שתף קטע נבחר

 

דרום אפריקה: הסגן ניצח את גרושת הנשיא ובדרכו לנשיאות

נלסון מנדלה רצה שהוא יירש אותו, אבל סיריל רמפוזה נאלץ לחכות יותר מ-20 שנה עד שקיבל הזדמנות נוספת: סגן נשיא דרום אפריקה נבחר ליו"ר מפלגת השלטון (ANC) לאחר שגבר על נקוסזנה דלמיני-זומה וצפוי להיבחר לנשיא הבא ב-2019. משימותיו העיקריות: מלחמה בשחיתות והזנקת הכלכלה

 

מפלגת השלטון בדרא"פ בחרה מנהיג חדש    (צילום:רויטרס)

מפלגת השלטון בדרא"פ בחרה מנהיג חדש    (צילום:רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

סגן נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה נבחר אתמול (יום ב') ליו"ר מפלגת השלטון "הקונגרס הלאומי האפריקני" (ANC) לאחר קרב צמוד, ובכך נסללה דרכו להיבחר לנשיא המדינה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

רמפוזה, בן 65, הוא איש עסקים, נחשב לאחד האנשים העשירים ביותר בדרום אפריקה וכעת יעמוד בראש המפלגה ששולטת במדינה מאז תום שלטון האפרטהייד. ולאחר הבחירות ב-2019 הוא עשוי כאמור להתמנות לנשיא.

 

עכשיו תורו. סיריל רמפוזה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עכשיו תורו. סיריל רמפוזה(צילום: EPA)
רמפוזה הבטיח להילחם בשחיתות הפושה במפלגת השלטון הדרום אפריקנית ובכלל במערכת הציבורית ולהחיות את הכלכלה - מסר שהתקבל בברכה על ידי המשקיעים הזרים.

 

הנשיא זומה תמך ברעייתו לשעבר

תקופת נשיאותו של ג'ייקוב זומה החלה ב-2009 ולוותה בהאשמות לשחיתות ובשערוריות שהשחירו את פניה של מפלגת ANC בדרום אפריקה ומחוצה לה. המפלגה שבראשה עמד פעם נלסון מנדלה סובלת כיום מפילוג גדול ומסכסוכים פנימיים.

 

רמפוזה ניצח בבחירות לראשות ה-ANC את נקוסזנה דלמיני-זומה בת ה-68, לשעבר שרה בממשלה וגרושתו של הנשיא המכהן. עם פרסום התוצאות הוא חייך והתחבק עם חברי מפלגה, בשעה שהנשיא זומה ישב בפנים קפואות.

 

חברות דירוג אשראי בעולם הורידו את דירוג האשראי של דרום אפריקה לרמה נמוכה בגלל חוסר היציבות הפוליטית ששררה במדינה על רקע השאלה מי יחליף את זומה כנשיא המדינה. בשש השנים האחרונות ידעה הכלכלה הדרום אפריקנית צמיחה לא גבוהה במיוחד ושיעור אבטלה גבוה.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
זומה התמודד מול האשמות בשחיתות מאז שהפך לראש המדינה ב-2009, אבל הכחיש שפעל בניגוד לחוק. נשיא דרום אפריקה גם הואשם בכך שחבריו, אנשי עסקים ממשפחת גופטה, השפיעו על ממשלתו בצורה מופרזת והיו מעורבים בשחיתות. בני משפחת גופטה וזומה הכחישו האשמות אלה.

 

המשקיעים הזרים אופטימים

הנשיא בן ה-75 שרד כמה הצבעות אי אמון בפרלמנט במהלך כהונתו. רעייתו לשעבר של זומה, דלמיני-זומה, הייתה המועמדת המועדפת עליו בבחירות לראשות מפלגת השלטון הדרום אפריקנית. היא הבטיחה להילחם בחוסר השוויון הגזעי שעדיין שורר במדינה גם לאחר סיום שלטון המיעוט הלבן.

 

בעקבות ניצחונו של רמפוזה התחזק המטבע המקומי, הראנד הדרום אפריקני, והמשקיעים הזרים הביעו תקווה לשיפור המצב במדינה. "רמפוזה נתפש כידידותי יותר למשקיעים מבין שני המועמדים המרכזיים שהתמודדו על ראשות מפלגת השלטון", אמר הכלכלן ג'ון אשבורן מחברת Capital Economics Africa. "במהלך הקמפיין הוא הבטיח לנקות את השחיתות בתוך מפלגת השלטון ולעבוד עם אנשי עסקים ואיגודי עובדים כדי להזניק את הצמיחה הכלכלית".

 

אחד המהלכים שסייעו לניצחונו של רמפוזה אתמול הייתה פסיקת בתי משפט במדינה בשבוע שעבר שאנשי ממשל מחוזיים שתומכים בדלמיני-זומה נבחרו באופן לא חוקי והורחקו מוועידת מפלגת השלטון.

 

רמפוזה עם הנשיא זומה (מימין) (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רמפוזה עם הנשיא זומה (מימין)(צילום: רויטרס)
ממוסי מיימאן, מנהיג האופוזיציה, פרסם הודעה שבה נאמר ש"רמפוזה לא יכול להציל את דרום אפריקה, רק הבוחרים יכולים לעשות זאת ב-2019".

 

מפלגת שלטון מפולגת

פרשנים מעריכים שמאבק הכוחות בתוך מפלגת ANC בין רמפוזה לבין דלמיני-זומה הגדיל את הסיכויים לכך שהמפלגה תתקשה לקבוע מדיניות אחידה ועשויה אף להתפצל לפני הבחירות הכלליות ב-2019.

 

דלמיני-זומה נחשבת לפעילה בולטת בנושא של חוסר שוויון גזעי בדרום אפריקה, ואינה אוהדת במיוחד את העסקים הגדולים - דבר שהרתיע את המשקיעים הזרים. תומכיו של רמפוזה טוענים דלמיני-זומה משתמשת ברטוריקה פופוליסטית ואמרו שאם תשלוט במפלגה או במדינה היא תעשה זאת באותו אופן שעשה בעלה לשעבר.

 

הצלחותיו של רמפוזה בעולם העסקים נתפשים על ידי תומכיו הוכחה לכך שהוא מסוגל לעמוד במשימה של שיפור הכלכלה הדרום אפריקנית שסובלת משיעור אבטלה של 28 אחוזים ודירוג אשראי נמוך.

 

הבטיחה להילחם בחוסר השוויון הגזעי. נקוסזנה דלמיני-זומה  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הבטיחה להילחם בחוסר השוויון הגזעי. נקוסזנה דלמיני-זומה (צילום: רויטרס)

תומכיו של רמפוזה חוגגים את ניצחונו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכיו של רמפוזה חוגגים את ניצחונו(צילום: רויטרס)

יכולתו המוכחת של רמפוזה בהזזת דברים נודעת זה עשרות שנים. כשמנדלה היה זקוק לפריצת דרך במשא ומתן לסיום האפרטהייד, הוא פנה למנהיג איגוד העובדים דאז שזכה למוניטין של מנהל משא ומתן מעולה. המיומנות שרכש בפתרון סכסוכי שכר עם מנהלים בענף הכרייה, סייעה לרמפוזה לסיים בהצלחה את המשא ומתן לסיום האפרטהייד, ולמנדלה לזכות בקלות בשלטון ב-1994 בבחירות הדמוקרטיות הראשונות שנערכו בדרום אפריקה.

 

מנדלה רצה שרמפוזה יהיה היורש שלו, אבל היה נתון ללחץ גדול מצד בכירים ב-ANC לבחור בתאבו מבקי. כעבור יותר משני עשורים ניתנה לרמפוזה הזדמנות נוספת להנהיג את דרום אפריקה, והוא לקח אותה בשתי ידיים - בקושי רב. סגן נשיא דרום אפריקה ניצח בבחירות לראשות ה-ANC עם 2,440 קולות לעומת 2,261 קולות שקיבלה דלמיני-זולה.

 

בניגוד לזומה ולרעייתו לשעבר רמפוזה, עורך דין בהשכלתו, לא גלה מחוץ לדרום אפריקה בגלל התנגדותו למשטר האפרטהייד. עובדה זו שימשה את מתנגדיו במפלגה כדי לתקוף אותו. הוא לחם בחוסר הצדק ואי השוויון של משטר המיעוט הלבן והגן על זכויותיהם של כורים שחורים כשהיה מנהיג איגוד עובדי המכרות הלאומי (NUM).

 

רמפוזה משתייך לקבוצה האתנית הקטנה יחסית ונדה, והצליח להתעלות על המחלוקות הקשות ששררו בין בני זולו לבני קוסה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אחד האנשים העשירים ביותר בדרום אפריקה. סיריל רמפוזה
צילום: AFP
מומלצים