ליאל נהרג בתאונה: "איך תהיה הלוויה בלי ההורים?"
ליאל אלמקייס, בן 13 ממצפה רמון, נהרג לאחר שהרכב המשפחתי התנגש בגמל בכביש 40. כל בני המשפחה, שהיו בדרכם לאירוע חגיגי, נפגעו בתאונה הקטלנית: מצבה של האם קשה, האב נפצע בינוני ושני ילדים נוספים נפצעו קל-בינוני. איתי שאיבד את אחיו בתאונה במעורבות גמל: "אנחנו צועקים, אבל הליך החקיקה נמרח. זה היה רק עניין של זמן"
משפחת אלמקייס ממצפה רמון הייתה בדרכה לאירוע משפחתי בצפון כשהרכב שבו נסעה התנגש אמש (ג') בגמל באמצע כביש 40. כל חמשת בני המשפחה שהיו ברכב, שלושה ילדים וההורים, בשנות ה-40 לחייהם, נפצעו. הבן ליאל (13) נפצע באורח אנוש וכעבור זמן קצר נקבע מותו. האם נפצעה באורח קשה, בעלה באורח בינוני ושני ילדיהם, בני 9 ו-16, נפצעו באורח קל עד בינוני.
מחקירת המשטרה עולה כי הרכב המשפחתי התנגש בגמל והתהפך לצד הדרך. רכב נוסף שבו היו ארבעה חיילים התנגש גם הוא בגמל והתהפך. החיילים נפצעו כולם באורח קל. "חילצנו מהרכב חמישה בני אדם נוספים", סיפר פרמדיק מד"א נתנאל דחבש, "בהם נער בן 13 עם פגיעה רב מערכתית. הוא היה מחוסר הכרה ללא דופק וללא נשימה ולאחר בדיקות רפואיות, בסיוע כוח רפואה של צה"ל נאלצנו לקבוע את מותו במקום".
בני המשפחה מאושפזים כעת בבית החולים סורוקה בבאר שבע, לאחר שפונו לשם באמצעות מסוק. האם מאושפזת במצב קשה, מונשמת ומורדת וסובלת מחבלת ראש. בעלה סובל אף הוא מחבלת ראש ומצבו מוגדר בינוני. שני ילדיהם מאושפזים במצב קל עד בינוני וסובלים מחבלות. בבית החולים הודיע קצין הנפגעים של המשטרה לאב על מות בנו, בעוד שאשתו עוברת ניתוח.
במצפה רמון הגיבו בהלם על התאונה. "מדובר במשפחה מוכרת", סיפרו ביישוב הקטן. הטרגדיה הזו מגיעה לאחר אירוע קשה נוסף שבו נהרג נער בן 17, עינב סויסה, בתאונת דרכים לפני מספר חודשים. "ילדי בית הספר נקראו למתנ"ס ושם שוחחו איתם על מה שקרה", סיפר תושב המקום. פסיכולוגים ומומחים יגיעו לבית הספר ביישוב על מנת לסייע לתלמידים להתמודד עם האובדן. "כולנו תוהים איך תהיה ההלוויה בלי ההורים"?, אמרו תושבים.
במשטרה פועלים כעת לאתר את הבעלים של הגמל ששוטט בכביש. על פי החשד, הוא שייך ככל הנראה לאחד משני השבטים שחיים בפזורה באזור מצפה רמון. לגמל לא היו תגי זיהוי או שבב ולכן פעולות החקירה יתמקדו במישור המודיעיני. התגים מחוברים בדרך כלל לאוזני הגמלים וברוב המקרים נתלשים טרם הגעת המשטרה כדי למנוע את זיהוי הבעלים.
לפי נתוני עמותת אור ירוק בעשור האחרון נהרגו 15 בני אדם בתאונות דרכים עם בעלי חיים, חלקם הגדול בתאונות עם גמלים בנגב. 350 בני אדם נפגעו, יותר מ-50 בני אדם נפצעו קשה. תופעת הגמלים המשוטטים גבתה קורבנות רבים ומדובר בתופעה ידועה ומוכרת בדרום. במהלך השנים 2015-2008 נפתחו 7,151 אירועים אודות גמלים ששוטטו בכבישים. הנתונים הועברו בעקבות בקשת חופש מידע של תנועת "רגבים".
"זוהי טרגדיה מחרידה וכואבת, אך לצערנו זוהי כרוניקה ידועה מראש", אמרו בתנועה, שביקשה לקדם חוק שיחייב את סימון הגמלים בשבב. "לצערנו גלגלי החקיקה לא מתקדמים בקצב המתבקש נוכח הסכנה היומיומית. יש לקדם בדחיפות את הטיפול בחוק כדי שמדינת ישראל תוכל סוף סוף לשים קץ למוות המיותר, ולגבות מחיר יקר מהעבריינים".
איתי כהן, שאיבד את אחיו דוד בתאונה קטלנית עם גמל בשנת 2014 סמוך לרביבים, אמר: "בסופו של דבר רשויות האכיפה והחקיקה לא מתערבים. זה חוזר על עצמו והליך החקיקה נמרח. אנחנו הצלחנו להגיע לבעלים של הגמל שגרם למותו של דוד, אבל התיק נסגר ולא הוגש כתב אישום. בעלי הגמלים תמיד יכולים לומר שמכרו אותו לאדם אחר. אנחנו צועקים כבר הרבה זמן, התאונה הזו הייתה רק עניין של זמן".
כהן הוסיף: "לצערנו התאונות ימשיכו כל עוד לא תשונה החקיקה בנושא. מתייחסים לזה כאל גזירת גורל אבל אסור שזה יקרה. אי אפשר לצאת בזול מפגיעת גמל. לא משנה באיזה רכב אתה נוהג. תחשבו מה היה קורה לו הבעלים של הגמל שגרם למותו של דוד היה עומד לדין, משלם מכספו קנס ואולי גם נכנס לכלא. אני מעריך שזה היה משפיע על בעלי גמלים אחרים, אבל מערכת ההרתעה כמעט ולא קיימת".