חיות תומכת בשופט מוסלמי לבית המשפט העליון
ב-8 בינואר תפורסם רשימת המועמדים לשני הכיסאות המתפנים בבית המשפט העליון. הנשיאה אסתר חיות שלחה אתמול לשרה שקד את רשימת המועמדים מטעמה, לאחר שבתחילת השבוע נחשפו ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" חלק מהשמות. מה הסיכוי של מועמד לשכת עוה“ד חאלד כבוב להיבחר?
שתי אבני דרך עיקריות יסמנו בשבועות הקרובים את הקרב על מינוי שני השופטים החדשים לבית המשפט העליון: האחת, פרסום רשימת המועמדים ב-8 בינואר, והשנייה ישיבת הוועדה לבחירת שופטים ב-22 בפברואר.
אלא שהכל יכול להשתנות ברגע. הנעלם הגדול שמרחף בחודשים האחרונים מעל המערכת הפוליטית כולה - והכוונה כמובן להמלצות המשטרה בפרשיות נתניהו - עשוי לטרוף את הקלפים גם בתהליך בחירת השופטים.
אם אכן ההמלצות יפורסמו בשבועות הקרובים, כפי שמעריכים כולם, יש סיכוי - אם כי כרגע הוא לא גדול בשלב הזה - שהקואליציה תתפרק והבחירות יוקדמו. במקרה כזה, תקדימי העבר ימנעו גם הפעם את כינוס הוועדה לבחירת שופטים והדילים יידחו למועד אחר.
אבל בינתיים כולם נערכים לפירסום רשימת המועמדים, שתכלול את כל מי שיציגו תשעת חברי הוועדה לבחירת שופטים. יהיו שם מועמדי הפוליטיקאים שתוביל יו“ר הוועדה, שרת המשפטים איילת שקד, מועמדי בית המשפט העליון שתוביל הנשיאה אסתר חיות ומועמדי לשכת עורכי הדין שיוביל יו“ר הלשכה אפי נוה. אומנם הרשימה שתוצג לא תגלה מי מועמד של מי, אבל לא יהיה קשה לנחש זאת.
מתברר כי שמות המועמדים אשר דלפו השבוע היוו בסיס למו"מ כחלק מרשימה מלאה שהועברה רק אתמול על ידי נשיאת בית המשפט העליון לשרה. עד ל-8 בינואר ניתן יהיה להוסיף שמות נוספים מטעם הנשיאה לרשימה זו.
בתחילת השבוע נחשפה ב"ידיעות אחרונות" וב-ynet טיוטה ראשונית של שמות חמשה מועמדים אפשריים של הנשיאה חיות שנשלחה לשרה שקד. פרסום השמות עורר סערה בקרב שופטים שחשו עצמם מקופחים מכך ששמם נפקד ממנה. אותם שופטים טענו כי אינם משקפים את כלל המערכת וכי השמות המופיעים הם של מוקרבים הגם שמדובר בשופטים מוערכים.
הנשיאה מיהרה להרגיע את הסערה וטענה ש"רשימת המועמדים מצויה בימים אלה בתהליך של הרכבה וטרם גובשה סופית“. עוד נמסר כי מדובר בכלל ברשימה מלפני כשנה, שהוצגה גם בימי קודמתה של חיות הנשיאה בדימוס מרים נאור. הרשימה של חיות כוללת את השופט עופר גרוסקופף השופט חאלד כבוב, השופט יגאל מרזל, השופט משה סובל, השופט רון סוקול, השופטת רות רונן והשופט שאול שוחט.
לנשיאה הטריה חיות הפרסום החלקי של השמות הגיע בעיתוי לא נוח. רק באחרונה, בעקבות שידור הכתבה הלא מחמיאה בתוכנית "עובדה" שבה נראו שופטים ועורכי דין מחזרים על הפתחים ומתחנפים לחברי לשכת עורכי הדין, אסרה הנשיאה על מגעים כאלה והבהירה שכל קשר בין השופטים ללשכת עורכי הדין חייב להיעשות אך ורק דרך נשיאי הערכאות.
לקדם מועמדות של עו"ד פרטי
בינתיים בלשכת עורכי הדין ובלשכת השרה שקד מגבשים בימים אלה את רשימת המועמדים שלהם. הלשכה, שבעבר היוותה סוג של חותמת גומי של שופטי העליון, הפכה תחת הנהגתו של נוה לשחקן דומיננטי ועצמאי.
בעבר כבר הודיעה הלשכה כי היא מבקשת לקדם מועמדות של עורך דין פרטי לבית המשפט העליון במקום השופט הפורש יורם דנציגר, והיא אף פירסמה שמות של מועמדים ראשונים, בהם עורכי הדין מאיר מזרחי, ברק טל, ציון אמיר, נתי שמחוני ובעז בן-צור. את המועמד שאמור להיות ה“אס" הגדול שלה פירסמה הלשכה לפני ימים, הלא הוא שופט בית המשפט הכלכלי בתל-אביב חאלד כבוב. בינתיים ברור שגם הנשיאה חיות תומכת במועמדותו.
חיות מכירה בסגולותיו של כבוב כשופט מצטיין, רב תחומי וחרוץ, אבל לא בטוח שזה יעזור לו להיבחר. בשיחות עם חברי ועדת הבחירה אומרים חלקם כי יהיה קושי לבחור לבית המשפט העליון שופט ערבי נוסף על ג'ורג' קרא, המכהן מאז חודש אפריל, וזאת משום שהפוליטיקאים מהימין לא יסכימו לכך. מאחר שלמינוי שופט דרוש רוב של שבעה מתוך תשעת חברי הוועדה, ההיתכנות היחידה לבחירתו של כבוב היא רק במסגרת דיל ובתמורה לתמיכה במועמד שמרני שתציג שקד.
"כוכב נולד" לשופטים
בתשובה לטרוניות של שופטים מחוזיים כי אין מי שידאג לקדם אותם לבית המשפט העליון (לעומת "ועדת השתיים" שעוסקת בהמלצה לקידום שופטים לביהמ“ש המחוזי), נמסר מדוברות בתי המשפט כי "מטבע הדברים מספרם של שופטי המחוזי המועמדים לעליון קטן משמעותית ממספר שופטי השלום המועמדים לקידום למחוזי. כמו כן הערעורים על פסקי הדין של שופטי המחוזי מוגשים לבית המשפט העליון ונבחנים על ידו כערכאת הערעור. מטעמים אלה, וככל שהדבר נוגע לנשיאה, אפשרות קידומם של שופטי בית המשפט המחוזי נבחנת על ידה במישרין".
כך או כך, מקורות משפטיים מעריכים כי רשימת המועמדים הסופית תהיה רחבה מדי. במערכת המשפט לא אוהבים את הנוהג של השנים האחרונות שלפיו רשימות המועמדים מכילה כ 30 מועמדים. הדעה הרווחת היא שמדובר מצד אחד בפיקציה שנועדה להרגיע את כל מי שרואה את עצמו מועמד, בשעה שכולם יודעים שבסופו של דבר הבחירה מתמקד בשניים-שלושה מועמדים מובילים המתחרים על כל כיסא פנוי, ומצד שני בתהליך שדומה יותר ל“כוכב נולד“ מאשר לדיון ענייני במועמדים.
לקראת פרסום הרשימה בעוד כעשרה ימים ההערכה היא שחיות, שקד ונוה יקיימו ביניהם כמה פגישות כדי להגיע לדיל. מבחינת שקד מדובר בניסיון נוסף למקסם את התוכנית האסטרטגית שעליה הצהירה עם בחירתה, והיא להוסיף כמה שיותר שופטים שמרנים שיסיטו את ספינת פסיקות העליון בכיוון זה. שקד, שהבטיחה שתציג מועמד על רמה, אומרת כל הזמן שהרשימה שלה תכלול את כל מועמדיה בעבר, אך גם תציג מועמדים ש"יפתיעו".
מבחינת חיות, שזו טבילת האש הראשונה שלה בוועדה לבחירת שופטים, מדובר בהליך שתכליתו מינוי של שופטים מצטיינים, רב-תחומיים ושאינם מתויגים פוליטית. יכולת הווטו ההדדית שלהן זו על מועמדה של זו, כמו גם היותן נשים מאוד מעשיות, תחייב ויתורים הדדיים, ובינתיים נראה שהן לא רוצות לשבור את הכלים.