ראשי הפשע נאשמים: שוחחו בווידאו בוואטסאפ - ורצחו
יניב (ניבי) זגורי ומיכאל מור הם הנאשמים המרכזיים ברצח עד המדינה טל קורקוס ועד התביעה אלישע סבח. אריק איטל ירה למוות בסבח והפעיל את שלט המטען שהתפוצץ ברכבו של קורקוס. "צריך לפרק את קורקוס, לקפל אותו", ביקש זגורי מהמתנקש. תמורת אספקת המטען שילמו הרוצחים 9,000 שקל
זגורי, מור וכן אריק איטל, אליושה בן שלום (אחיינו של מור) ושמעון שרביט נאשמים כל אחד לפי חלקו ברצח, ניסיון רצח, הריגה, קשירת קשר לפשע, עבירות בנשק, שיבוש מהלכי משפט ועבירות נוספות. כתב האישום, שהוגש באמצעות עו"ד סיגל דהן-הירש ועו"ד ראמי אלמכאוי, מפרט את השתלשלות העניינים והמניעים שהובילו לרציחות טל קורקוס ואלישע סבח.
רקע
ניבי זגורי הועמד לדין ב-2007 בבית המשפט המחוזי בבאר שבע בגין מסכת עבירות חמורות. עיקר הראיות בפרשייה זו נסמכו על עדותו של עד המדינה טל קורקוס, שהיה יד ימינו של ניבי זגורי - והעיד נגדו. בגין תיק זה נשפט זגורי לשבע שנות מאסר.
בשנים 2012-2011 הורשע אדם איטל, אחיו של הנאשם אריק איטל, בבית המשפט המחוזי בבאר שבע, בשני הליכים נפרדים בגין שני מקרי רצח כפול שביצע ועבירות נלוות. הוא נידון לארבעה מאסרי עולם.
אלישע סבח היה עד תביעה באחד התיקים שהתנהלו נגד אדם איטל, והוא שהוביל לפענוח אחד ממקרי הרצח הכפול שיוחסו לו, בכך שיידע את המשטרה על מי שהיה עד ראייה לאירוע הרצח הכפול, דבר שהוביל לבסוף להרשעתו של אדם איטל.
ל', בתו של אלישע סבח, שימשה אף היא עדת תביעה נגד אדם איטל בשני ההליכים שהתנהלו נגדו.
בין זגורי לאחים אדם ואריק איטל היכרות רבת שנים. זגורי ואדם איטל קיימו במהלך השנים קשרים עברייניים על רקע פעילותם הפלילית המשותפת.
בין זגורי למיכאל מור היה קשר במהלך השנים - בין היתר במסגרת הפשיעה המאורגנת.
לעד המדינה היכרות רבת שנים עם מיכאל מור, ואת ניבי זגורי הכיר עד המדינה במהלך מאסרו של זגורי.
בכתב האישום צוין כי זגורי הורה לאיטל "לפרק את קורקוס ואת עד המדינה". לעד המדינה אמר זגורי: "צריך לקפל את ל' ואת קורקוס". זגורי אמר לאיטל כי צריך "לנהל משא ומתן מול רשויות האכיפה בנוגע לשחרור גופתה של ל' תמורת שחרורו של אדם איטל מהכלא". אדם, אחיו של אריק, מרצה ארבעה מאסרי עולם בגין ארבעה מעשי רצח.
עוד צוין כי איטל הסביר לעד המדינה ש"חייבים לשמח את ניבי ברצח של טל קורקוס". אחרי הרצח של קורקוס נמלט עד המדינה לסין על מנת להיפגש שם עם זגורי (שהוסגר לאחרונה לישראל). עד המדינה עדכן את זגורי על הרצח של קורקוס, וזגורי אמר לו בהתייחסו לעדת המדינה, "צריך להיזהר ממנה".
לפי כתב האישום, אריק איטל אמר לאחר הרצח של קורקוס לזגורי: "אם מישהו שואל, אתם לא יודעים איפה אני. זה למשטרה, אבל אם אנשים שואלים, חזרתי לאוקראינה". ב-1 בספטמבר השנה ביקר עורך דין את עד המדינה במקום מעצרו ומסר לו: "ניבי אוהב אותך".
רצח טל קורקוס
עד המדינה ואיטל החליטו לגרום למותו של קורקוס באמצעות הנחת מטען שבו חומר נפץ בכמות גדולה מתחת לרכבו. ב-25 ביוני השנה החליטו איטל ועד המדינה לנסוע לביתו של מור כדי לרכוש ממנו מטען שבו חומר נפץ בכמות גדולה, שבכוחו לגרום למותו של קורקוס. לצורך כך הצטייד עד המדינה ב-9,000 שקל. בשעה 23:30 באותו לילה הגיע איטל לביתו של עד המדינה, ואז נסעו השניים לביתו של מור ברמת גן.
לפי כתב האישום, במסגרת הקשר ולשם קידומו התקשר עד המדינה אל מור בוואטסאפ ותיאם עימו את הגעתו יחד עם איטל לביתו. עד המדינה ואיטל הגיעו לביתו של מור ב-1:00 בלילה. עד המדינה עדכן את מור בדבר כוונתו וכוונותיו של איטל לגרום למותו של קורקוס באמצעות הנחת מטען המורכב מכמות גדולה של חומר נפץ מתחת לרכבו של קורקוס.
עד המדינה ביקש ממור למכור לו ולאיטל את המטען. מור קרא לאחיינו בן שלום, ובנוכחות עד המדינה ואיטל הורה מור לבן שלום לתאם מיידי עם אנשיו בצפון את אספקת המטען לעד המדינה ולאיטל תמורת 9,000 שקל. מייד לאחר מכן, בהתאם להנחייתו של מור, תיאם ראש ארגון הפשע את אספקת המטען לעד המדינה ולאיטל בחיפה. בסמוך לשעה 1:15, בהנחיית מור, הוביל בן שלום את עד המדינה ואת איטל למקום המפגש של הספקת המטען. בסמוך לשעה 2:15 הגיעו עד המדינה, איטל ובן שלום למקום המפגש בחיפה, אולם המטען לא נמסר במעמד זה.
בסמוך לשעה 3:00 בלילה הגיעו עד המדינה ואיטל לביתו של שרביט, שם המתינו להם בעל הבית ומור. במעמד זה סיפקו מור ושרביט לעד המדינה ולאיטל מטען חבלה שבו חומר נפץ במשקל 550 גרם וכן מערכת הפעלה.
ב-26 ביוני השנה שוחחו עד המדינה ועדת המדינה. עד המדינה ביקש מעדת המדינה לוודא את הגעתו של קורקוס לדירתה בערב ולעדכן אותו בעניין. בסמוך לשעה 18:40 עדכנה עדת המדינה את עד המדינה כי קורקוס אישר את הגעתו לדירה בערב. בסמוך לשעה 21:40 הגיעו לדירה קורקוס ושחקנים נוספים. בשלב זה הצמיד איטל את מטען החבלה מתחת לרכבו של קורקוס בצד של הנהג. עדת המדינה עדכנה מעת לעת את עד המדינה על הנעשה בדירה.
בסמוך לשעה 3:08 בלילה עדכנה עדת המדינה את עד המדינה כי קורקוס עזב את הדירה. מייד לאחר מכן הבחינו עד המדינה ואיטל שקורקוס נכנס לרכבו. איטל הפעיל את המטען בלחיצה על השלט, וכתוצאה נגרם פיצוץ עז של המטען והרכב עלה באש. קורקוס זעק "אימא, אימא", אך בשל עוצמת הפיצוץ והלהבות לא עלה בידי עוברי אורח להושיט לו עזרה ולחלצו מהרכב הבוער. מייד לאחר מכן עדכן את המדינה את זגורי כי קורקוס נרצח לבקשתו.
רצח אלישע סבח
לאחר שחרורו של זגורי מהמאסר הוא החליט לגרום למותם של העדים אלישע סבח, טל קורקוס ו-ל', כי ראה בהם אחראים להעמדתו ולהעמדת אדם איטל לדין. בעקבות זאת קשרו זגורי ואריק איטל קשר לגרום למותו של אלישע סבח. זגורי פנה לעד המדינה וביקש ממנו להיפגש עם אריק איטל. במהלך המפגש ביקש אריק איטל מעד המדינה להצטרף לקשר בינו לבין זגורי ולסייע להם לגרום למותו של סבח כנקמה על עדותו ועדותה של ל' בבית המשפט נגד אדם איטל. במעמד זה קיימו השניים שיחת וידאו באפליקציית וואטסאפ עם זגורי, ולאחריה הסכים עד המדינה להצטרף לקשר.
במסגרת הקשר אספו אריק איטל ועד המדינה מידע על אודות תנועותיו של סבח ובחנו דרכי גישה למקומות שבהם שהה ודרכי מילוט מהם לאחר הרצח. בשני מקרים שונים שקדמו לרצח ניסו אריק איטל ועד המדינה לרצוח את סבח בירי לעברו ובהטמנת מטען ברכבו - שלא התפוצץ. הניסיונות לא צלחו.
ב-6 באפריל השנה, לאחר תכנון מוקדם בין אריק איטל ועד המדינה, הרכיב אריק איטל על רכבו לוחית זיהוי הנושאת מספר רישוי אחר, נטל אקדח הטעון בתחמושת ואסף את עד המדינה בדרכו לנתניה. בסמוך לשעה 21:30 הגיעו אריק איטל ועד המדינה לנתניה והחנו את הרכב בסמוך לבית העסק של סבח. מייד לאחר מכן דרך אריק איטל את האקדח, חבש על ראשו קפוצ'ון, עטה על פניו "חם-צוואר", לבש כפפות, יצא מהרכב וצעד במהירות לעבר העסק של סבח. באותה העת עמד סבח בסמוך לדלפק המכירה החיצוני. אריק איטל התקרב למקום העסק, שלף את האקדח וירה מטווח קצר לעבר פלג גופו העליון וראשו של אלישע חמש יריות, והן גרמו למותו של סבח.
מייד לאחר מכן שב אריק איטל בריצה לרכב, והוא ועד המדינה נמלטו מהמקום במהירות. בדרכו, בסמוך להרצליה, הטמין אריק איטל את האקדח שבו השתמש בתוך גרב מתחת לגשר וינגייט. מייד לאחר מכן החליף את הבגדים שלבש בעת ביצוע הרצח והשליך אותם יחד עם לוחית הזיהוי המשוכפלת לפח שכונתי. לאחר הרצח חייג עד המדינה אל זגורי בשיחת וידאו וסימן לו כי הם ביצעו את הקשר על פי בקשתו. זגורי הביע סיפוק ובהמשך שלח לעד המדינה גם כתבות על אודות הרצח.
"סכנה לאזרחים תמימים"
לזגורי ואיטל מייחסת הפרקליטות בין היתר שני מעשי רצח ולמור מעשה רצח אחד. בן שלום ושרביט מואשמים בין היתר בהריגה. בבקשה להאריך את מעצר הנאשמים עד תום ההליכים צוין כי "עולה באופן חד וברור כי הנאשמים חלק בלתי נפרד מתופעה אלימה ואכזרית המכה בכל רחבי הארץ של חיסול אזרחים על ידי גורמים עבריינים תוך כדי שימוש בנשק חם ובמטעני חבלה. לא ניתן להתעלם מכך כי בחלק מהאירועים ניצלו חיי קורבנות אך משום שהמשטרה הצליחה לשים את ידה על המבצעים ובכך סיכלה התכנונים. לא מיותר לציין את הסכנה הגדולה שעלולה הייתה להיגרם לאזרחים תמימים שיכלו להיקלע לאירועי הדמים ולהיפגע".
הפרקליטות ציינה כי עדים רבים שנחקרו "קפאו" וחלקם אף סירבו לשתף פעולה כשהוזכרו שמותיהם של זגורי ומיכאל מור, והם הסבירו לחוקרים שהם מפחדים למסור עדות. "הנאשמים לימדו על מידת מעורבותם בעולם הפשע הישראלי האלים, על קשריהם וכישוריהם בכל הקשור להשגת והחזקת כלי נשק חם ותפעולם בצורה קטלנית שמטרתה קיפוח חיי אדם.
"העובדה שהנאשמים חברו יחד לצורך קיפוח חיי אדם אך בשל העדתם בבית המשפט יש בה להצביע על עליית רף במידת התעוזה, על מסוכנות גבוהה ביותר של אנשים אשר אינם בוחלים באמצעים, ובמעשיהם הם קוראים תיגר על רשויות אכיפת החוק בכלל ועל הממסד השיפוטי בפרט". לפי הפרקליטות, "האכזריות במעשי הנאשמים, נועדה להעברת מסר חד וברור בעולם הפשע הישראלי, כי דינם של עדים המשתפים פעולה עם המשטרה הוא מוות אכזרי".
את זגורי מייצג עו"ד אורי בן נתן, שהכחיש את האישומים נגדו. את איטל מייצג עו"ד משה יוחאי שאמר כי הצעת המדינה כי איטל יהיה עד מדינה והדרך בה נהגה הינה פסולה. את מור מייצגים עו"ד יהלי שפרלינג ודורון נוי, שאמרו כי לעד המדינה יש דם על הידיים ולא ברור כיצד חתמה עמו המדינה על הסכם.