עובדי טבע מתחילים במאבק: "נתבצר במפעל בירושלים"
מאות עובדי המפעלים של ענקית התרופות הישראלית בירושלים חסמו כבישים בבירה במחאה על מהלך הפיטורים שיוביל לסגירת המפעלים והמשיכו למשרד רה"מ. בני זוג שעובדים יחד: "שתי משכורות נעלמות ברגע אחד". במפעל באשדוד הבעירו צמיגים, הפגנה גם במפעל בנתניה. השביתה במשק החלה
המאבק של עובדי טבע יוצא לדרך: כ-300 מעובדי מפעל טבע טבליות בירושלים הפגינו הבוקר (א') בכניסה למפעל, שצפוי להיסגר יחד עם מפעל נוסף במקביל לפיטורים המוניים של ענקית התרופות הישראלית. על כך היא הודיעה ביום חמישי. יו"ר ועד העובדים הזהיר: "נתבצר ממחר בערב במפעל עד שיימצא פתרון". המפגינים חסמו את צומת גולדה מאיר והמשיכו משם לכביש בגין. לאחר מכן נסעו לכיוון משרד ראש הממשלה, וחסמו את הצומת ברחוב וולפסון, בסמוך למשרד ראש הממשלה.
הפגנות מתקיימות גם במפעלי טבע באשדוד, בכפר סבא, בפתח תקווה ובנתניה: בפתח תקווה צעדו המפגינים מרחוב בזל לכיוון ז'בוטינסקי וחסמו לסירוגין את הכביש. בנתניה חסמו העובדים את כביש 57.
ליאור ומזי קלימי עובדים יחד במפעל בירושלים ולהם שני ילדים: "עברה עלינו שבת קשה. אלה שתי משכורות שנעלמות ברגע. כל השבת היו מחשבות מה יהיה ולמה עשו לנו את זה. אין לנו לאן ללכת".
המדריך המלא לשביתה הכללית
נועם מיליס הגיע עם אשתו ושלושת ילדיהם למפעל הבוקר בירושלים. נועם, שעובד במפעל שש שנים, אמר: "כל המשפחה דואגת. נילחם על הבית כדי שלא ייסגרו אותנו. אני מאמין שהמפעל לא ייסגר". רעייתו טל הוסיפה: "אנחנו מאמינים בנסים. אנחנו עדיין בחודש כסלו והיום נשתמע בבשורות טובות".
אחמד חוסאן, שעובד במפעל כשנה, כבר אובד עצות: "חתמתי חוזה לדירה חדשה והכול עכשיו הולך לפח. זה ממש בום באמצע החיים. חושבים שמהלך הפיטורים פוגע רק במשפחות, אבל גם ברווקים שמנסים להתחיל את החיים".
יאיר חסון עובד כמחסנאי בטבע כבר 11 שנים. "כל השבת לא ישנתי. זו פעם ראשונה שלא הצלחתי להירדם, כל הזמן המחשבות לגבי העתיד, לגבי הפרנסה. לי אין לאן ללכת. המפעל זה הבית שלנו, לא ייתכן שחברה כמו טבע, שאת כל המפעלים בעולם קנתה על חשבון המפעלים בירושלים, תסגור מפעל בירושלים". הוא הוסיף: "אנחנו מבקשים מראש הממשלה ומשר האוצר להתערב. הפיטורים האלה יהוו בעיה לכל המשק הישראלי".
יו"ר ועד העובדים איציק בן סימון תקף את ראש העיר ירושלים ניר ברקת: "הוא צריך להיות פה. שלא ייפגש עם ההנהלה הבכירה. שיירד לעם. ניר ברקת צריך להוביל את המהלך הזה יחד עם כל העובדים של ירושלים". לאחר מכן הגיע ברקת וביקש מהעובדים לפנות את הכביש.
בן סימון ביקש סליחה "מאלי הורוביץ, המנכ"ל המיתולוגי. מפעל החיים שלו נהרס הוא מתהפך בקברו. תושבי ירושלים, אנחנו מתנצלים על עוגמת הנפש שאנחנו גורמים לכם. תבינו לליבנו. זו פרנסה של 1,200 משפחות. תהיו איתנו".
ניסן אגאר, נהג שנתקע בפקק, הודה כי הוא מבין ללבם של העובדים,"אבל למה אני צריך לסבול? זה כבר הפך למכה - יום נכים, יום מפוטרים, מה יהיה מחר?"
ראש עיריית מעלה אדומים בני כשריאל הגיע לתמוך במפגינים, ואמר: "אנחנו רוצים את הכוחות העובדים והצעירים כאן בירושלים. אנחנו במעלה אדומים נחזק אתכם, נסביר לממשלה שצריך להשאיר את טבע פה בירושלים. אי אפשר לשחק בעובדים".
"נתבצר במפעל"
בן סימון הבהיר כי בכוונת העובדים להתבצר במפעל החל ממחר בערב ועד שיימצא פתרון שימנע את סגירת המפעל. העובדים חסמו את הצומת לזמן קצר ולאחר מכן המתינו להסעות שבהן יגיעו למחות בכנסת. "יש לנו יום ארוך ומאבק ארוך. אנחנו מצפים לקבל תשובות. אם זה לא יקרה, נתבצר מחר בערב נתבצר במפעל עד שנקבל תשובות", הזהיר בן סימון.
יו"ר ועד העובדים הוסיף כי "בכוונתנו לחסום כבישים מרכזיים וצמתים עד שנקבל תשובות ברורות. אנחנו מצפים משר האוצר משה כחלון, שר הכלכלה אלי כהן וראש הממשלה בנימין נתניהו לספק תשובות. אנחנו תלויים בהחלטת ממשלה. המפעל שלנו נסגר על רקע פוליטי".
אורטל יעקב עובדת בטבע ירושלים כשנתיים. לדבריה, לצדה מפגינים עובדים בעלי ותק של 30 שנה. "אני מצפה שהנהלת טבע תתעורר, שיפסיקו לחלק מיליונים לבכירים. אין סיבה שלא ישאירו את מפעלי טבע שנמצאים בחוד החנית של הטכנולוגיה בישראל".
יניב אדרי עובד בטבע בשש השנים האחרונות כמפעיל מכונה במחלקת הייצור. גם הוא סיפר על תחושות קשות בסוף השבוע: "אני פה עם שלושת ילדיי הקטנים. יש חשש לפרנסה . אני המפרנס העיקרי במשפחה, אנחנו חיים בשכירות, לקחנו הלוואות. זו מכה אנושה לפרנסה. אני מצפה מכל המעורבים להתעשת כדי שלא יפגעו בנו. זה ממש קריטי. יש כאן אנשים שייזרקו לרחובות".
אלון בורלא עובד בטבע 10 שנים כטכנאי ציוד: "ביום אחד הכל ירד לטמיון. לא עצמנו עין כל סוף השבוע. זה מפעל ענק שמייצר ועובד טוב, יש תרופות ומוצרים שאנחנו מקבלים מארה"ב. זה שוק טוטלי. מרגעה ההודעה יש המון מחשבות על העתיד. אני נשוי עם ארבעה ילדים ואשתי בהריון מתקדם. מאיפה נביא את הכסף? כרגע יש המון חרדות".
במקביל לצעדי המאבק של עובדי החברה, השביתה הכללית שעליה הכריזה ההסתדרות בעקבות פיטורי 1,700 מעובדי ענקית התרופות החלה הבוקר, ותימשך עד 12 בצהריים.