המדינה שכולאת אישה ל-30 שנה בגלל הפלה
אל סלבדור היא אחת מבין שש מדינות באמריקה הלטינית והקריביים שאוסרת לבצע הפלות בשום מצב. תאודורה ואסקס, בת 37, מרצה עשר שנות מאסר מתוך 30 שנגזרו עליה לאחר שהורשעה בהפלת התינוק שלה. היא ערערה וטענה שהעובר שלה נולד מת, אבל בית המשפט לא השתכנע
בית משפט באל סלבדור השאיר שלשום (ד') על כנו את עונש המאסר הכבד - 30 שנה - שהוטל על אישה שביצעה הפלה בניגוד לחוק המחמיר במדינה המרכז אמריקנית. עורך דינה של האישה אמר שייאבק לבטל את הרשעתה בתיק שמעורר סערה גדולה במדינה וזעם ציבורי גדול על התנהלות הרשויות.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
תאודורה ואסקס נידונה בשנת 2008 ל-30 שנות מאסר בגין רצח בנסיבות מחמירות לאחר שהורשעה בגרימת הפלה בכוונה - מעשה שנחשב לעבירה פלילית באל סלבדור בלי קשר לנסיבות המקרה.
ואסקס, שכבר ריצתה עשר שנות מאסר, הגיעה לאולם בית המשפט המלא מפה לפה בסן סלבדור עם אזיקים לידיה, וקיוותה לצאת לחופשי. האסירה בת ה-37 ועורך דינה ויקטור הוגו מאטה טענו שהעובר שלה נולד מת. "הופתענו מההחלטה", אמר מאטה לסוכנות הידיעות רויטרס. "הוכחנו שלא הייתה שום כוונה פלילית".
27 נשים כלואות באל סלבדור בגין פשעים שקשורים להפלות
אל סלבדור היא אחת מבין שש מדינות באמריקה הלטינית ובקריביים שבה נאסר לחלוטין לבצע הפלה, אפילו במקרה של אונס, גילוי עריות, סכנה לחיי האישה או מום בעובר. המדינה נודעה באכיפה הנוקשה של החוק לאיסור הפלות עם מספר כתבי האישום הגבוה ביותר נגד נשים שביצעו הפלות. כך לפי ארגון זכויות האדם המקומי "ארגון האזרח למען אי הפללה בגין הפלה" (CDFA).
הערעור שהגישה ואסקס עורר מחדש את הדיון הציבורי בנוגע לאיסור המוחלט שמטילה אל סלבדור על הפלות, וגם עורר קריאות לשחרר את כל הנשים שנכלאו בגין הפשע שביצעו. ארגון CDFA מסר שוואסקס היא בין 27 נשים שנמצאות מאחורי סורג ובריח בגין פשעים שקשורים להפלות, אך למעשה עברו הפלה טבעית, ילדו עובר מת או סבלו מסיבוכים במהלך הריונן.
עורך הדין מאטה אמר שלא ניתן לערער על החלטת בית המשפט מאתמול להשאיר את עונש המאסר של ואסקס על כנו. במקום זאת, הוא אמר, יוגש ערעור שנועד לבחון אם החוק יושם כהלכה במקום לבחון מחדש את הראיות. "זו ההזדמנות האחרונה", אמר מאטה. "יש תקווה רבה", הוא אמר והוסיף שיעברו כשנתיים עד שהתיק ישוב שוב לבית המשפט.
"סטירה נוספת בפניה של תאודורה"
ננסי נורת'אפ, ראש המרכז לזכויות פוריות שמושבו בארצות הברית ותומך בוואסקס, אמרה שהחלטת בית המשפט באל סלבדור היא "סטירה נוספת בפניה של תאודורה שמעולם לא ביצעה שום פשע".
ארגון האו"ם קרא בחודש שעבר לאל סלבדור להקפיא את אכיפת חוק ההפלות שלה, ודחק ברשויות המדינה לבחון את כל המקרים שבהם נשים נכלאו בגין פשעים שקשורים להפלות.
ארגון זכויות האדם הבינלאומי "אמנסטי אינטרנשיונל" מסר שאל סלבדור מעניש את ואסקס "בגלל היותה אישה".
"הרשויות באל סלבדור חייבות לבחון בדחיפות את חוק ההפלות השערורייתי שלהן ולנקוט צעדים מיידיים לבטל אותו", מסרה מנהלת הארגון באזור יבשת אמריקה אריקה גואווארה-רוזאס.
מחוקקים באל סלבדור העלו בשנה שעבר הצעת חוק שנועדה להקל על האיסור המוחלט הקיים לבצע הפלות. לפי הצעת החוק אישה תוכל לבצע הפלה בנסיבות מסוימות. אלא שטרם נקבע מועד לדיון על הצעת החוק.
הכנסייה הקתולית, גורם בעל השפעה גדולה ביותר באל סלבדור, וארגונים אוונגליסטים, מאמינים שהפלה היא חטא. לטענתם, החיים מתחילים מרגע ההתעברות ושחוקים חייבים להגן בכל מחיר על זכויות ילד שלא נולד.
"ההחלטה היא תוצר של התרבות שלנו. זו מדינה מאוד שמרנית. הקתולים והאוונגליסטים מתנגדים לזכויות נשים. לאישה אין ערך בחברה", אמר עורך דינה של ואסקס מאטה.