סימן שינואר כאן: מחאה חברתית ועימותים אלימים בתוניסיה
כמדי תחילת שנה יוצאים המוני תוניסאים להפגין ברחובות הערים והסיבה הפעם היא צעדי הצנע הממשלתיים שיגרמו לטענתם להעלאת יוקר המחיה. יותר מ-200 בני אדם נעצרו ועשרות שוטרים נפצעו בעימותים שפרצו במדינה שהייתה חלוצת מהפכות "האביב הערבי", אך עדייו סובלת ממצב כלכלי קשה
משרד הפנים של תוניסיה מסר אתמול (יום ד') שיותר מ-200 בני אדם נעצרו ועשרות שוטרים נפצעו במהלך עימותים אלימים שפרצו במדינה בעקבות צעדי הצנע שנוקטים השלטונות.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
המדינה הצפון אפריקנית זכתה לשבחים בעולם על המעבר החלק יחסית שעשתה לעבר דמוקרטיה מאז המהפכה העממית ב-2011 שהציתה את גל מהפכות "האביב הערבי". אולם שבע שנים לאחר המהפכה שוררת מתיחות גבוהה בין הציבור התוניסאי לבין השלטונות בשל המצב הכלכלי הקשה.
הזעם הציבורי בתוניסיה גבר באחרונה בעקבות העלאת מס ערך מוסף ודמי הביטוח הלאומי עם העברת תקציב המדינה החדש ויישומו בתחילת השנה.
דובר שר הפנים חליפה חיבאני אמר לתחנת רדיו מקומי ש-49 שוטרים נפצעו בערב השני של עימותים (שנכנסו היום ליומם השלישי) ברחבי המדינה וש-206 "עושי צרות" נעצרו. לדבריו, נזק נגרם לרכוש, כולל לסניף של רשת המרכולים Carrefour בבירה תוניס שנבזז.
אמש נערכו הפגנות מחאה בעיר טבורבה, שנמצאת מערבית לבירה טוניס ושבה נהרג אדם בשנות ה-40 לחייו במהלך עימותים אלימים. ראש ממשלת תוניסיה יוסף א-שאהד ביקר בעיר סמוכה וגינה את מעשי ה"וונדליזם" שלדבריו "משרתים את האינטרסים של רשתות מושחתות כדי להחליש את המדינה". הוא הפנה אצבע מאשימה לעבר מפלגת השמאל שקראה לאזרחי המדינה לצאת ולהפגין ברחובות נגד הממשלה.
משרד ההגנה מסר שצבא תוניסיה גויס לסייע בשמירה על הסדר וחיילים הוצבו ליד בנקים, משרדי דואר ובנייני ממשלה בערים מרכזיות במדינה. לפי שעה לא נמסרו פרטים לגבי מספר המפגינים שנפצעו בעימותים עם כוחות הביטחון.
ביום שלישי בערב יצאו מאות צעירים לרחובות טבורבה להשתתף בהלוויית הגבר שנהרג בעימותים. המשטרה מתעקשת וטוענת שהיא לא זו שהרגה אותו. שר הבריאות עימד חמאמי אמר שתוצאות הנתיחה שלאחר המוות יתפרסמו היום.
בעיר סידי בוזיד, המקום שבו פרצה המחאה שהולידה את המהפכה ב-2011, חסמו צעירים את הכבישים והשליכו אבנים לעבר כוחות הביטחון. המשטרה הגיבה בירי גז מדמיע.
נציג של הקהילה היהודית בעיר ג'רבה מסר שבקבוקי תבערה הושלכו לעבר בית הכנסת באי. נזק קל נגרם לבית הכנסת, וההערכות הן כי האירוע נגרם על רקע ההפגנות סביב יוקר המחיה והמצב הכלכלי ולא על רקע אנטישמי.
המחאה הנוכחית בתוניסיה החלה בשבוע שעבר עם הפגנות לא אלימות נגד צעדי הצנע, אולם הידרדרה לעימותים אלימים עם המשטרה בלילה שבין שני לשלישי. פעילים חברתיים במדינה הצפון אפריקנית קראו להפגנת ענק ביום שישי נגד צעדי הצנע, שצפויים להעלות את יוקר המחיה. הפעילים דורשים מהממשלה לשנות את החקיקה שעומדת מאחורי העלייה במס ערך מוסף ובתשלומים לביטוח לאומי, ודורשים סיוע גדול וטוב יותר למשפחות נזקקות. איש מדע המדינה סלים חארט אמר ש"יש פעולות של ביזה ושוד, אבל יש גם מסר פוליטי ממגזר באוכלוסייה שאין לו מה להפסיד ושהוא מרגיש שמתעלמים ממנו שבע שנים לאחר המהפכה שדרשה עבודה וכבוד". הוא אמר שהממשלה נקטה עמדה די קשוחה נגד המפגינים.
כלכלת תוניסיה מתקשה להתרומם מאז מהפכת 2011, שפרצה בגלל שיעור האבטלה הגבוה - בייחוד בקרב צעירים - והשחיתות הציבורית.
הפגנות מחאה הפכו לדבר שבשגרה בתוניסיה מדי חודש ינואר - הזמן שבו מציינים אזרחי המדינה את יום השנה למהפכה שהפילה מהשלטון את הרודן זין אל-עבדין בן-עלי. בינואר 2016 נרשמה המחאה הציבורית הגדולה ביותר במדינה מאז המהפכה כשמותו של מפגין מובטל בקאסרין הציתה מהומות שנמשכו כמה ימים. בחודש דצמבר 2017 צעדו מפגינים מובטלים ופעילים חברתיים ברחובות סיד בוזיד ומחו על המחסור במקומות עבודה ובהזדמנויות.
המהפכה בתוניסיה החלה בדצמבר 2010 לאחר שהירקן הצעיר מוחמד בואזיזי הצית את עצמו במחאה על האבטלה והאלימות המשטרתית. כעבור זמן לא קצר לאחר מכן הוא מת בבית החולים והפך לסמל לאומי, והרודן בן עלי, כאמור, הופל מהשלטון.