שתף קטע נבחר

 

המדינה שנשיא ארה"ב חפץ ביקרה

טראמפ רוצה להביא לארה"ב "יותר אנשים ממדינות כמו נורבגיה" - אבל במדינת הרווחה העשירה מעדיפים להישאר בבית. הנורבגים מאריכים ימים ומאושרים יותר מהאמריקנים, ולא נותנים למחמאות להשפיע עליהם: "לעבור לארה"ב? רק אם הנשיא יתחלף"

הנורבגים חיים יותר מהאמריקנים, ומקבלים פנסיות גבוהות וביטוח בריאות ברמה טובה יותר מבארה"ב. נורבגיה אמנם יקרה, אך במדד האושר העולמי היא הגיעה בשנה שעברה למקום הראשון. דונלד טראמפ אמר שארה"ב צריכה לקלוט יותר מהגרים נורבגים (ולא אפריקנים ממדינות שהן "חורי תחת") - אבל האם מישהו מתפלא שיותר אמריקנים בוחרים לעשות את הדרך ההפוכה?

 

5.2 מיליון נורבגים, שארצם בקושי מגיעה לסדר היום החדשותי בעולם, התעוררו ביום שישי לבשורה שטראמפ חפץ ביקרם. הדברים של טראמפ, שנאמרו בישיבה סגורה על צו הגירה חדש, פורסמו אחרי שברביעי הוא נפגש בוושינגטון עם ארנה סולברג, ראש ממשלת נורבגיה. באוסלו חשבו שהערותיו של הנשיא גזעניות, שסותרות את ערכיה של המדינה הסקנדינבית.

ברחובות אוסלו. מי רוצה לעבור לארה"ב? (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ברחובות אוסלו. מי רוצה לעבור לארה"ב?(צילום: gettyimages)
"זה אומר הרבה על מי שלדעת טראמפ אמור להיות אמריקני. זה אומר יותר על אתניות מעל ערכים משותפים", אומרת הילדה רסטאד, תושבת ארה"ב לשעבר ופרופסור ליחסים בינלאומיים. היא הוסיפה שהנורבגים בדרך כלל לא רוצים "שנשיא ארה"ב יחמיא להם בצורה כזו".

 

הנריק הלדל, פרשן באתר חדשות נורבגי, אמר כי הדברים היו מתקבלים בברכה בנורבגיה אם טראמפ לא היה בוטה כל כך כלפי המהגרים מהאיטי ומארצות אפריקה. "זאת הייתה יכולה להיות מחמאה, משהו נחמד להעביר לארנה סולברג בשם שותף אמריקני מהימן. אבל הדרך שבה הוא אמר את זה מבטיח שהתגובה כאן תהיה שלילית מאוד".

 

יותר אמריקנים מהגרים לנורבגיה

ההגירה מנורבגיה לארה"ב הגיעה לשיא ב-1882. כמעט 29,000 נורבגים, בעיקר עניים, חצו את האוקיינוס האטלנטי והגיעו לאמריקה. ב-2016 רק 1,144 נורבגים עשו את הדרך לארה"ב. 1,603 אמריקנים היגרו לנורבגיה בשנה שעברה. הערותיו של טראמפ לא צפויות לעורר "אקסודוס" מאחת המדינות העשרות בעולם.

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
 

נורבגיה עשירה בנפט ומדורגת רביעית בעולם במדד התמ"ג לנפש. ארה"ב במקום השמיני. נורבגיה גם ידועה במערכת הרווחה המוצלחת שלה, בשיעור האבטלה הנמוך ובקרן שלה "ליום גשום" ששוויה טריליון דולר - לשם מועברים רווחי הנפט והגז, שמסייעים לשלם פנסיות נדיבות ולממן תוכניות רווחה.

 

תוחלת החיים בנורבגיה היא 81.8 שנה בממוצע - מקום 15 בעולם. ארה"ב במקום ה-31, עם תוחלת חיים של 79.3 שנה. "למה שאנשים מנורבגיה ירצו להגר לכאן? יש להם ביטוח בריאות ממשי ותוחלת החיים שלהם ארוכה יותר", כתב הסופר סטיבן קינג בטוויטר.

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
 

בשנה שעברה זינקה נורבגיה למקום הראשון במדד האושר העולמי. האמריקנים הגיעו למקום ה-14, ירידה של מקום אחד לעומת 2016. במשך השנים האמריקנים, בעקביות, מאושרים פחות מהנורבגים.

 

זה לא שהמדינה של אדוארד מונק, הצייר שאחראי על "הצעקה", היא גן עדן. בחורף היא עגמומית בגלל החושך, הטמפרטורות בה זהות לצפון ארה"ב ויקר לחיות בה. בירה יכולה לעלות 12 דולר, כך גם ארוחה במקדונלדס. היא לא הומוגנית כמו שחלק עשויים לחשוב. כ-17% הם מהגרים או ילדי מהגרים. בהקשר הזה, לנורבגיה יש את המאבק שלה במהגרים. מפלגת הקדמה הפופוליסטית – שחברה בקואליציה – קוראת להחמיר את הפיקוח בגבולות.

טראמפ מארח את סולברג בבית הלבן (צילום: AP) (צילום: AP)
טראמפ מארח את סולברג בבית הלבן(צילום: AP)
  

הביקור של סולברג בארה"ב הוכתר כהצלחה בנורבגיה, והיא זכתה לשבחים כשהעלתה סוגיות כמו ההתחממות הגלובלית והסחר הבינלאומי. הגירה, כך נראה, היא לא חלק מסדר היום של נורבגיה. כריסטיאן טיברינג גדה, ראש מערך מדיניות החוץ של מפלגת הקדמה, אמר שטראמפ הצהיר ש"אזרחים ממדינות אחרות לא נחמדים כמו הנורבגים".

 

"אני לעולם לא אתבטא כך, אבל זה מחמיא שהוא רוצה יותר מאיתנו במדינה שלו", הוא אמר, והוסיף: "מבקשי מקלט יקרים, ומהווים אתגר לתרבות המקומית".

 

בעקבות דברי טראמפ יצאה ביום שישי רשת השידור הציבורית TV2 לרחובות אוסלו, ושאלה את התושבים אם הם רוצים לעבור לארה"ב. אף אחד מהם לא רוצה לעזוב. "ממש לא", אמר אחד מהם. אחרת הוסיפה שתעבור לארה"ב "רק אם יהיה לה נשיא חדש".


פורסם לראשונה 13/01/2018 22:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
"למה שנורבגים ירצו להגר לארה"ב?"
צילום: gettyimages
מומלצים