שתף קטע נבחר

 

להישאר או לוותר? דילמת הזוגות ב"מחיר למשתכן"

נתוני הלמ"ס מצביעים על עלייה של 2.4% במחירי הדירות בשנה החולפת. זוגות שנרשמו ל"מחיר למשתכן" וגם כאלה שכבר זכו מסבירים כי התוכנית לא ריאלית עבורם – הן מבחינה גיאוגרפית והן מבחינה כלכלית: "אין לנו אפשרות לחסוך סכומים גדולים להון עצמי; ישראל הפכה למדינה לעשירים"

ארכיון ()
ארכיון

"מחירי הדירות ממשיכים לעלות, והשאלה היא אם לזוג צעיר יש ברירה מלבד להירשם ל'מחיר למשתכן'. מצד שני, עם מה אנחנו אמורים לקנות דירה בשוק החופשי? עם 100 אלף שקל?" רועי וענת מיטרני, זוג צעיר עם שני ילדים המתגורר בשכירות בבת ים, כבר התייאשו מחלום הדירה. "אנחנו אפילו כבר לא נרשמים להגרלות", אומרת ענת. "אנחנו בסדרה ב' (זכאים שהצטרפו לתוכנית החל מה-1 בספטמבר 2016, או שלא נרשמו לאף הגרלה באותה שנה). מה זה בכלל אומר? שאנחנו סוג ב'? זה לא הוגן. עכשיו אנחנו לא יכולים להשתתף בשום הגרלה חוץ מאלה שמתקיימות במקומות רחוקים, שלגור בהם זה לא ריאלי עבורנו".

 

בני הזוג אומרים את הדברים על רקע נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו אתמול, שלפיהם מחירי הדירות בחודשים אוקטובר-נובמבר 2017 אומנם ירדו בשיעור של 0.3 אחוזים לעומת ספטמבר-אוקטובר, אך בשנה האחרונה (אוקטובר-נובמבר 2016 עד אוקטובר-נובמבר 2017) עלו מחירי הדירות בשיעור של 2.4 אחוזים. עם זאת מציינים בלמ"ס כי הנתון המתייחס לירידה שנרשמה בחודשים אוקטובר-נובמבר אינו סופי מאחר שיש עסקאות נוספות שבוצעו בתקופה זו וטרם דווחו.

"אנחנו סוג ב'?" רועי וענת מיטרני ()
"אנחנו סוג ב'?" רועי וענת מיטרני

"במשך כל החיים אנחנו משלמים שכירות, מממנים לימודים וילדים, ואין לנו אפשרות לחסוך סכומים גדולים להון עצמי", אומרים ענת ורועי. הם טוענים כי תוכנית "מחיר למשתכן" אינה אפשרית מבחינה כלכלית עבור משפחה בעלת ילדים, שכן ההוצאות השוטפות – בהן שכירות וגני ילדים –לא מותירות כסף לחיסכון. "הלוואי שהיינו יכולים לגור עם ההורים ולחסוך – אבל זו לא אופציה עבורנו. גם הם גרים בדירה קטנה, והיא לא יכולה להכיל את כולנו".

פרויקט "מחיר למשתכן" בירוחם ()
פרויקט "מחיר למשתכן" בירוחם

פרויקט "מחיר למשתכן" בלוד ()
פרויקט "מחיר למשתכן" בלוד

שר האוצר משה כחלון (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
שר האוצר משה כחלון(צילום: אלכס קולומויסקי)

ויתרו על הזכייה: "מי שמשתייך לצווארון הכחול גם יישאר כזה"

רועי וענת הם לא הזוג היחיד שנמצא במצוקה. למשל, זוג מחיפה שזכה בהגרלת "מחיר למשתכן" בטירת כרמל סיפר כי נאלץ לבטל את השתתפותו בפרויקט מסיבות כלכליות - וגם מפני שהתגלו בעיות בחוזים שעליהם חתם.

 

"באופן עקרוני, אני ובעלי משתייכים למעמד הביניים – הוא מהנדס ואני אקדמאית", סיפרה האישה. "פרויקט 'מחיר למשתכן' אמור היה לאפשר גם לנו, שלא באים עם הון עצמי מהבית, להצליח להגיע לדירה. השורה התחתונה היא שזה לא מתאפשר, כי דירת ארבעה חדרים בקומה גבוהה בטירת כרמל עולה 1.2 מיליון שקל, והקבלנים הפרטיים באזור גובים מחירים גבוהים עוד יותר.

 

"וזה לא רק המחיר", היא מוסיפה. "זו גם המחויבות לתשלום מלא במשך שבע שנים: שנתיים עד שאתה מקבל את המפתח וחמש שנים נוספות שבהן אסור לך למכור. המשמעות היא עוד שבע שנים שבהן לא נוכל להרים את הראש מעל המים. מי שמשתייך לצווארון הכחול גם יישאר כזה. זה לא פתרון".

 

נוסף על כך, לדבריה, הוחלט לוותר על הפרויקט גם בשל חוסר התאמה בין המפרט למציאות בשטח. "דובר על מרפסות וכעת מתברר כי אין אישור. היו עוד בעיות בחוזים שהדליקו אצלנו נורות אדומות".

 

רכשו ב"מחיר למשתכן" והפסידו 200 אלף ש"ח    (צילום: אלי סגל, בראל אפרים)

רכשו ב"מחיר למשתכן" והפסידו 200 אלף ש"ח    (צילום: אלי סגל, בראל אפרים)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לא דיל משתלם

גם א', תושבת רמלה, שמתגוררת עם בעלה בביתה של אימה, סיפרה ל-ynet על הקשיים: "אני ומשפחתי התגוררנו בשכירות באחת הערים במרכז. שילמנו סכום גבוה מאוד שלא הותיר לנו כסף למחיה עד סוף החודש. לצערי, אנחנו מעוניינים לקנות דירה – אבל המחירים לא הגיוניים. רק עשירים יכולים לקנות במחירים כאלה".

 

היא הוסיפה כי המגורים בביתה של אימה מערימים עליה ועל משפחתה קשיים: "זה מעיק ולא קל. אין לנו פרטיות, אבל גם אין לנו ברירה אחרת. אנחנו לא מבקשים, אנחנו דורשים מהאחראים למצב לעשות עם זה משהו. המדינה הזו הפכה להיות מדינה של עשירים וטייקונים. אי אפשר להתעלם ממשפחות לא עשירות ולזרוק אותן לרחוב".

 

"זוהי שאלת מיליון הדולר", מוסיפים טל נבות וירון בין, שזכו בדירה במודיעין. "אנחנו מתלבטים ולא בטוחים שנממש בסוף את הזכייה. אנחנו עוד לא יודעים מהם התנאים מבחינת התשלום, ועדיין אף אחד לא דיבר איתנו. הייתה ישיבה עם עיריית מודיעין ומסרו שם פרטים, וכן יש גישה לתוכנית של השכונות שהולכים להקים וזה די מסודר בסך הכול, אבל מצד שני יש אי ודאות גדולה. מתי הדירה תהיה מוכנה? אומרים בין ארבע לחמש שנים, שזה המון זמן. על פניו המחיר כרגע הוא מאוד אטרקטיבי, אבל אחרי שמצרפים לזה את עליית המחירים, הסכום הוא כבר יותר גבוה ויש התלבטות".

 

בשלב זה החליטו טל וירון להישאר ב"מחיר למשתכן" ולהמתין להתפתחויות: "בינתיים אנחנו לא מוותרים כי לא פנו אלינו ולא ביקשו מאיתנו להחליט שום דבר, אבל אנחנו לא בטוחים שנלך על זה. אנחנו שוקלים - אם כבר קונים דירה, למה לא לקנות אחת קיימת? בינתיים נוכל להשכיר אותה ולקבל עבורה תשלום שכירות שיכסה את המשכנתה, וגם עליית מחירי הדיור תהיה לטובתנו, וכל זה בזמן שב'מחיר למשתכן' משלמים סכומים עבור דירה שלא ידוע מתי תהיה מוכנה. על פניו 'מחיר למשתכן' לא נשמע דיל משתלם".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים