ההתבטאות של מפקד חיל האוויר: "להזכיר את יכולות ההרתעה של ישראל"
מפקד חיל האוויר, אלוף עמיקם נורקין, אמר לבוגרי קורס הטיס שהם יפעלו מעבר לקווי האויב. האלוף במיל' איתן בן אליהו לא מתרגש בשיחה עם אולפן ynet מפגיעה בעמימות. "מי שייתן מענה לאיומים הם הטייסים, גם המנהיגים באזור צריכים לדעת את זה"
"חיל האוויר נועד לפעול גם בחשאיות וגם בגלוי מעבר לקווי האויב. הוא עושה את זה במלחמה ומדי פעם גם בין המלחמות. יש הרבה משימות שאנחנו לא יודעים ולא שומעים עליהן. מטוסי חיל האוויר מתרוצצים ברחבי המזרח התיכון ויש גם פעמים שאנחנו שומעים על כך". איתן בן אליהו, מפקד חיל האוויר לשעבר, התייחס היום (ה') באולפן ynet לדבריו של המפקד הנוכחי, האלוף עמיקם נורקין, בטקס סיום קורס טיס שנערך אתמול.
"חבריכם שעמדו כאן לפני כשנתיים מטיסים את המטוסים התוקפים ברחבי המזרח התיכון בחודשים האחרונים", אמר האלוף נורקין, "גם אתם תפעלו מעבר לקווי האויב". דבריו עוררו סערה בשיח הציבורי ואת השאלה האם הוא עבר עבירת ביטחון שדה?.
מה אנחנו צריכים להבין ממה שאמר נורקין על תקיפות מעבר לגבול?
"קודם כל אנחנו צריכים לברך את הבוגרים, אחרי שלוש שנים של מאמץ וריכוז הם נבחרו בסלקטיביות מאוד מאוד חדה, אז כל הכבוד להם", אומר האלוף במיל' בן אליהו. "לשאלתך, אתה יודע, זו בסך הכל המהות, בשביל זה אנחנו מאמנים אימון כל כך ארוך של שלוש שנים ויש עוד אימון של שנתיים-שלוש עד שהם יהיו ממש מבצעיים. הם היו שם לא רק בשביל החגיגה של סיום הקורס אלא עברו את כל ההכשרה הזו כדי לבצע משימות להגנת שמי מדינת ישראל בעתיד".
אתה חושב שזה היה נכון להגיד את הדברים האלה? יש תחושה שאולי משתמשים בלוחמה פסיכולוגית על אויבינו בהזדמנות זו?
"אם יש פה כוונה פסיכולוגית, ומדי פעם באמת צריך להזכיר את יכולת ההרתעה של חיל האוויר, אז זה רק טוב. צריך לא לשכוח שלצד הטרור - הטרור הפנימי, הטרור בשטחים, איזורי יו"ש - יש לנו ברקע גם אפשרות שצריך לקחת אותה בחשבון. היא אמנם לא אקוטית, לא כרגע, אבל צריך לקחת בחשבון גם איומים שמגיעים מהמעגלים הקרובים של 300-200 ק"מ וגם מ-1,000 ומשהו ק"מ. מי שייתן את המענה הם טייסי חיל האוויר. הם צריכים לדעת את זה וגם המנהיגים באזור צריכים לדעת את זה. לא יזיק מדי פעם לעשות איזו תזכורת, לפעמים ברמז ולפעמים אולי באופן גלוי, ברור וחד משמעי".
צריך לפעמים לשבור את העמימות?
"אני בהחלט מסכים, צריך דרך העמימות - מדי פעם ברמז וגם באופן ברור - להזכיר את יכולות ההרתעה של מדינת ישראל וזה חלק מהמעשים ומההתבטאויות כדי למנוע מלחמות, כמובן".
אתה יכול להעריך האם חיל האוויר יצטרך בשנים הקרובות להידרש לאתגר מבצעי משמעותי, כזה שלא ראינו כבר הרבה זמן?
"קשה להעריך דבר כזה אבל אני בטוח בדבר אחד, שהוא צריך להיות מוכן לזה, עם אפשרות שזה יקרה ועם הרבה מאמץ שזה לא יקרה. אין ספק שחיל האוויר צריך להיות מוכן לגרוע ביותר ואני חושב שזה מה שעושים שנים רבות, כבר מאז הקמתו של חיל האוויר. בכל פעם זה קצת שונה באופי ובסגנון אבל חיל האוויר צריך להיות מוכן, צה"ל צריך להיות מוכן, בתקווה שזה לא יקרה".