דו"ח האנטישמיות: זינוק באלימות בבריטניה, סכנת המהגרים ליהודים
לקראת יום השואה הבינ"ל מפרסם משרד התפוצות את דו"ח האנטישמיות ל-2017: עלייה חדה של 78% בתקיפות יהודים בבריטניה, 30% מאזרחי מזרח ומרכז אירופה לא רוצים שכנים יהודים ו-20% מהם לא רוצים יהודים במדינתם. הגירת הפליטים לאירופה הופכת לגורם סיכון לקהילות יהודיות
האנטישמיות באירופה ממשיכה לזנק: נתונים שמפרסם הבוקר (יום א') משרד התפוצות לקראת יום השואה הבינלאומי שיחול בסוף השבוע מעידים על מגמות מדאיגות בכל הקשור להתנכלויות מכוונות כלפי יהודים באירופה. מדו"ח התקריות האנטישמיות לשנת 2017, שהציג שר התפוצות נפתלי בנט בישיבת הממשלה, עולה כי פשעי השנאה זינקו בעיקר במערב אירופה.
לפי הדו"ח, השנה החולפת היוותה שנת שיא במספר התקריות האנטישמיות בבריטניה מאז 1984, שבה החל ארגון CST (ארגון הביטחון של הקהילה היהודית בבריטניה), לתעד את ההתנכלויות כלפי יהודים בממלכה. ב-2017 חלה עלייה של 78% בתקריות של אלימות פיזית נגד יהודים וכן עלייה של 30% בסך כל התקריות האנטישמיות במדינה.
בדו"ח צוין כי חלה מגמת עלייה במספר התקריות האנטישמיות בגרמניה, בשל עליית הימין הקיצוני והניסיון לשכתוב אירועי השואה והפחתת אחריות העם הגרמני לעבר הנאצי. בגרמניה גם נרשמה אנטישמיות מוסלמית בוטה, כפי שניתן היה לראות בהפגנות במדינה לאחר הכרת ארה"ב בירושלים בירת ישראל. אותן הפגנות כללו קריאות להשמדת ישראל. משבר הפליטים בגרמניה הביא להתחזקות גורמי ימין לאומני, ואלה הביאו איתם שיח אנטישמי למערכת הפוליטית.
גם בצרפת נרשמו בשנה החולפת תקריות אנטישמיות חמורות: למרות פעולה ממשלתית נחרצת למניעת תופעת פשעי שנאה נגד יהודים במסגרת "התוכנית הממשלתית למאבק בגזענות ואנטישמיות" וירידה במספר התקריות, התמודדה צרפת עם אירועים קשים דוגמת רצח היהודייה שרה לוסי חלימי על ידי צעיר מוסלמי. פרט לרצח שעורר סערה ציבורית אירעו במדינה גם הצתת חנויות כשרות בפרבר סמוך לפריז ותקיפת ילדה יהודייה על ידי מהגר מוסלמי.
בדו"ח עולה עוד כי בשנה החולפת חלה הכפלה במספר התקריות האנטישמיות המדווחות באוקראינה. הדבר קורה על רקע מגמת הלאומנות המתחדשת במזרח אירופה וניסיונות לטהר ולהאדיר דמויות של מנהיגים ותנועות לאומניות מן העבר, שאחראים על רצח וגירוש יהודים בזמן מלחמת העולם השנייה ובתקופה שקדמה לה. במדינה דווח על עשרות חילולי אנדרטאות וקברים, מוזיאונים ובתי כנסת בעיר אודסה.
מכון המחקר PEW ערך במאי האחרון מחקר בקרב 2,000 תושבים בכל אחת מ-18 מדינות במזרח ומרכז אירופה. מהמחקר עלה כי 20% מהנשאלים לא מעוניינים לקבל את היהודים במדינתם ו-30% מהם לא היו רוצים לקבל את היהודים כשכנים. בנוסף, 22% מאזרחי רומניה ו-18% מאזרחי פולין היו מעוניינים לשלול את זכותם של היהודים לאזרחות במדינתם.
הדו"ח מציג גם התרחשויות מדאיגות בארה"ב. לפי הדו"ח, חלה התחזקות של קואליציית הימין הקיצוני והאלטרנטיבי, שהגיעה לשיאה בצעדת הימין בשרלוטסוויל תחת הכותרת "לאחד את הימין". כמו כן חלה באמריקה עלייה בשיח השנאה בקרב תנועות השמאל הרדיקאלי, בעיקר בקמפוסים, אשר המשיכו בתעמולה אנטי-ישראלית שגרמה לסטודנטים יהודים לחוש לא בטוחים ולא חופשיים בביטוי דעות פרו-ישראליות או ציוניות.
מגמות נוספות
בדו"ח צוין כי אוכלוסיית הפליטים והמהגרים, שהגיעה לאירופה בשנים האחרונות, הולכת והופכת לגורם סיכון משמעותי לקהילות היהודיות. לפי סקרים שנערכו, יותר מ-50% מהפליטים במערב האירופה, רובם מוסלמים, מחזיקים בדעות אנטישמיות. בעקבות הכרזת טראמפ על ירושלים, נקראו לראשונה זה שנים בכמה בירות באירופה קריאות "מוות לישראל" ונשרפו דגלי ישראל.
לפי הדו"ח, מפלגות הימין הקיצוני במערב אירופה רשמו הישגים יוצאי דופן מבחינת התמיכה הציבורית. הקמפיינים שערכו המפלגות בצרפת, בבריטניה ובגרמניה האיצו את חדירת האנטישמיות למרכז השיח הפוליטי, דבר שבא לידי ביטוי בעלייה ברטוריקה אנטישמית ובהתבטאויות אנטישמיות.
בדו"ח נאמר עוד כי האנטישמיות האיסלאמיסטית ממשיכה להוות את גורם האיום המרכזי והמסוכן ביותר עבור הקהילות היהודיות, והיא זו שבהשראתה נרצחה שרה חלימי בפריז. במקביל, ההסתה מצד מדינות ומוסדות איסלאמיסטיים קיצוניים נמשכה בלא שינוי השנה ונתנה לגיטימציה דתית ונורמטיבית לפגיעה ביהודים.
הדו"ח מתייחס גם ל"אנטישמיות החדשה" (אנטי-ישראליות בכסות אנטישמית). אנטישמיות זו ממשיכה לפעול כתופעת רשת רחבה בדמות הסתה אנטישמית, שימוש בביטויים אנטישמיים, קריקטורות, תיאוריות קונספירציה ועוד. לפי הדו"ח, מוסדות בינלאומיים דוגמת האו"ם ואונסק"ו המשיכו בהצגת סטנדרטים כפולים וניסיונות לגמד את הקשר של העם היהודי לארץ ישראל, להר הבית, לירושלים ולמערת המכפלה.
עוד נטען כי קיימת הסתה אנטישמית מתמשכת ברשות הפלסטינית: שימוש שיטתי בנרטיבים אנטישמיים דתיים ואחרים כדי לטפח שנאת ישראלים ויהודים בקרב תושביה. 100 שנה להצהרת בלפור, דיונים על מעמד מקומות קדושים באונסק"ו ולאחרונה ההחלטה של נשיא ארצות הברית טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל לוו בהתפרצות אנטישמית במדינות ערב ובקרב קהלים איסלאמיסטיים ברחבי העולם. הדו"ח מזכיר את נאומו מעורר המחלוקת של ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, שאמר במהלך ישיבת המועצה המרכזית של אש"ף ברמאללה כי "ישראל היא פרויקט קולוניאליסטי שאין לו קשר ליהודים".
בתוך כך, סקר מקיף שנערך ביוזמת ההסתדרות הציונית העולמית בקרב יהודי התפוצות לקראת יום השואה הבינלאומי העלה כי 83% מהם העידו שנחשפו לאנטישמיות במדיה וברשתות החברתיות, 59% מאמינים כי הפוליטיקאים בארצם אנטישמיים במידה מסוימת, ו-51% מהנשאלים באירופה חוששים להסתובב עם סממנים יהודיים.
שר התפוצות בנט אמר בהתייחסו לנתונים כי "אנטישמיות היא הדלק המסוכן שמבעיר את אויבנו מאז ומתמיד. עלינו לוודא שכל יהודי בכל מקום בעולם יכול לחיות את חייו בבטחה ובגאווה. גם בשנת 2017 ראינו נוכחות אנטישמית משמעותית ברחובות וברשת האינטרנט בעקבות שינויים במאזני הכוחות בקרב ממשלות ברחבי העולם, משבר פליטים באירופה ועליית השיח האנטישמי ברשתות החברתיות. עלינו לפעול בכל הדרכים שבידינו על מנת להיאבק באנטישמיות המודרנית כדי להבטיח את ביטחונו של העם היהודי, בישראל ובתפוצות".
יעקב חגואל, סגן יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, אמר: "תוצאות הסקר המדאיגות מוכיחות שוב כי האנטישמיות איננה חולפת מן העולם וכי יש לתת את הדעת ולנקוט את כל האמצעים הדרושים על מנת למגרה. הכתובת הייתה ועודנה על הקיר - יהודי התפוצות סובלים מגילויי אנטישמיות, רבים מהם חוששים להפגין את יהדותם, מאמינים כי הפוליטיקאים בארצם אנטישמיים ואינם מדווחים על אירועי אנטישמיות שהפכו לדבר שבשגרה".