לראשונה: הדרכות להתמודדות עם ילדים שסובלים מאלרגיות
המדינה תכשיר גננות וסייעות לתת מענה במצבי התפרצות אלרגיה מסכנת חיים אצל ילדים. בהכשרות, שיועברו בשלוש השנים הקרובות, ילמדו צוותי החינוך כללי בטיחות ויתנסו בשימוש במזרק אפיפן
הדרכות שיכולות להציל חיים: משרד העבודה והרווחה יחל בימים הקרובים לראשונה בסדרת הדרכות, בשיתוף מד"א, להתנהלות עם ילדים שסובלים מאלרגיות לצוותי הגננות והסייעות בעשרות מעונות יום ומשפחתונים שבפיקוח ברחבי הארץ. כך הודיע המשרד, לקראת דיון שיתקיים היום (ג') בנושא המענים לילדים אלרגיים עד גיל שלוש, בוועדה המיוחדת לזכויות הילד בראשות חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון (כולנו).
במסגרת ההדרכות ילמד הצוות החינוכי לזהות מצבי אלרגיה מסכני חיים וילמד כללי בטיחות בנושא האלרגיות במעון והתאמת מזון. הצוותים ילמדו איך להתנהל בעת אירוע של התפרצות אלרגיה חריפה, לרבות לימוד והתנסות בשימוש במזרק אפיפן במקרה הצורך, והפעלת אפליקציה לצורך קבלת הדרכה בזמן אמת והזמנת סיוע רפואי.
ההדרכות יתקיימו בשלוש השנים הקרובות, במתכונת של הכשרה בת שלוש שעות שתועבר במועדים שונים ובשפות שונות. הן ייערכו תחילה בכ-350 מעונות ומשפחתונים שבהם יש ילדים עם אלרגיות מסכנות חיים. לאחר מכן יזכו להדרכה שאר 1,750 המעונות והמשפחתונים שבפיקוח.
כל הכשרה תכלול עד 30 משתתפים ותתקיים במעון, במשפחתון או באחד מ-60 אתרי הדרכה שמד"א יעמיד לטובת הפרויקט. משרד העבודה והרווחה יממן את ההדרכות בעלות של 600 אלף שקל.
ההדרכות הן חלק מהמלצותיה של ועדה שהוקמה לנוכח הגידול בכמות הילדים הסובלים מאלרגיות מסכנות חיים, בהן אלרגיה ללקטוז, גלוטן, בוטנים ועוד. הוועדה המשותפת למשרד העבודה והרווחה, משרד החינוך ומשרד הבריאות בחנה את הנושא בחודשים האחרונים והמליצה על פתרון כולל וקבוע כדי שהצוות הטיפולי במעונות היום והמשפחתונים יוכל להתמודד ולהתנהל בצורה מיטבית עם ילדים הסובלים מרגישויות שונות.
בין ההמלצות: הדרכה והעלאת המודעות לאלרגיות, התאמת סביבת המעון לסביבה בטוחה יותר, התאמת המזון המוגש, הפרדת פעילות האכילה מכל פעילות אחרת, הקפדה על כללי היגיינה למניעת חשיפה ושילוט מותאם. כמו כן המליצה הוועדה כי כל מעון או משפחתון יצטיידו במזרקי אפיפן בתוקף וכן הצוות המקצועי במעונות יוכשר ויתורגל באופן מעשי בשימוש במזרקים.
משרד העבודה והרווחה יממן באופן מלא עד תום שנת הלימודים הנוכחית סייעת שילוב ל-350 ילדים הסובלים מאלרגיות למשך שעתיים ביום. בשלב זה לא ברור אם ימומן הסיוע לילדים אלה בשנים הבאות.
עמותת "יהל" העוסקת באלרגיות מזון מסרה בתגובה: "להערכתנו, גם בתום תהליך ההכשרה יהיו עדיין עשרות ילדים שסובלים מאלרגיה לחלב או למגוון מזונות שיהיו זקוקים לסיוע נוסף במהלך היום. אנו מקווים כי משרד הרווחה יחד עם הגורמים הרלוונטיים במשרד הבריאות נערכים לתת את המענה הנדרש גם עבור הילדים הללו".