שתף קטע נבחר

האו"ם: "טראמפ גזען"; נשיא ארה"ב: "רק אמרתי שהאיטי ענייה ומתקשה"

נציבות זכויות האדם באו"ם גינתה בחריפות את נשיא ארה"ב בעקבות הדיווחים שלפיהם כינה את האיטי ומדינות אפריקה "חורי תחת": "מקדם שנאת זרים". גם בממשלת האיטי זעמו: "מפגין דעות גזעניות". טראמפ הכחיש: "השתמשתי במילים בוטות, אך צוטטתי לא נכון. רק אמרתי שהאיטי מן הסתם ענייה ומתקשה. להבא אקליט פגישות"

 

 

"השתמשתי בשפה בוטה, אך לא במילים שיוחסו לי". דונלד טראמפ הכחיש היום (ו') את האימרות הקשות שיוחסו לו נגד מהגרים מהאיטי וממדינות אפריקה - ושעוררו סערה בארה"ב וברחבי העולם. הנשיא האמריקני הוסיף ואמר כי הדבר המטריד מהדיון בנושא מדיניות ההגירה שבה השתתף היה "ההצעה התמוהה" שהוצגה בפניו. בתוך כך גינו החריפות באו"ם, במדינות אפריקה וכן בממשלת האיטי את הדברים שפורסמו.

 

טראמפ, כך דיווח "וושינגטון פוסט", אמר במהלך דיון עם מחוקקים רפובליקנים ודמוקרטים בנוגע לצו הגירה חדש שהוצג בפניו: "למה אנחנו מקבלים את כל האנשים האלה שמגיעים ממדינות שהן חורי תחת? למה אנחנו רוצים את כל האנשים האלה מאפריקה פה? "למה שלא נביא לכאן יותר אנשים ממדינות כמו נורבגיה?".

 

דונלד טראמפ. ממשלת האיטי דרשה הבהרות (צילום: AP) (צילום: AP)
דונלד טראמפ. ממשלת האיטי דרשה הבהרות(צילום: AP)

 

"ההצעה שהוצגה בפניי הייתה בגדר צעד גדול לאחור. היא תיאלץ את ארה"ב לקלוט מספר גדול של אנשים ממדינות בעלות אחוז פשע גבוה", הבהיר טראמפ בטוויטר. "מה שאני רוצה זו מערכת שתבוסס על הגירה של אנשים שיעזרו לקחת את המדינה שלנו צעד קדימה. אני רוצה ביטחון לעם שלנו ולהפסיק את זרימת הסמים המאסיבית לארצנו", הוסיף.

 

בציוץ נוסף הבהיר: "אף פעם לא אמרתי שום דבר משפיל בנוגע לאזרחי האיטי חוץ מהעובדה שהאיטי, מן הסתם, היא מדינה מאוד ענייה ומתקשה. אף פעם לא אמרתי 'תוציאו אותם'. זו המצאה של דמוקרטים. יש לי מערכת יחסים נהדרת עם תושבי האיטי. אני כנראה אצטרך להקליט את הפגישות הבאות – למרבה הצער אין אמון!".

 

בתגובה לדברים שדווח כי אמר ספג טראמפ ביקורת קשה מצד נציבות זכויות האדם באו"ם: "אם הדברים אכן נאמרו, הם מזעזעים ומבישים, בטח ממי שמכהן כנשיא האמריקני. גזען - זו המילה היחידה שבה ניתן לתארו".

 

"לא ניתן לפטור את כל המדינות והיבשות שרוב אזרחיהן אינם לבנים כ'מחורבנות' ולומר שלא יתקבלו בברכה", הבהיר דובר נציבות זכויות האדם, והוסיך כי "הסיפור הפעם לא עוסק רק בשפה וולגרית, אלא בפתיחת צוהר לצד הגרוע ביותר של האנושות, ובעידוד גזענות ושנאת זרים".

 

גם בממשלת האיטי לא התעלמו מהדברים, ומסרו כי ההנהגה "המומה ונזעמת" בעקבות "הדעות הגזעניות": "האמירות המעליבות והמבישות האלה בשום אופן אינן משקפות את מעלות החוכמה, האיפוק וחוסר ההפרדה שיש לטפח בכל סמכות פוליטית. הדברים מייצגים דעה גזענית ושגויה לחלוטין של הקהילה בהאיטי ותרומתה לארה"ב".

 

הסנאטור הדמוקרטי דיק דורבין מאילינוי, שהיה נוכח באותה פגישה שעליה דווח בתקשורת, הבהיר היום כי "טראמפ אכן השתמש בשפה וולגרית ומרושעת, והשתמש במילה 'מחורבנות'".

 

הבית הלבן לא הכחיש את ההתבטאות. בהודעה מיוחדת לאחר הפרסום אמר דובר בבית הלבן, ראג' שהא: "יש פוליטיקאים שהחליטו להילחם למען מדינות זרות. הנשיא תמיד נלחם למען העם האמריקני. טראמפ נלחם למען פתרונות קבועים להגירה שיהפכו את ארצנו לחזקה על ידי קבלתם של אלו היכולים לתרום לחברה ולכלכלה ויכולים להיטמע בתוך האומה הנהדרת שלנו". בהודעה לא הייתה כל התייחסות לציטוטים שעוררו סערה בתקשורת האמריקנית.

 

בהאיטי לא נותרו אדישים לדברים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
בהאיטי לא נותרו אדישים לדברים(צילום: gettyimages)

דווח כי באותה ישיבה, הנשיא אמר בנוגע למהגרים מהאיטי שכבר נמצאים בארצות הברית ושיש צורך להסדיר את מעמדם החוקי: "למה אנחנו צריכים כאן אנשים מהאיטי? תעיפו אותם מכאן".

 

רק לפני שבועות אחדים צוטט הנשיא טראמפ אומר על מהגרים מהאיטי ואפריקה כי "הם נושאים איידס". בחוגים פוליטיים ובתקשורת האמריקנית הזעזעו גם הלילה מהאמירה הקשה, אולם פרשנים טענו כי אמירות מהסוג הזה מאוד מקובלות על קהל הבוחרים שלו.

 

"או שטראמפ לא הובן כהלכה, או שהוא פשוט לא מחונך"

פול אלטידור, שגריר האיטי בארצות הברית, גינה בתוקף את ההערות שיוחסו לנשיא האמריקני ואמר: "אזרחי האיטי נלחמו לצד חיילים אמריקניים ותורמים רבות לחברה האמריקנית". השגריר הוסיף והבהיר כי ממשלת האיטי רואה את הדברים כ"מתקפה על אזרחי המדינה וההיסטוריה שלה", ואף ביקשה הבהרות מגורמי ממשל אמריקנים. השגריר חידד את דבריו ואמר: "או שטראמפ לא הובן כהלכה או שהוא אינו מחונך".

 

 

גם במדינות אפריקה לא נותרו אדישים לדבריו הקשים של טראמפ. "כל מדינות היבשת צריכות ללמוד מכך ולהפציר באזרחים שלהן להישאר במדינה - ולא להגר", אמר מאיוואה, תושב לאגוס שבניגריה. "האמריקנים נהנים מרווח גדול כתוצאה ממדינות אפריקה. הם לא עובדים אפילו בארה"ב - מי שעושים זאת הם המהגרים האפריקנים".

 

עבדול סאלם, גם הוא ניגרי, לא הופתע מהדברים: "ניתן לצפות לדברים כאלה מאדם כזה, שכולם מודעים לטבע שלו. זו הצהרה נורמלית לאנשים מהסוג של טראמפ".


פורסם לראשונה 12/01/2018 12:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים