בעלי ספא מואשמים בגרימת מוות ברשלנות בעקבות שריפה
שלום בסון, מנהל סניף של בנק הפועלים, נהרג בשריפה בספא "דלוס" בהרצליה במהלך יום כיף עם עובדיו, ושתי נשים נוספות נפגעו באורח קשה. חמש שנים אחרי האסון, הוגשו כתבי אישום נגד מנהלי הספא שהפעילו את העסק ללא רישיון בתוקף ומבלי לתקן ליקויים שנמצאו
אחרי יותר מחמש שנים, הוגשו היום (ב') כתבי אישום בפרשת האסון בספא במתחם המרינה בהרצליה, שבו נהרג שלום בסון ונפגעו שתי נשים נוספות באורח קשה בשריפה שפרצה – בשעה שעובדי בנק ערכו במקום יום כיף. פרקליטות מחוז תל אביב הגישה כתבי אישום לבית משפט השלום בעיר נגד גבריאל בר שני (50), שני בר שני (37), שלום שגיב (49) וכן חברת פסיפס בע"מ שאותה הקימו השלושה בגין גרימת מוות ברשלנות וחבלה ברשלנות בספא שנמצא בבעלותם.
האירוע התרחש בדצמבר 2012. בשעות הערב פרצה שריפה בספא "דלוס", ובה נפגעו שישה בני אדם, בהם שלום בסון, מנהל סניף של בנק הפועלים שהיה ביום כיף במקום עם עובדיו, שנפגע האנושות ומותו נקבע לאחר זמן קצר בבית החולים איכילוב בתל אביב. אחת מעובדות הסניף נפגעה באורח קשה וכן אישה נוספת, ושלושה בני אדם נוספים נפגעו באורח קל משאיפת עשן. כשעה לאחר שהמקום עלה באש, העלתה בדיקה ראשונית כי לספא לא היה רישיון עסק.
על פי כתב האישום, הנאשמים שכרו בחודש אפריל של אותה שנה שטח במרינה בהרצליה כדי להקים בו ספא ומסעדה. במסגרת הסכם השכירות התחייבו, בין היתר, הנאשמים להשיג את כל הרישיונות, ההיתרים או האישורים הנדרשים לצורך הפעלת וניהול העסק.
חודש לאחר מכן החלו בשיפוץ המקום לצורך התאמתו לעסק. ביוני 2012 בוצעה בספא ביקורת על ידי קצין הכבאות וההצלה שמצא שורה של ליקויים, והנאשמים נדרשו לתקנם. לאחר התיקון, נדרשו הנאשמים להזמין ביקורת חוזרת של שירותי הכבאות. במהלך השיפוץ, התקינו הנאשמים בספא מערכת לגילוי אש, וכן שדרגו את מערכת המתזים במקום שבו נערכו שינויים בספא.
בכתב באישום נטען שהנאשמים החלו להפעיל את הספא באוגוסט של אותה השנה, זאת על אף שלא פעלו לתיקון כל הליקויים שעליהם הצביע הקצין, מבלי שהיו להם האישורים שנדרשו כדין, ומבלי שהיה למקום רישיון עסק מטעם עיריית הרצליה.
בספטמבר נערכה בספא בדיקה נוספת בהתאם לחוק התקנים למערכת גילוי האש שהותקנה במקום. בתום הבדיקה נקבע על ידי הבודק כי המערכת אינה עומדת בתקן הישראלי הנדרש וכי קיימים ליקויים שיש לתקנם. באותו חודש רכז הרישוי במשטרה השיב לעירייה כי הבקשה לרישיון עסק לא אושרה על ידי המשטרה כיוון שלא מולאו כל דרישותיה. נטען באישום כי חרף זאת, ובניגוד למתחייב על פי דין, על פי נהלי העירייה ועל פי נהלי שירותי הכבאות, הפעילו הנאשמים את הספא, בדרך "נמהרת ורשלנית מבלי לנקוט את אמצעי הזהירות המתחייבים מפני סכנה מסתברת הכרוכה בפרוץ דליקה באופן שיש בו כדי לסכן חיי אדם או לגרום לו חבלה".
שלושה חודשים לאחר מכן, בשעות אחר הצהריים, שהו בספא עובדים מטעם בנק הפועלים. כתוצאה מבעיית תאורה, שרר חושך בסאונה היבשה. אז הנחה גבריאל בר שני את אחת העובדות להניח נרות על גבי אחד הדרגשים בסאונה. לאחר מכן פרצה בספא דליקה.
כתוצאה מהתלקחות האש, נחרך ונשרף העץ בסאונה, ופיח החל להסתחרר בחלל. עשן וגזים רעילים חדרו למלתחות, וחדירתם לאזורים אלה לא אפשרה להם להתנקז החוצה בהיעדר חלונות או פתחי אוורור בתקרה. מעל תקרת הסאונה היבשה מותקן היה מתז כיבוי (ספרינקלר). הוא פעל אבל לא כיבה את הבערה מכיוון שחומר הבידוד שהיה מונח על תקרת המבנה שנשרף מנע ממנו לבצע את עבודתו כראוי. בשעת השריפה הייתה הדלת במלתחות הנשים נעולה, מה שמנע מהנשים ששהו במלתחות אפשרות לצאת לכיוון החניון.
שתיים מהנפגעות שהו מלתחות הנשים בספא ושלום בסון שנהרג שהה במלתחות הגברים. כתוצאה מהשריפה, נפגעו המנוח והנפגעות בצורה חמורה משאיפת העשן ואיבדו את הכרתם. המנוח חולץ על ידי צוותי הכיבוי, כשהוא מחוסר הכרה, ללא דופק וללא נשימה. הוא פונה לבית החולים איכילוב ושם נקבע מותו. אחת הנפגעות פונתה באמבולנס לבית החולים גם כן, כשהיא מונשמת ומורדמת, שם נזקקה לטיפול בעקבות הרעלת CO שממנה סבלה. הנפגעת הנוספת הוצאה מהספא ללא הכרה, כשהיא מורדמת ומונשמת. היא אושפזה במחלקה לטיפול נמרץ נשימתי, כשהיא במצב סיעודי.
עורך הדין גלעד כצמן, המייצג את הנאשם שלום שגיב, מסר: "מרשי קיבל לידיו את כתב האישום ממש היום. לאחר לימוד התיק נגיב לגופו של עניין".