נתניהו: מתחולל שינוי בדעת הקהל במדינות ערב ביחס לישראל
בטקס בכפר עין מאהל שבצפון אמר ראש הממשלה כי מסקרי דעת קהל באינטרנט עולה כי רבים במדינות ערב סבורים שכדאי להיות בקשר עם ישראל: "שיתוף הפעולה בין מדינות האזור למדינת ישראל כפי שלא היה מעולם". מאות מתושבי הכפר הפגינו נגד נתניהו
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אחר הצהריים (יום ה') בטקס חתימה על הסכם פיתוח במועצת עין מאהל בצפון כי מתחולל שינוי בדעת הקהל בעולם הערבי ביחס לישראל, "זה קורה כבר בין המשטרים לבינינו, אבל הדבר שעורר אצלי תקווה גדולה יותר, זה קורה גם, אולי יפתיע אתכם, אצל דעת הקהל בקרב חלקים נרחבים בעולם הערבי".
"איך אני יודע? אנחנו עושים סקרים ופתאום אתה שואל 'כמה מכם חושבים שכדאי למדינה שלכם להיות בקשר עם מדינת ישראל?'. פעם זה היה אפס, כיום זה מתחיל ב-20 אחוז ואפילו מגיע ל-50 אחוז. הציבור במדינות ערב מתחיל להבין זאת. ישראל אוחזת בעתיד והיא הופכת לאחת המדינות המפותחות עלי אדמות, ואנחנו רוצים שכולם יהיו חלק מסיפור ההצלחה הזה. כשהציבור הערבי במדינות ערב מתחיל להבין שמדינת ישראל היא נכס לעתיד, נכס להם, כאן מתחיל השינוי".
נתניהו אמר כי הקו המפריד בין קידמה לקיצוניות וברבריות עובר ברמת הגולן, שם הקימה ישראל בית חולים שדה שבו מטפלים רופאים ישראלים בפצועי מלחמה מסוריה, "הם פתאום אומרים 'חשבתי שאתתם השטן וגילינו שאתם המלאך'. מי לא יודע את מה שאמרתי? כל הממשלות יודעות את מה שאמרתי ויש עכשיו שיתוף פעולה בין מדינות האזור למדינת ישראל כפי שלא היה מעולם. הן יודעות שהעתיד שלהם ושל ילדיהם תלוי בשיתוף עם ישראל שאינה אויב אלא שותפה הכרחית בהדיפת הגורמים הרדיקליים".
נתניהו אמר כי ממשלתו החליטה להשקיע 15 מיליארד שקלים במגזר הערבי, ותקף את המפגינים שראה בפתח הכפר, "ראיתי הפגנה. מחזיקים שלטים נגד הביקור שלי, נגד מה הם מפגינים? נגד המיליונים שנטבחו ונערקו מבתיהם בעיראק ובלוב? נגד המדינה היחידה ששומרת על זכיויות האדם והקימה בית חולים שדה? תתביישו לכם. אנחנו מאמינים בקידמה ובדו-קיום ונעשה את זה יחד. היום היה אצלי אח של הישאם (א-סייד) שעדיין מוחזק על ידי האכזריים האלה בחמאס. אמרתי לו ולאימא שלו שאנחנו נחזיר אותו כמו שהחזרנו את עודה טראבין, כמו שהחזרנו את עזאם עזאם".
הדברים נאמרו בטקס חתימה על הסכם פיתוח עם מועצת עין מאהל לבניית 600 יחידות דיור, כחלק מהחלטת ממשלה 922 למגזר הערבי. הבנייה תכלול שילוב של בנייה צמודת קרקע ובנייה רוויה, עם מיקום למבני ציבור ושטחי ציבור. שר הבינוי והשיכון יואב גלנט אמר כי "במשרד הבינוי והשיכון פועלים במרץ ובדחיפות על מנת לסייע בפתרונות דיור ואיכות חיים לאוכלוסייה הערבית".
לפני כשנתיים הוקם אגף לענייני מיעוטים במשרד הבינוי והשיכון, על מנת לרכז מאמצים בתחום הדיור במגזר. בין כלל הצעדים, הוחלט להקים 922 יחידות דיור ולהשקיע תקציבים בשטחי ציבור, מוסדות ציבור ועוד. כמו כן נחתם הסכם פיתוח עם עיריית נצרת עילית שבמסגרתו ייבנו כ-8,000 יחידות דיור חדשות. בנוסף, ליחידות הדיור החדשות יוקמו בעיר גם מוסדות ציבור בהם בתי כנסת, בתי ספר וגנים, מתנ"סים ואולמות ספורט. כלל תקציב ההסכם מסתכם בכ- 1.6 מיליארד שקלים מתוכם עבודות הפיתוח מוערכות בכ- 1.4 מיליארד.
מתנגדי הביקור: "לא אהלן ולא סהלן"
מאות מתושבי כפר עין מאהל שבצפון הפגינו מוקדם יותר נגד ביקורו של ראש הממשלה. הם קראו להחרים את המפגש ולא להעניק לנתניהו תעודת הוקרה והערכה.
הוועדה שמייצגת את תושבי הכפר עין מאהל התנגדה לביקור: "הכפר עין מאהל שסבל במשך עשרות שנים ממדיניות ההפקעה של ממשלות שונות, סבל במשך עשרות שנים ממדיניות מפלה מצד ראשי ממשלה בהם בינימין נתניהו. הכפר עין מאהל הוא יישוב ערבי קטן המונה כ-15 אלף נפשות. הוא חלק אינטגרלי ובלתי נפרד מהעם הפלסטיני שמנהל מאבק נגד הכיבוש ונגד ההחלטות הגזעניות ששל הממשלה שבראשה עומד בנימין נתניהו, אותו ראש ממשלה שבכהונתו חוקקו חוקים גזעניים המפלים את המיעוט הערבי שחי בתוך מדינת ישראל".
הם הזכירו את דבריו של נתניהו לפני הבחירות האחרונות ("הערבים נוהרים לקלפיות") והביעו צער על כך שראש המועצה וליד אבו ליל בחר להזמין את ראש הממשלה ולהעניק לו תעודת הוקרה, "אותה תעודה תוענק על העוני והאבטלה ועל מדיניות ההפקעה של אדמות עין מאהל, הוקרה על המחסור בתנאים ובתשתיות. זה טקס פוליטי. לביקור ביישוב ערבי יש מניעים ואינטרסים פוליטיים לראש ממשלה שנמצא תחת חקירות על פרשיות שחיתות. אנחנו קוראים לכל התושבים ולציבור הערבי בישראל להצטרף אלינו למחאה ולהגיד לראש הממשלה - לא אהלן ולא סהלן".