אושר חוק הפריימריז: שרים וח"כים יקבלו מימון
הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ דוד אמסלם שלפיה ח"כים, שרים וסגני שרים שמתמודדים בפריימריז יקבלו מענק של כ-300 אלף שקלים מקופת המדינה. עלות החוק נאמדת ב-25-20 מיליון שקלים
מליאת הכנסת אישרה אמש (יום ב') בקריאה שנייה ושלישית את חוק מימון הפריימריז שיזם יו"ר הקואליציה ח"כ דוד אמסלם (ליכוד), שלפיו מועמד לפריימריז מטעם רשימה לכנסת יקבל מקופת המדינה כ-300 אלף שקלים למימון התמודדותו. עלות החוק לקופת המדינה נאמדת ב-25-20 מיליון שקלים.
הצעת החוק שדרשה רוב מיוחד של 61 ח"כים זכתה ל-62 תומכים מול 52 מתנגדים. נוסח החוק שאושר לא כולל את הסעיף שהוכנס בנוסח המקורי ומעניק מימון של 50 אלף שקלים למפלגה שבה לא מתקיימים פריימריז.
על פי הצעת החוק, מועמד לפריימריז זכאי לקבל מאוצר המדינה מענק, אם הוא נבחר ציבור שאינו ראש רשות מקומית, כלומר - ח"כים, שרים וסגני שרים בלבד. כל אדם אחר שמתמודד בפריימריז יוכל לקבל הלוואה או לגייס תרומות. המענק וההלוואה יינתנו רק למועמד שמתמודד בפריימריז ולא יוענק למקומות המשוריינים ברשימות.
הצעת החוק מחייבת את המועמד לפריימריז שקיבל מענק להחזיר כספים אם נותרה לו יתרה לאחר הפריימריז. בין התנאים לתשלום המענק: פיקוח על הוצאת הכספים וכן הנחיה שמועמד יקבל את ההלוואה רק כאשר יש בידיו אישור שהגיש מועמדות לפריימריז.
לבקשת מבקר המדינה נוספה להצעת החוק דרישה לדו"ח כספי מלא. חובת הדיווח חלה גם על מתמודדים שפרשו מהמרוץ. כן תוקן סעיף העונשין, שחל על מתמודד שמפר חובות ומגבלות. מדובר בהוראת עונשין חדשה שלפיה שימוש בכספי המימון הציבורי שלא למטרת פריימריז יהיה עבירה פלילית.
החוק קובע שהמפלגה תמסור למבקר המדינה ולרשם המידע, שכן ההלוואות מבוססות על נתונים שבידי המפלגות והן חייבות על פי החוק למסור אותם. מועמד שאינו נבחר ציבור יהיה זכאי למענק בדומה לנבחר ציבור, ובלבד שייבחר לכנסת. המענק הוא למימון ההתמודדות בפריימריז בלבד, אבל הוא יוכל לזקוף הוצאות שהיו לו לפני תקופת הבחירות.
הסדר המימון שנקבע בחוק יחול רק אם חלים שלושה תנאים: שבמפלגה חברים לפחות 5,000 חברים, שבפריימריז בוחרים רוב חברי המפלגה, ושהפריימריז מתקיימים בסמוך לבחירות לכנסת – חצי שנה לפני הבחירות או מעת פיזור הכנסת. אם לא יתקיים אחד מהתנאים, הסדר המימון לא יחול.
ח"כ אמסלם אמר בהצגת ההצעה: "ח"כ לא אמור לקבל תרומה מאף אחד, מבחינתי זה שוחד. חלק מהתורמים תורמים לכל המפלגות בבחינת שלח לחמך, זו מן השקעה כזו. זה הדבר כמעט הכי מושחת שקורה במדינה ועוד בחסות החוק. אם אתה מקבל כסף, לא סיגר, כסף, כדי שאתה תיבחר לג'וב. אני לא מצליח להבין בהיגיון שלי איך יכול להיות שזה הגיוני? איך יכול להיות דבר כזה בכלל חוקי?
"בסופו של דבר אני מניח שגם בן אדם הגון ימשוך את עצמו כמעט עד קצה הגבולות שהוא מסוגל, על מנת להיענות לאותה בקשה של אותו אחד שעשה לו טובה. לכן אני חושב שהדבר הזה היום הוא מזעזע. זה באמת מצב של דגל שחור מתנוסס על המצב. פריימריז זו השיטה הכי פחות גרועה בנתונים הקיימים. אני חושב שהצעת החוק הזאת היא הצעה שבאה לנקות את הפוליטיקה הישראלית לפחות מקצת שחיתות".
ח"כ עליזה לביא הגישה הסתייגויות בשם סיעת יש עתיד. בין השאר הציעה למחוק את הסעיף האוסר על מועמד קבלת תרומות וכן למחוק את הסעיף לפיו מועמד זכאי לקבל מענק מאוצר המדינה. לדבריה: "גם מועמדים שלא ייכנסו לכנסת יקבלו כסף. זה כספי ציבור. המדינה משלמת כסף של משלמי מסים". ההסתייגויות לא התקבלו.
יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, שהתנגד לחוק, אמר: "אני רוצה דווקא לברך אותך על הכנות, שאמרת לפרוטוקול, שאתה וחבריך נבחרתם בשיטה שהיא על פי עדותך מושחתת לגמרי. פירטת שכל האגף הזה שאתה משתייך אליו נבחר באופן מושחת. ואת התוצאות אנחנו רואים.
"הפתרון לשיטה המושחתת הזאת היא, שעכשיו מבקשים שייקחו מכל אזרח ישראלי כסף כדי לתת לכל חבר כנסת בליכוד 300 אלף שקל - וזה לא משנה אם הצבעת בשביל הליכוד, לא הצבעת בשביל הליכוד. ונניח שניתן את ה-300 אלף שקל. לאן הם ילכו? הם ילכו למשהו אחר ממה שהם הולכים היום? גם אז הם ילכו למפקדי ארגזים וגם אז הם ילכו לקבלני קולות וגם אז הם ילכו לכל הרעות החולות הנוכחיות של השיטה המושחתת הזאת".
השר יריב לוין (ליכוד) תקף את מפלגת יש עתיד: "כמה כסף מפלגת יש עתיד משכה מהקופה הציבורית מאז כניסתה לכנסת שזה לא כל כך מזמן? למעלה ממאה מיליון שקל בחמש שנים. נשאלת השאלה למה לא הצעתם עד היום להוריד את מימון המפלגות? למה לא התנגדתם כשרצו להעלות את מימון המפלגות? דו"ח מבקר המדינה מ-2016 קבע שהחובות והחריגות של יש עתיד מההוצאות המותרות הם הגבוהים ביותר מכל סיעות הכנסת, ואתם מטיפים לנו מוסר?".