פיטורים, שביתה ואשפה ברחובות ירושלים: "ברקת וכחלון נלחמים - והתושבים משלמים"
ברקע המאבק בין ראש העיר לשר האוצר סביב "מענק הבירה" והחלטת ברקת לפטר עובדים - הודיעו האחרונים על שביתה החל ממוצ"ש. תושבים רבים מאסו במצב: "לא נסבול מלחמות פוליטיות". נתוני האוצר מראים: המענק גדל בעשרות אחוזים. יש גם תושבים שתומכים: "ירושלים צריכה לקבל יותר"
עובדי עיריית ירושלים הכריזו היום (ה') על שביתה כללית החל ממוצאי שבת הקרובה בעקבות הודעת עיריית ירושלים על פיטוריהם של 2,150 עובדים. עובדי התברואה החלו בשיבושים כבר מהצהריים, וערימות של זבל הצטברו בשוק מחנה יהודה. "אנחנו נשבית את כל השירותים עד שימשכו את מכתבי הפיטורים", מכריז יו"ר ועד עובדי העירייה אביחי אברהם. כמו כן, עובדים שכבר קיבלו מכתבי פיטורים חסמו את לשכתו של מנכ"ל העירייה.
הודעת עובדי העירייה מגיעה בעיתוי בעייתי - רגע לפני הסערה הגדולה שתחל היום בלילה. לדברי אברהם, טרם הוחלט בוועד העובדים אם השביתה תחול בסוף השבוע. בשעה זו מכונסים חלק מהעובדים לשיחות הסברה. יש לציין כי עובדי העירייה הכריזו על סכסוך עבודה רק השבוע, ועל פי החוק הם מחויבים להמתין שבועיים למיצוי משא ומתן בטרם ינקטו צעדים ארגוניים.
זו השנה השלישית שראש העיר ירושלים ניר ברקת יוצא למאבק נגד שר האוצר משה כחלון בדרישה להגדיל את התקציב השנתי מהמדינה ("מענק הבירה"). יש לציין כי ב-2015 עמד המענק על 405 מיליון שקל ובשנה שלאחר מכן גדל ל-450 מיליון שקל. בשנת 2016 שוב עלה מענק הבירה, ועיריית ירושלים קיבלה 499 מיליון שקל. 2017 הייתה שנת שיא מבחינה זו, וברקת זכה למענק בגובה של לא פחות מ-700 מיליון שקל.
בסוף השבוע שעבר פרסם ברקת מודעות בעיתונות נגד כחלון, שאותן מימן מכיסו הפרטי, ובתחילת השבוע עבר הקמפיין לשלב מעשי, ועובדי התברואה של עיריית ירושלים חסמו את הכניסה למשרד האוצר באמצעות ערימות זבל ומשאיות לפינוי אשפה.
בעקבות סירוב המדינה להעביר 105 מיליון שקל, סכום שהובטח בשנה שעברה, הודיע ברקת למחרת היום כי הוא מכריז על מצב חירום. לטענתו, אין לו ברירה אלא לפטר 2,150 עובדים ולקצץ בשירותי החינוך, הרווחה, התרבות ועוד. אתמול הוא הודיע על ביטול 45 אירועי תרבות וספורט שתוכננו לחודש ינואר. בתגובה להוצאת מכתבי פיטורים הכריזה ההסתדרות על סכסוך עבודה בעיריית ירושלים, ומשמעותו היא שבעוד שבועיים יוכלו להשבית את בתי הספר ואת פינוי הזבל.
בנוסף לכך, העירייה הודיעה לחברות אבטחה בירושלים על קיצוץ שעות האבטחה אחר הצהריים, וזהו היום השני שבו אין אבטחה במוסדות החינוך החל מ-14:00. בין הצעדים הנוספים שמאיימת העירייה לנקוט אם לא יועברו אליה הכספים: סגירת סניפי "טיפת חלב" בירושלים בשל אי העברת 14 מיליון שקל ממשרד הבריאות, וביטול תוכניות חינוך בשל אי העברת תקציבים ממשרד החינוך.
"הלב נקרע. כולנו עם 2,000 העובדים והמשפחות שכחלון מביא לפיטורם", אמר ברקת וקרא להסתדרות להימנע משביתה. "עם כל הכאב העצום, אני קורא לכם להימנע מפגיעה בתושבי ירושלים בשביתות ובזבל ברחובות. תושבי ירושלים סובלים על לא עוול בכפם מגזירות כחלון. אני קורא לכחלון לגלות מנהיגות ולצאת מהמחבוא על מנת שנוכל לפתור את המשבר. אני מוכן לפגוש אותו בכל מקום ובכל שעה. ירושלים חייבת להיות מעל כל מחלוקת פוליטית".
אלא שירושלמים רבים לא אוהבים את התנהלותו של ברקת וטוענים כי מאבקי האגו בינו לבין כחלון באים על חשבון התושבים, שסובלים. "ברקת מפספס את הנקודה", טוען אילן בן הרוש, בעל חנות למוצרי חשמל בשוק מחנה יהודה. "בשלוש השנים האחרונות הציבור בירושלים משלם מחירים כבדים מאוד בגלל המלחמות הפוליטיות והקטנוניות בינו לבין שר האוצר - והגיע הזמן להפסיק את זה. אנחנו לא מוכנים לכך יותר.
"די לערימות של זבל. אנחנו משלמים מיסים, העסק שלי משלם ארנונה שנתית בגובה של כ-70 אלף שקל. אני לא מוכן לסבול את זה יותר, וכמוני גם סוחרים רבים במרכז ירושלים", הוסיף.
מנגד יש תושבים שמצדיקים את ברקת. אחד מהם הוא נינו פרץ, בעל עסק לכלים חד-פעמיים בשוק. "המאבק צודק והמלחמה צודקת. אנחנו עוברים את זה כבר שנה שלישית ברציפות, רק שהפעם המחאה תהיה יותר חריפה", הוא מבהיר ומפנה אצבע מאשימה לעבר כחלון: "את העניינים האישיים שלו שר האוצר יכול להשאיר על שולחן הפוליטיקה, ולא על גבי התושבים".
לטענת פרץ, ירושלים סובלת מאפליה תקציבית ביחס לערים אחרות: "תסתכלו על מה שקורה בתל אביב ובערים אחרות. ביחס אליהן, אנחנו ברמה נמוכה ומטה. יש לזה הסבר מפורט? לא נראה לי. בתור עיר הבירה, אנחנו צריכים לקבל יותר".
את הצחנה ברחובות מאי איסוף האשפה פרץ מוכן לסבול: "זה יפגע בכל ירושלים - ולא רק בעסקים בשוק, אלא גם ברכבת. זו תקופה קשה מאוד לעסקים, אבל אין לנו ברירה - אנחנו מוכנים לסבול למען המטרה".
"ראש העיר זורק זבל על התושבים שלו - תרתי משמע"
גם במסדרונות העירייה נשמעת יותר ויותר ביקורת על ברקת. עינב בר, חברת מועצת העיר מטעם סיעת התעוררות, שפרשה מהקואליציה, מספרת: "תמכנו תשע שנים בניר, אך יש שינוי מהותי בהתנהלותו והוא בוחר את המלחמות הפוליטיות שלו על פני תושבי ירושלים. רואים את זה במהלכים האחרונים שלו במועצת העיר ורואים אילו אינטרסים הוא בוחר לשים בראש סדר העדיפויות שלו.
"זו הדרך לפעול נגד שר האוצר וזה המחיר שצריכים תושבי ירושלים לשלם? זריקת זבל ברחובות? איומים על פיטורי עובדים?" תוהה בר. "אני מדברת עם העובדים ואני שומעת את החששות הגדולים שלהם לגבי מה יקרה ביום שאחרי. צריך לקחת ברצינות את המאבק הזה, אך הדרך גרועה. בסופו של דבר, תושבי ירושלים משלמים את המחיר. כשרואים את ההשתוללות חסרת הרסן של ראש העיר, אי אפשר שלא לתהות מדוע הוא עושה את המהלכים הללו. זה נראה כמו קמפיין פוליטי אישי שלו - שבא לקדם אותו, ולא נועד למטרותיה של ירושלים".
עו"ד יוסי חביליו, המועמד לראשות העיר, גינה גם כן את פעולותיו האחרונות של ברקת ואמר: "אין ראש עיר בעולם שזורק זבל על התושבים שלו - תרתי משמע".