיים וחוקיים להמשך הפעלת הלחץ על חמאס".