שתף קטע נבחר

 

עמדת מצרים נחשפת: "ירושלים? שרמאללה תהיה בירת פלסטין"

סעודיה הציעה אשתקד את אבו דיס, לקהיר יש עוד רעיון שצפוי להרתיח את אבו מאזן. קצין מודיעין מצרי תדרך מגישי טלוויזיה ואמר להם: "במה שונה ירושלים מרמאללה? אינתיפאדה תשרת רק את חמאס, חייבים להתפשר". בפומבי מדינות ערב נשמעו גם היום אחרת לגמרי: "בירת פלסטין היא ירושלים"

ירושלים. למצרים לא אכפת שרמאללה תהיה הבירה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ירושלים. למצרים לא אכפת שרמאללה תהיה הבירה(צילום: AFP)

חודש אחרי שדווח כי סעודיה הציעה לאבו מאזן שאבו דיס תהיה בירת המדינה הפלסטינית, לבת בריתה הקרובה יש הצעה אחרת בנוגע לבירה - וגם אותה הפלסטינים לא צפויים לאמץ. ב"ניו יורק טיימס" נחשף כי קצין מודיעין מצרי בכיר תדרך מגישי טלוויזיה מצרים אחרי הכרזת ירושלים של דונלד טראמפ ואמר להם: "במה שונה רמאללה מירושלים?".

 

השיחות חושפות למעשה את העמדה האמיתית של מדינות ערב. לאחר שנשיא ארצות הברית טראמפ הודיע כי האמריקנים מכירים בירושלים כבירת ישראל, קצין מודיעין מצרי התקשר בחשאי למגישי תוכניות טוק שואו חשובות במצרים. "כמו כל אחינו הערבים אנחנו מגנים בפומבי את ההחלטה", אמר למגישים הקצין המצרי, קפטן אשרף אל-קולי. אבל, לדבריו, עימות עם ישראל אינו באינטרס הלאומי של מצרים.

 

שר החוץ של ירדן מתייחס לסוגיית ירושלים    (צילום: רויטרס)

שר החוץ של ירדן מתייחס לסוגיית ירושלים    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מחאה ברמאללה אחרי הכרזת טראמפ (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחאה ברמאללה אחרי הכרזת טראמפ(צילום: רויטרס)

הוא אמר למגישים כי במקום לגנות את ההחלטה, הם צריכים לשכנע את הצופים לקבל אותה. הפלסטינים, הוא הציע, צריכים להסתפק ברמאללה כבירתם. "במה שונה ירושלים מרמאללה?", תהה קוהלי בשיחות טלפון עם ארבעה מגישים, שהגיעו לידי "ניו יורק טיימס". "בדיוק כך", ענה לו אחד המגישים, עזמי מגהאד, שאישר את האותנטיות של השיחות בפני העיתון האמריקני.

 

בתקשורת המצרית דווח כי הנשיא המצרי עבד אל פתאח א-סיסי מחה באופן אישי בפני טראמפ אחרי הכרזתו. מנהיגים דתיים מצרים סירבו לפגוש את סגנו מייק פנס, ומצרים הגישה למועצת הביטחון הצעת החלטה ובה דרישה שהאמריקנים יחזרו בהם. האמריקנים הטילו בסופו של דבר וטו על ההחלטה, וכמה ימים לאחר מכן אימצה העצרת הכללית של האו"ם הצעה דומה. אבל השיחות חושפות את העמדה המצרית האמיתית.

 

"אני רק מתקשר כדי לומר לך מה העמדה הפומבית שלנו, כדי שאם תדבר בטלוויזיה או בראיון, אני אומר לך מה העמדה של הביטחון הלאומי של מצרים ומה היא תרוויח בנושא זה אם תתכחש לירושלים כבירת ישראל, בסדר?", אמר קוהלי לאחד המנחים. "כמו אחינו הערבים, אנחנו מגנים זאת. אבל הדבר הזה יהפוך למציאות. הפלסטינים לא יכולים להתנגד ולא רוצים לצאת למלחמה. יש יותר מדי על הפרק ממה שאתה יודע".

 

"הנקודה היא שנושא האינתיפאדה מסוכן עבורנו", הוסיף קצין המודיעין. "אינתפיאדה לא תשרת את האינטרס הלאומי המצרי כי אינתיפאדה תסייע רק לאיסלאמיסטים ולחמאס. חמאס ייוולד מחדש שוב. בסופו של יום, ירושלים לא ממש שונה מרמאללה. מה שמשנה הוא סוף הסבל של הפלסטינים. חייבים להתפשר ואם נשיג פשרה שרמאללה תהיה בירת פלסטין כדי לסיים את המלחמה ואף אחד לא ימות, אז נלך על זה".

 

מגהאד אמר בראיון כי הוא תומך בהערכת קוהלי לפיה יש צורך להימנע מהתפרצות אלימות מחודשת: "אני חבר של אשרף ואנחנו מדברים בטלפון של הזמן. עוד אינתיפאדה תהיה דבר רע. אנחנו צריכים אוטובוסים שייקחו את כל האנשים שאומרים שיילחמו עבור ירושלים ולקחת אותם לירושלים. לך להילחם אם אתה רוצה. לאנשים נמאס מסיסמאות. לי רק אכפת מהאינטרסים של המדינה שלי". בניגוד אליו, מנחה אחר הכחיש קיום שיחת טלפון כזו, ושלישי - שהוא גם חבר פרלמנט - חזר בו מהסכמה ראשונית לראיון. השיחה הרביעית הייתה לזמרת ושחקנית מוכרת בשם יוסרה, שאותה "ניו יורק טיימס" לא הצליח להשיג.

שרי החוץ הערביים בעמאן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שרי החוץ הערביים בעמאן(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בינתיים, העמדה הפומבית של מדינות ערב לא השתנתה. שרי החוץ הערביים נפגשו בירדן על רקע ההתפתחויות - הכרזת טראמפ וחוק ירושלים - ובמסיבת עיתונאים שהתקיימה לאחר מכן אמר שר החוץ הירדני, איימן א-ספדי: אנחנו מסרבים להחלטה האמריקנית שמכירה בירושלים כבירת ישראל. לא נכיר בשום החלטה ישראלית בעניין ירושלים. אנו מסרבים לכל צעד שישנה את המצב ההיסטורי והמשפטי של ירושלים. אנו שואפים להשיג הכרה במדינת פלסטין ובירתה מזרח ירושלים. לא יהיה ביטחון באזור מבלי הקמת מדינה פלסטינית. נמשיך לנקוט בצעדים המדיניים והמשפטיים כדי להתמודד עם כל הצעדים הישראליים בירושלים".

 

מלך ירדן עבדאללה אמר בפגישתו עם שרי החוץ הערביים, בשולי הפסגה בעמאן, כי "יש להגביר את המאמצים לתמיכה בפלסטינים ולשמירה על זכויותיהם ההיסטוריות והמשפטיות בעיר ירושלים". לדבריו, "יש להסדיר את סוגיית ירושלים במסגרת פתרון הקבע והסכם שלום צודק בין הפלסטינים והישראלים, שיתבסס עם פתרון שתי המדינות".

 

שר החוץ הסעודי, עאדל אל-ג׳ובייר, אמר כי "הפגישה הייתה בונה ויצאנו עם תוצאות חשובות - תמיכה בעמדה הפלסטינית, הערבית והאיסלאמית בכל הנוגע לירושלים. עמדת הממלכה הסעודית איתנה בכל הקשור להגדרתה של ירושלים כבירת המדינה הפלסטינית".

 

מזכ״ל הליגה הערבית, המצרי אחמד אבו אל-רייט, הוסיף: "מטרת הפגישה הזאת היא מיקוד המאמצים באו"ם. 14 מדינות במועצת הביטחון תמכו בהחלטה שלנו. דנו באמצעים שבהם ניתן לתמוך בעמדה הפלסטינית. ניפגש שוב בסוף חודש ינואר הנוכחי בקהיר. אין שינוי בעמדה הערבית לפיה השלום הוא האינטרס. צריך לשמוע את העמדות של שאר חברות הקוורטט הבינלאומי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ירושלים. מצרים מוותרת
צילום: AFP
מומלצים