התובע הכללי: לחקור הטענות שממשל אובמה עצר מבצע נגד חיזבאללה
"פוקס ניוז" מדווחת כי ג'ף סשנס הורה על החקירה בעקבות התחקיר שלפיו ממשל אובמה סיכל את "פרויקט קסנדרה", מבצע שנועד לפגוע בהברחת הסמים והלבנת ההון של ארגון הטרור. לפי הדיווח הממשל רצה למנוע בכך קריסה של הסכם הגרעין עם איראן. סשנס: "סוגיה משמעותית להגנה על אמריקנים"
משרד המשפטים האמריקני מסר ל"פוקס ניוז" כי סשנס הורה על חקירת פעולותיו של המנהל לאכיפת הסמים "כדי לבדוק את הטענות כי עניינים מסוימים לא נאכפו כראוי ולהבטיח כי כל העניינים מטופלים באופן ראוי". סשנס מסר בהצהרה כתובה: "אני מקווה כי הממשל הקודם לא הציב מכשולים בפני סוכני ה-DEA שמנעו מהם לטפל בכל המקרים המתאימים ל'פרויקט קסנדרה'. זו סוגיה משמעותית להגנה על אמריקנים. נבחן את העניינים הללו ונעניק תמיכה מלאה לחקירות של ארגונים אלימים לסחר בסמים".
לפי התחקיר שפורסם ב"פוליטיקו", מובילי "פרויקט קסנדרה", שעבדו ממתחם של ה-DEA בווירג'יניה, ביקשו אישור לכמה חקירות, תביעות, סנקציות כלכליות ומעצרים חשובים – אך בכירים במשרדי המשפטים והאוצר דחו את הבקשות או עיכבו אותן. כך, באמצעות הצבת מחסומים שונים שעצרו את הפרויקט, סייעו למעשה אנשי ממשל אובמה לחיזבאללה להפוך לאיום ביטחוני עולמי.
"הגנה על אזרחינו מפני ארגוני טרור ומאבק במשבר הסמים ההרסני שאוחז באומה שלנו הם שתיים מתוך הסוגיות שבראש סדר העדיפויות של משרד המשפטים", הוסיף סשנס. "פעולות שנועדו לחקור ולהעמיד לדין ארגוני טרור שגם מזינים את משבר הסמים הזה - חייבות להיות בעלות חשיבות עליונה בממשל הנוכחי". גורמים במשרד המשפטים אמרו ל"פוקס ניוז" כי הבדיקה עשויה להוביל לתביעות חדשות נגד אנשים המקושרים לחיזבאללה. היא גם יכולה להוביל לחקירה של המפקח הכללי סביב ענייני כוח אדם הקשורים לפרויקט.
"ה-DEA עבד ללא לאות בחזית הזאת", אמר סשנס. "אני מחויב להעניק לסוכני ה-DEA החרוצים והמסורים שלנו את כל הכלים שהם זקוקים להם כדי לאפשר להם לשתק את כל פעילות הסמים הזאת".
סשנס הוסיף כי "משרד המשפטים מחויב לחלוטין לחקירתם ולהעמדתם לדין של מבריחי סמים בינלאומיים ועם הסיוע של סוכני ה-DEA וה-FBI שלנו לא נשאיר אבן על אבן כדי להפוך את אמריקה לבטוחה יותר".
מאז פרסום התחקיר, כמה מחוקקים רפובליקנים דרשו תשובות על ההאשמות. עד כה, גורמים בממשל אובמה דחו את ההאשמות וטענו שהן שקריות. "יש הרבה ביקורות סבירות שאפשר להשמיע על מדיניות החוץ של אובמה", צייץ בטוויטר טומי וייטור, בכיר לשעבר בממשל אובמה. "הרעיון שהוא היה רך כלפי חיזבאללה הוא לא אחת מהן".
"לפוליטיקה לא הייתה יד בדבר"
לפי התחקיר, כך למעשה סוכל הניסיון לצמצם את פעילות אנשי חיזבאללה, ובהם אחד ממבריחי הקוקאין הגדולים בעולם, שסיפק גם נשק כימי וקונבנציונלי לנשיא סוריה בשאר אסד, נשק שבו השתמש הדיקטטור נגד בני עמו. אותו פעיל כונה "רוח רפאים".
"זו הייתה החלטת מדיניות, החלטה סיסטמטית", אמר ל"פוליטיקו" דיוויד אשר, שסייע להקים את "פרויקט קסנדרה" כאנליסט כלכלי במשרד ההגנה. "הם סיכלו באופן סדרתי את כל המאמץ שקיבל סיוע ומשאבים רבים מאוד. וזה נעשה מלמעלה למטה".
אשר וצוותו עבדו בביירות עם המודיעין הישראלי על מבצע שנועד לחדור לתוך פעילויות פנימיות של בנק לבנוני כדי לעקוב אחר העברות כספים. הם אספו ראיות שהראו שאיש העסקים איימן ג'ומא, ברון סמים לבנוני המקורב לחיזבאללה, מקושר לקרטלים הפועלים בקולומביה ובמקסיקו ושהבריח טונות של קוקאין לשטח ארה"ב באמצעות קרטל הסמים "זטאס" והלבין כספים - מדי חודש הלבין 200 מיליון דולר ממכירת סמים דרך הבנק הלבנוני ובעסקאות מכירות בתים שונות.
בכירים לשעבר בממשל אובמה אמרו כי ההחלטות התקבלו בין היתר על רקע שיפור היחסים עם איראן - אך הכחישו כי לפוליטיקה הייתה יד בעניין. "היה דפוס פעולות קבוע נגד חיזבאללה, הן דרך סנקציות והן דרך פעולות אכיפת חוק - לפני ואחרי ההסכם עם איראן", טען קווין לוריס, שעבד בבית הלבן ובמשרד המשפטים בתקופת ממשל אובמה.
עם זאת אמר אשר כי ככל שארה"ב הייתה קרובה יותר לחתימה על הסכם הגרעין עם איראן, כך גבר הקושי לפעול נגד חיזבאללה. אחרי שאובמה הודיע על ההסכם בינואר 2016, אנשי "פרויקט קסנדרה" הועברו למשימות אחרות. "ככל שהתקרבנו להסכם, הפעולות צומצמו", אמר אשר בן ה-49, דובר יפנית שוטפת, שקיבל תואר דוקטור באוקספורד. "כל כך הרבה מהיכולות - אם זה פעולות מיוחדות, אם זה אכיפת חוק, אם זה סנקציות, אם זה כוח האדם שמוקצה למשימה - הכול יובש, כמעט עד הטיפה האחרונה".