משפט "נותני השוחד" בפרשת ישראל ביתנו: "התחרו על תשומת לבה של קירשנבאום"
נציג המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה שרטט את הנקודות המרכזיות, שלפיהן תנסה התביעה להוכיח את מעורבות "נותני השוחד" בפרשת השחיתות בישראל ביתנו. כדימוי לקשר בין סגנית שר הפנים לשעבר לנותני השוחד ציין התובע כי "שני הצדדים רצו ב'סוכרייה' כפרס על השולחן"
הפרקליטות מנסה להוכיח את הקשר בין סגנית השר לשעבר הנאשמת בלקיחת שוחד - לבין אלה שלכאורה סיפקו את כספי השוחד: בבית המשפט המחוזי בתל אביב נפתח הבוקר (יום א') שלב ההוכחות במשפטם של "נותני השוחד" המעורבים בפרשת השחיתות במפלגת ישראל ביתנו. באוגוסט השנה הגישה המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה שני כתבי אישום נפרדים נגד המעורבים, בהם סגנית שר הפנים לשעבר פאינה קירשנבאום וחמשת הנאשמים במתן השוחד.
פרשת "נותני השוחד" הוגדרה "מראה" לפרשת המרכזית והיא מתמקדת במנכ"ל עמותת עזרא העולמית ונשיא עמותת עזרא בארה"ב דניאל אלינסון, וכן ביו"ר עמותת איילים מתן דהן, סגן יו"ר עמותת איילים דני קליגסברג, הלוביסט סטיבן לוי ומנכ"לית התאחדות היזמים אירנה וולדברג.
במהלך הדיון הבוקר, ציין נציג הפרקליטות עו"ד יונתן קרמר כי בליבת התיק של "נותני השוחד" ישנן שלוש נקודות מרכזיות שבכוונת התביעה להוכיח במהלך המשפט. לדבריו, "קירשנבאום הייתה דמות חשובה עבור כל גוף ציבורי או ארגון חברתי, הארגונים התחרו על תשומת לבה. זאת, בשל קשריה, מהלכיה, ובשל אחריותה על הכספים הקואליציוניים. הנאשמים הבינו זאת וביקשו ליהנות מקרבתה ומקרבת הנאשם דאוד גודובסקי שהיה כיד ימינה".
הוא ציין עוד כי "קירשנבאום תמכה בשלושת הארגונים שבראשם עמדו הנאשמים, תקציבים גבוהים מאוד באופן יחסי הופנו לפעילותם. בשל תמיכתה, כדי שהיא תפעל עבורם, העניקו להם הנאשמים טובות הנאה. בחלקם מדובר בטובות הנאה רבות, מגוונות, שניתנו לאורך זמן, ובהיקף כספי גבוה. זהו מתן שוחד. הארגונים שבראשם עמדו הנאשמים פעלו לקידום מטרות חברתיות טובות. הנאשמים עשו שנים עבודה ציבורית מבורכת. אולם, הדבר אינו מפחית מעוצמת הפגיעה בערכים המוגנים בעבירת השוחד".
עו"ד קרמר טען כי "אלינסון מימן לקירשנבאום, בין היתר, טיול משפחתי בחו"ל, טיסות לבני משפחתה, מלונות יוקרה, ועוד". לטענת המדינה, בחקירתו הסביר אלינסון כי קירנשבאום דאגה לכך שהעמותה שלו תיהנה מתקציבים גבוהים בתמורה". התובע אף הוסיף כי עמותת איילים מימנה שירותי יחסי ציבור עבור קירשנבאום. לדבריו, "העמותה שילמה שכר חודשי למקורב אליה, בלא שהוא עבד בעמותה, העמותה הסכימה להעסיק מקורבת אל קירשנבאום בתמורה לתקציב של מיליון וחצי שקל".
הוא הוסיף כי "אין מחלוקת כי קירשנבאום וגודובסקי הפעילו לחץ על הנאשמים, והדברים נאמרים בעיקר בעניינם של הנאשמים בפרשת עמותת איילים. השניים ניצלו את כוחם לרעה, והשחיתו את הנאשמים שבאו עמם במגע. אך מכאן ועד לטענה כאילו הנאשמים פעלו באין ברירה המרחק רב. אם אנו מחפשים דימוי, אזי דימוי מתאים יותר הוא של 'פרס' המונח על השולחן, 'סוכרייה'. שני הצדדים רצו בסוכרייה הזו והשתמשו בה".
עו"ד ירון קוסטליץ, סנגורו של אלינסון, מסר בתגובה כי "דני אלינסון הוביל במהלך 20 השנים האחרונות לעליית אלפי עולים לישראל ואלפי חניכי תנועות נוער במסגרת תנועת עזרא. אין חולק שאלינסון לא נטל שקל לכיסו. אנחנו מצטערים שהוא הוכנס בעל כורחו לפרשה זו. אני משוכנע כי כך יוחלט בסופו של עניין וצר לנו על דרך החתחתים שהוא נאלץ לעבור".
בשם מתן דהן ודני גליקסברג מעמותת איילים מסר עו"ד קוסטליץ: "צר לי מאוד כי תחת מגרפת כתבי האישום, נגררו פנימה מתן ודני, על לא עוול בכפם. אין חולק כי הם לא נטלו דבר לכיסם וכל פעולותיהם היו למען יישוב הנגב והגליל במסגרת עמותת איילים. לא היה מקום להגשת כתב האישום ואנחנו משוכנעים שכך יתברר בסוף ההליך".
את הפרקליטות מייצגים בתיק גם עורכי הדין מאור אבן חן, נטלי קוקוי ומשה עקירב.
האישום נגד קירשנבאום
כתב האישום שהוגש נגד מזכ"לית ישראל ביתנו לשעבר קירשנבאום באוגוסט מייחס לה עבירות רבות של לקיחת שוחד, בקשת שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות מס.
לפי כתב האישום, מאז 2006 ועד לפתיחת החקירה המשטרתית הגלויה בדצמבר 2014 פעלה ח"כ קירשנבאום באופן שיטתי ומתוכנן, לעיתים מתוחכם, לשם ביצוע שורה של עבירות. כך, במקרים רבים, ניצלה קירשנבאום את תפקידיה כעובדת ציבור ואת מעמדה ובמיוחד את שליטתה על תקציבי מדינה (הכספים הקואליציוניים) כדי לדרוש שוחד ולקחת שוחד ממוסדות ציבוריים, מעמותות ומגורמים פרטיים. השוחד ניתן בדמות טובות הנאה פסולות עבורה או עבור בני משפחתה, עבור מפלגת ישראל ביתנו ועבור מקורבים - אליה או למפלגה.
לעתים קרובות קירשנבאום אף ביקשה או דרשה מעובדי ציבור אחרים, מראשי גופים ציבוריים, ממנהלי עמותות ומאנשים פרטיים לפעול עמה יחד לשם הגשמת מטרותיה הפסולות ולשם הסתרתן ודרבנה אותם לעשות זאת.
נאשמים נוספים בפרשה
דוד (דאוד) גודובסקי, מנהל אגף הארגון של ישראל ביתנו. נאשם בעבירות רבות של לקיחת שוחד, בקשת שוחד, סחיטה באיומים, קשירת קשר לפשע, הלבנת הון ועבירות מס.
רמי כהן, מנכ"ל משרד החקלאות לשעבר ויועץ עסקי לגופים במשק. הוא נאשם בעבירות של מתן שוחד, לקיחת שוחד, ניסיון ללקיחת שוחד, הלבנת הון, קבלת דבר במרמה, איומים, זיוף מסמך בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד ושיבוש מהלכי משפט.
בתיה כהן, רעייתו של רמי כהן. נאשמת בעבירה של שיבוש מהלכי משפט.
אפי פלס, גזבר המועצה האזורית מטה בנימין. כבר הורשע בהסדר טיעון בעבירה של הפרת אמונים ונידון לשישה חודשי עבודות שירות.