ארה"ב לפלסטינים: אם לא תשובו למו"מ - נפסיק המימון לאונר"א
שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי באיום מרומז לפלסטינים: "מנסים לקדם את תהליך השלום, אך אם זה לא יקרה - טראמפ לא ימשיך לממן את זה". ארה"ב תורמת מדי שנה יותר מ-300 מיליון דולר לסוכנות האו"ם לפליטים פלסטינים
ארה"ב שולחת איום לפלסטינים ובו היא רומזת כי אם לא ישובו לשולחן המשא ומתן, היא תפסיק את הסיוע לאונר"א - סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטים הפלסטינים במזרח התיכון.
"הנשיא אמר שהוא לא רוצה להוסיף תקציב או לקצץ את המימון עד שהפלסטינים יסכימו לחזור למשא ומתן", אמרה הערב (יום ג') שגרירת ארה"ב באו"ם, ניקי היילי, והוסיפה: "ההחלטה (בעצרת) לא הועילה למצב. אנחנו מנסים לקדם את תהליך השלום, אך אם זה לא יקרה - הנשיא לא ימשיך לממן את זה".
ארה"ב, יש לציין, היא התורמת הגדולה ביותר לסוכנות אונר"א - ומעבירה לקופתה כ-300 מליון דולר מדי שנה. רק בשנת 2016 תרמה לאונר"א 368,429,712 דולר.
לאחר עליית ממשל טראמפ הייתה ציפייה מצד חוגי ימין שארה"ב תפסיק את הפארסה של התמיכה באונר"א, שמנציחה את בעיית הפליטים הפלסטינים וגם מאפשרת במוסדות החינוך שלה הסתה נגד ישראל. לבתי ספר ומתקני אונר"א בעזה יש היסטוריה של ירי טילים ופעילות טרור נגד ישראל.
לפני כחודשיים גילו אנשי אונר"א, בפעם השנייה בתוך חמישה חודשים, מנהרה שנחפרה מתחת לבית ספר של הארגון בעזה. מקרה דומה אירע בתחילת יוני האחרון, כשנחשפה מנהרה של חמאס מתחת לבית ספר אחר בעזה.
לאחר מציאת המנהרה ביוני, קרא ראש הממשלה בנימין נתניהו "לפרק את הסוכנות". נתניהו סיפר אז כי העביר את דרישתו לשגרירת ארה"ב באו"ם היילי שביקרה בישראל. "אמרתי לה שהגיע הזמן שהאו"ם יבחן את המשך קיומו של אונר"א", הצהיר ראש הממשלה.
"מאז מלחמת העולם השנייה יש עשרות מיליוני פליטים שבהם עוסקת נציבות עליונה באו"ם. לפלסטינים יש נציבות נפרדת, אונר"א, שיש בה הסתה רבה כלפי ישראלים. היא מנציחה את בעיית הפליטים הפלסטינים ולא פותרת אותה ולכן צריך לפרק אותה ולשלב את חלקיה בנציבויות אחרות של האו"ם".
מחקר שנכתב על ידי "המרכז לחקר מדיניות המזרח התיכון" והתפרסם לפני שנה העלה ביקורת חריפה נגד אונר"א ונגד החומר שמונחל לתלמידים בבתי הספר של הארגון בגדה המערבית וברצועת עזה. מהמחקר עלה שספרי הלימוד בבתי הספר של אונר"א, שנכתבים על ידי משרד החינוך הפלסטיני, מתבססים על דה-לגיטימציה ודמוניזציה לישראל. על פי 110 ספרים שנבדקו, מדינת ישראל כמעט שלא קיימת או מוזכרת במפות ובחומר הנלמד.
במחלקת המדינה האמריקנית ניסו להדוף לאחרונה את הטענות כי הכרזת הנשיא דונלד טראמפ כי הוא מכיר בירושלים כבירת ישראל תפגע בתוכניות של הנשיא האמריקני להציג תוכנית שלום במזרח התיכון. "מערכות היחסים של ארה"ב עם מדינות אחרות ידעו עליות ומורדות וזה לא חדש", אמרה דוברת מחלקת המדינה הת'ר נוירט. "אנחנו מסתכלים קדימה ואנחנו משוכנעים שתוצג תוכנית כזו".
על רקע הכרזת טראמפ הבהיר הבית הלבן שוב ושוב שהמדיניות האמריקנית היא לא תמיכה דה-פקטו בסיפוח מזרח ירושלים, והמסר הזה מכוון בעיקר לאוזן הפלסטינית. "טראמפ לא החליט את מה שהחליט בהינף יד", אמר גורם אמריקני ל"וושינגטון פוסט". "היה דיון מקיף על היתרונות והחסרונות של ההחלטה הזו על תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים".
הנשיא הפלסטיני אבו מאזן הבהיר לפני כשבוע וחצי, בפגישתו עם נשיא צרפת עמנואל מקרון, כי ארה"ב לא תוכל עוד למלא את תפקיד המתווך במו"מ בין הפלסטינים לישראל, נוכח הכרזתו של טראמפ. "לא נוכל לקבל שום תוכנית אמריקנית", הבהיר אבו מאזן בארמון האליזה.