שתף קטע נבחר

 

מותה של בת קהילת העבריים בצבא: "אפשרות למעשה רשלני בנשק"

השופט שמונה לחקור את מותה של טובית רדקליף, שנמצאה ירויה בעמדת שמירה לפני 3 שנים, קבע כי לא ניתן לקבוע שמדובר בהתאבדות משום שלא היו סימנים לכוונות אובדניות. השופט מציין כי ישנה אפשרות שמדובר בתאונה: "יש אפשרות שמעשה רשלני בנשק מצד רדקליף גרם למותה". ההורים: "מי שירה בטובית מהלך חופשי"

 

טובית רדקליף. נסיבות המוות עלומות ()
טובית רדקליף. נסיבות המוות עלומות
רב-טוראי טובית רדקליף, בת 19 במותה, נמצאה ירויה בראשה ללא רוח חיים בפברואר 2015, בעמדת השמירה בבסיס פלמחים של חיל האוויר. היא הייתה הלוחמת הראשונה מבני ובנות הקהילה, ושירתה בסוללת פטריוט בגדוד ההגנה האווירית "יהלום". חקירת מצ"ח קבעה כי רדקליף התאבדה, אך הוריה סירבו לקבל זאת ופתחו בחקירה עצמאית שגילתה כשלים רבים בהתנהלות מצ"ח. המשפחה נאבקה בבית המשפט הצבאי על מנת לחקור לעומק וביסודיות את נסיבות מותה.

 

בעקבות המאבק מונה שופט חוקר, סא"ל מאיר ויגיסר, שחקר את נסיבות מותה של החיילת. חקירתו העלתה סימני שאלה בדבר חקירת מצ"ח, שהתעלמה מעדויות ואף גרמה להעלמת ראיות חשובות שיכלו לשפוך אור על נסיבות מותה.

 

המחדל הבולט ביותר, לפי סא"ל ויגיסר, הוא העובדה שצוות מצ"ח לא הזמין את המעבדה הניידת של מז"פ לזירה. "נמסר כי המעבדה הניידת היא משאב 'מוגבל' וכי ידיה עמוסות מלאכה. הוסבר כי אם הייתה מוזמנת המעבדה הניידת אפשר שהדבר היה מעכב את החקירה בהמתנה להגעתה". השופט ציין כי היות שלא נמצאה אינדיקציה לכוונה אובדנית ולא היו עדים לאירוע, הייתה "הצדקה של ממש" להזמין את המעבדה לזירה ולשמור עליה עד הגעתה. עם זאת, האפשרות שאדם שלישי היה מעורב נמוכה מאוד.

 

מצ"ח לא זיהתה קליע בעמדת השמירה

כשל נוסף שעלה במהלך החקירה הוא העובדה שחוקרי מצ"ח לא זיהו את חור כניסת הקליע בדלת עמדת השמירה והקליעים כלל לא נאספו. בנוסף, לא ביצעו בדיקות פורנזיות נדרשות. "היה מקום לבדוק את האפשרות של קיומה של טביעת אצבע חשודה של אדם אחר על הנשק", קבע השופט החוקר.

 

כמו כן, לא ביצעו בדיקה לאיתור סימני אבק שריפה על ידיה. "לטעמי אילו היה מתקבל ממצא לפיו המנוחה לא נגעה בנשק, הייתה מתחזקת האפשרות של ירי על ידי אדם אחר". נקבע כי הבדיקות היו צריכות להתבצע בזירה על ידי טכנאי מז"פ או המעבדה הניידת לפני העברת גופתה למכון לרפואה משפטית. "במיוחד קשה להבין מדוע לא נבדקו טענות אמה של המנוחה כי אחד מחיילי יחידתה איים עליה וכי היא הוטרדה".

 

בהחלטתו ציין השופט כי האם התחננה בפניהם כי יעמיקו חקור בטענות אלה. "אין להשלים עם הותרת כיווני חקירה אלו ללא בדיקה. אצה הדרך לגורמי החקירה והפרקליטות הצבאית בעת שהחליטו על סגירת תיק החקירה". לדבריו, "במסגרת הליך החקירה ניסינו להעמיק חקר באותן טענות לאיומים ולהטרדה אך חלוף הזמן עמד בעוכרינו. זיכרונם של העדים התעמעם וסימון השבילים נשחק".

 (צילום: חיה אושר) (צילום: חיה אושר)
(צילום: חיה אושר)

 (צילום: חיה אושר) (צילום: חיה אושר)
(צילום: חיה אושר)

אפריל 2016: מאבק קהילת העבריים לחקירת המוות ()
אפריל 2016: מאבק קהילת העבריים לחקירת המוות

אחד ממחדלי החקירה הבולטים והקשים הוא האובדן הבלתי מוסבר של רצועת הנשק של טובית. זאת לאור החשש כי מדובר בירי עצמי ובאופן שבו נורתה היריה. אם לא די בכך, מצ"ח לא תפסה את צילומי מצלמות האבטחה ורישומי הנכנסים והיוצאים מהבסיס.

 

הפרקליטות: חוות דעת של שני עמודים

השופט התייחס גם לחוות הדעת של הפרקליטות הצבאית שהחליטה לסגור את התיק. "חוות הדעת מחזיקה שני עמודים בלבד, וזאת על אף סימני השאלה שליוו את החקירה. לטעמי, בחקירות מורכבות של מוות שאינו בפעילות מבצעית, חוות דעת הפרקליט חייבת להיות מפורטת ומנומקת, תוך התמודדות ממשית עם כל התרחישים האפשריים".

 

למרות המחדלים הקשים בחקירה, פעל השופט לקבלת חוות דעת הן של המשפחה והן של הצבא. השופט ציין כי בהיעדר סימנים ל"מצוקה אובדנית" קיימת גם אפשרות כי מעשה רשלני בנשק מצד המנוחה גרם למותה. השופט שלל אפשרות שהמוות נגרם כתוצאה מעבירה. "יש לקבוע ברמה גבוהה של ודאות שמותה של המנוחה נגרם מירי עצמי". יחד עם זאת סייג את דבריו ואמר: "אמנם תמיד קיים החשש או הסיכון לטעות, אך בסיכון זה יש משום הכרח". עוד ציין כי מחדלי החקירה, שלא ניתן לתקנם, מקשים על הגעה למסקנה חד משמעית בוודאות מוחלטת. הוא קבע כי יש לסגור את תיק החקירה לאחר שמוצו כל אפיקיה.

 

עו"ד יפית ויינסבוך, המייצגת את הוריה של טובית, מסרה בשמם כי "טובית ז"ל שירתה כלוחמת בצה"ל במשך 16 חודשים. היא התנדבה לתפקיד לחימה ועודדה את חברותיה להתגייס. מהרגע הראשון האמינו הוריה כי גרסת צה"ל כפי שגובשה כבר בליל האירוע אינה נכונה. עתה נקבע בהחלטת השופט החוקר, כי בתם לא נטלה את חייה, אלא מדובר בתאונה".

 

היא הדגישה: "השופט החוקר מתח ביקורת חסרת תקדים מצד גורם צבאי מכהן על אופן חקירת מקרה מוות שאינו בפעילות מבצעית על ידי מצ"ח ומז"פ. הפרקליטות הצבאית הזדרזה לסגור את תיק החקירה בהחלטה קצרה וסתמית".

 

היא הוסיפה כי ההורים סבורים שהנחת השופט החוקר שמדובר בירי עצמי בתאונה, אינה נכונה: "מי שירה בטובית לא אותר והוא מהלך חופשי קרוב לשלוש שנים, מבלי שנתן את הדין על מעשיו. לכן, מאבקם המשפטי של ההורים רחוק מסיום ויימשך בעתירה לבג"ץ ובבקשה מהיועץ המשפטי לממשלה להורות למשטרת ישראל לפתוח בחקירה עצמאית ונפרדת".

 

מצה"ל נמסר בתגובה: "שופט חוקר של בית הדין הצבאי שמונה לבדוק את נסיבות מותה של רב"ט טובית רדקליף ז"ל קבע כי ברמה גבוהה של וודאות, מותה נגרם מירי עצמי, ללא מעורבות של אדם אחר. נוסף על כך, השופט קבע שלא ניתן לקבוע בוודאות אם הירי העצמי של המנוחה היה מכוון או שנגרם מתקלה בתפעול נשקה".

 

עוד נמסר מצה"ל: "קביעותיו של השופט החוקר תואמות את חוות הדעת שגובשה בפרקליטות הצבאית ביחס למקרה, בהסתמך על ממצאי חקירת מצ"ח שנערכה בעקבות מותה של טובית ז"ל. אנחנו משתתפים בצער המשפחה ונמשיך ללוות אותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טובית רדקליף. נורתה למוות
מומלצים