שתף קטע נבחר

 

פרידה מהאיש שהקים בחצר מוזיאון היסטורי נדיר

יענק'לה איתן מעין הבשור, שלא הפסיק לרגע לאסוף חפצים מתולדות המדינה והיישוב העברי, נפטר לפני יום הולדתו ה-65. "איש מיוחד שאהב להרגיש את ההיסטוריה דרך החפצים הנדירים"

למוזיאון "מחוזות ילדות" שבמושב עין הבשור שבחבל אשכול נהגו להגיע מדי שבוע עשרות מבקרים, כדי לצפות באוסף הנדיר של חפצים ההיסטוריים מימי קום המדינה של האספן יענק'לה איתן. לוחמי צה"ל מכל היחידות המובחרות, חניכי קורס טייס, אלופים, ראש השב"כ נדב ארגמן ואזרחים רבים חובבי היסטוריה ביקרו במקום. אתמול, לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן, איתן נפטר, והובא למנוחות היום (ב') - יום לפני יום הולדתו ה-65.

איתן במוזיאון "מחוזות ילדות" (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
איתן במוזיאון "מחוזות ילדות"(צילום: ישראל יוסף)

המוזיאון הנדיר שהקים איתן בחצר ביתו מכיל מעל 5,000 פריטים היסטוריים מראשית ימי המדינה. בין המוצגים - הטלפון מבית דיזנגוף שבו בן גוריון הודה לטרומן נשיא ארה"ב לאחר הכרזת המדינה, שולחן העבודה עשוי העץ של הנשיא עזר ויצמן וגם פריטים הקשורים לתרבות בישראל, כמו למשל האופניים הידועים מהסרט "אסקימו לימון".

 

הכניסה למוזיאון נחווית כמסע חזרה בזמן, גם בשל פריטים בעלי ניחוח נוסטלגי: מחרשות חקלאיות, מכונית סוסיתא, כלי בישול ואכילה ששימשו את ראשית ההתיישבות בארץ, כרכרה וכן מודעות פרסומיות עתיקות. לכל פריט ופריט סיפור משלו.

 (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
(צילום: ישראל יוסף)

 (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
(צילום: ישראל יוסף)

 (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
(צילום: ישראל יוסף)

 (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
(צילום: ישראל יוסף)

איתן, אשר ידע את ההיסטוריה של ארץ ישראל על בוריה, נהג לספר למבקרי המקום על הדרך שבה השיג את הפריטים המיוחדים וגם ללמד היסטוריה. המוזיאון הקטן והמרשים משך אליו אלפי מבקרים ובצה"ל נהגו לשלוח אליו חיילים רבים במסגרת "תרבות יום א'".

 

איתן היה מסתובב בארץ ומאתר פריטים שקשורים לארץ ישראל, בעזרת קשרים שיצר עם משפחות של דמויות מובילות וכן דרך אנשים פרטיים שהחזירו חפצים נדירים עם סיפורים מרתקים. בשנים האחרונות אסף איתן את הפריטים והשקיע את כל מרצו במוזיאון למרות למרות מאבקו במחלת הסרטן. הוא אף ניצח והחלים, אך חלה שוב. גם תוך כדי הטיפולים בבית החולים סורוקה בבאר שבע, איתן לא ויתר ועסק בהרחבת המוזיאון הפרטי שלו.

 

"יענק'לה היה איש מיוחד במינו", סיפר קרוב משפחה, "הוא היה הנוף של ארץ ישראל ישנה והטובה. היה לו ידע מרשים, והוא ידע להעבירו בצורה מושלמת למבקרים במוזיאון. כל מי שביקר יצא משם נדהם. אמנם החפצים הנדירים היו ההמחשה ההיסטורית אבל בזכות יענק'לה אפשר היה ללמוד פרק חשוב בהיסטוריה שלנו". איתן הובא למנוחות בבית העלמין במושב עין הבשור. הוא הותיר אחריו שני ילדים וארבעה נכדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל יוסף
איתן במוזיאון
צילום: ישראל יוסף
מומלצים