שתף קטע נבחר

 

בעורף האויב: הפשיטות הנועזות של דורון רובין

חטיפת מכ"ם ממצרים, פשיטות קומנדו בלבנון, הובלת כוחות לשיגור פצמ"רים על מחנה טירונים מצרי: המבצעים החשובים שהוביל אלוף במיל' רובין, שהלך לעולמו בגיל 73

אלוף במיל' דורון רובין (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
אלוף במיל' דורון רובין(צילום: שאול גולן)

הוא היה אחד המפקדים הנערצים – וגם נחשב ל"ילד הרע" של הצבא. אלוף במיל' דורון רובין, שהלך לעולמו אתמול (שבת) בגיל 73, סומן לרמטכ"לות מגיל צעיר יחסית, אבל התנזר מעשיית יחסי ציבור לעצמו והדבר היה בעוכריו בדרך לפסגה. רובין התגייס לצה"ל ב-1963 והתנדב לצנחנים, חטיבה שבה עבר את כל מסלולי הפיקוד, ובכלל זה מפקד החטיבה. הוא שימש כמפקד פלוגה במלחמת ששת הימים וב-1986 כתא"ל וראש חטיבת תורה ופיתוח הקים את יחידת הקומנדו מגלן. אלו המבצעים הגדולים שבהם נטל חלק, במהלך 28 שנות שירותו בצה"ל.

 

26 בדצמבר 1969: מבצע תרנגול 53

אחד המבצעים הנועזים והיצירתיים בתולדות צה"ל. כוח של חטיבת הצנחנים, גדוד 50 וסיירת צנחנים פשט במהלך מלחמת ההתשה על תחנת מכ"ם מצרית בראס ראריב, והביא את המכ"ם לישראל. רובין, אז רב-סרן, שימש כסגן מפקד הגדוד הפושט, גדוד הנח"ל המוצנח.

 

16 ביוני 1970: מבצע שפט 37

רובין, סמג"ד הנח"ל המוצנח, הוביל כוח שהמריא בשני מסוקי יסעור לתקיפת מחנה נאבק, מחנה טירונים של הצבא הסורי. המסוקים נחתו סמוך למחנה והחיילים שיצאו מהם שיגרו עשרות פצצות מרגמה על הבסיס. אחד המסוקים המריא לישראל והשני, ששימש לסיוע בטיווח, שב לאסוף את הכוח וחזר עמו לארץ.

רובין. "הילד הרע" של צה"ל (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
רובין. "הילד הרע" של צה"ל(צילום: צביקה טישלר)
  

22 ביוני 1970: מבצע תרנגול 59

כוחות במסוקי יסעור וסופר פרלון הונחתו במצרים בשעת לילה, פגעו בבסיס מנהלה צבאי ליד שדה התעופה ביר ערידא והציבו מארב לכוחות סיוע מצריים, שמנסים להגיע למקום.

 

20 בפברואר 1972: מבצע ברדס 54-55

במבצע זה פשטו כוחות צנחנים והקומנדו הימי על יעדי מחבלים, כ-180 ק"מ בעומק לבנון, מצפון לטריפולי. רובין, מפקד גדוד 450 באותה עת, גדוד קורס מפקדי כיתות של הצנחנים, הוביל כוח של 20 מלוחמי הגדוד. הכוח בראשותו תקף את יעד "גאולה 2" - מפקדת ארגון ששכנה ליד חוף הים. בלחימה על יעד זה נהרגו שבעה מחבלים.

 

16 בספטמבר 1972: מבצע קלחת 4 מורחבת

בתגובה לפעולות טרור ובהן טבח הספורטאים באולימפיאדת מינכן, שבוע לפני כן, יצא צה"ל למבצע צבאי נרחב בדרום לבנון נגד ארגוני המחבלים. כוח בפיקוד סא"ל רובין, שכלל שתי פלוגות צנחנים על זחל"מים, נע לכפר עינתא. במבצע הותקפו וטוהרו 12 בסיסי מחבלים, 40 מחבלים נהרגו ו-16 נשבו.

  

9 באפריל 1973: מבצע אביב נעורים

אחד המבצעים המפורסמים והנועזים של צה"ל, שבו תקפו כוחות מסיירת מטכ"ל, חטיבת הצנחנים ושייטת 13 יעדי פתח והחזית העממית בביירות ובאזור צידון. אהוד ברק, אז סא"ל, התחפש לאישה במבצע שבו חוסלו 100 אנשי פתח ונהרגו שני לוחמי צה"ל. שנים לאחר מכן היחסים בין ברק לרובין הורעו. ב-1991 הרמטכ"ל ברק למעשה היה זה שאילץ את רובין לפרוש מצה"ל. לפני כן, כשברק היה סגן הרמטכ"ל מתח עליו רובין ביקורת חריפה.

הכותרת במבצע "אביב נעורים" (צילום: ארכיון ידיעות אחרונות) (צילום: ארכיון ידיעות אחרונות)
הכותרת במבצע "אביב נעורים"(צילום: ארכיון ידיעות אחרונות)

רובין. הקים את יחידת מגלן (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
רובין. הקים את יחידת מגלן(צילום: דובר צה"ל)

14 באוקטובר 1973: קרב ואדי מעבוק

קרב זה התרחש בחצי האי סיני, ביומה השמיני של מלחמת יום הכיפורים. רובין שימש אז כמג"ד 202, שנלחם לצד כוחות שריון ובסיוע התותחנים וחיל האוויר מול חטיבה 3 מהדיוויזיה המשוריינת הרביעית של צבא מצרים, שהושמדה לבסוף. הכוח ששלח - שלושה טנקים וכיתת תול"ר - פגע בעשרה טנקים ובכמה משאיות.

  

מרס 1978: מבצע ליטני

במבצע הגדול ביותר בשנים שקדמו למלחמת לבנון הראשונה חדר צה"ל לחלקה הדרומי של לבנון עד לנהר הליטני, והחזיק בשטח זה במשך כשלושה חודשים. מטרת מטרת המבצע הייתה פגיעה בתשתיות ארגוני הטרור הפלסטינים בדרום לבנון. רובין, אז אלוף משנה ומפקד בה"ד 1, הוביל כוח מבית הספר לקצינים, שכבש את טייבה ואת ראנדוריה והיה אחראי להריגת 19 מחבלים.

 

29 ביוני 1980: מבצע איש דמים

במבצע פשטו כוחות חטיבת הצנחנים, מוטסים במסוקי יסעור, על יעדי מחבלים בלבנון. החטיבה, בפיקוד רובין, הרגה שמונה מחבלים במהלך המבצע - ואיש מחייליה לא נפגע. "זו הייתה קפיצת מדרגה מוראלית ומקצועית של החטיבה", אמר אחר כך רובין.

רובין ב-1991, לאחר פרישתו מצה"ל (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
רובין ב-1991, לאחר פרישתו מצה"ל(צילום: צביקה טישלר)
 

 (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
(צילום: יאיר שגיא)

18 באוגוסט 1980: מבצע מוביל

לוחמים מחטיבת הצנחנים, בפיקודו של רובין, ומחטיבת גולני פשטו במבצע זה על בסיסי מחבלים בלבנון. הכוחות הרגו כ-60 מחבלים בפעולה זו באזור עיישיא, צפונית לנהר הליטני.

 

8 ביוני 1982: קרב עין זחלתא

באחד הימים הראשונים למלחמת לבנון נקרא כוח חטיבה 500 להילחם מול הצבא הסורי על כפר עין זחלתא שבלבנון. רובין, שקיבל את הפיקוד על חטיבת השריון רק כמה ימים לפני כן, החליט להמשיך במתקפה אף שמטוסי קרב סורים פגעו באחד הטנקים, ולאחר מכן כוח החוד הגיע לעין זחלתא. או אז טנק הידרדר לתהום ומפקדו נהרג. למחרת שלושה קצינים על ג'יפ נכנסו בטעות לשטח בשליטת הסורים, וכוח קומנדו סורי פתח לעברם באש.

 

רובין רץ ברגל לתוך השטח כדי לחלץ אותם. במשך לילה שלם הוא נעלם ולא היה ידוע מה עלה בגורלו. "היה לי ברור שאני הוא זה שחייב לחלץ אותם, זה היה אינסטינקט בלתי נשלט", אמר שנים לאחר מכן ל"ידיעות אחרונות".

 

8 בדצמבר 1988: מבצע כחול וחום

המבצע בנועיימה שבדרום לבנון שילב כוחות יבשה, אוויר וים ונועד לפגוע במפקדתו של אחמד ג'יבריל, מייסד ומפקד ארגון החזית העממית לשחרור פלסטין. אלוף רובין, אז ראש מה"ד (מחלקת ההדרכה), פיקד על המבצע כחלק מתפקידו כממונה על מפקדת העומק המטכ"לית.

 

פעולה זו לא זכתה להצלחה, בלשון המעטה, כאשר במהלכה היו מספר לא קטן של תקלות, בהן של כוח גולני, השארת ארבעה חיילים בשטח (שחולצו אחר כך במבצע של חיל האוויר) והשארת ציוד באזור בסיס המחבלים. רובין לקח על אחריותו את כישלון המבצע, ויש האומרים שזו גם הסיבה שלא קיבל תפקיד של אלוף פיקוד בהמשך - ופרש מהצבא מבלי להגיע לפסגה.


פורסם לראשונה 20/01/2018 23:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
אלוף במיל' דורון רובין
צילום: שאול גולן
מומלצים