לבני: "לנצל ביקור פנס לחזרה למו"מ". סער: "הנתיב הזה נחסם"
הח"כית מהמחנה הציוני והשר לשעבר התעמתו באולפן ynet על רקע ביקורו של סגן נשיא ארה"ב. לבני: "מקווה שהביקור לא ינוצל למתן תעודת פטירה לשלום". סער: "כדאי שנרד מהרעיון של שדרוג מעמדה של הרשות הפלסטינית למדינה לידנו"
סגן נשיא ארה"ב מייק פנס נמצא בעיצומו של ביקור מדיני בישראל, אך האם נוכחותו תסייע להתנעת המשא ומתן עם הפלסטינים? ח"כ ציפי לבני והשר לשעבר גדעון סער חלוקים בעניין. "אני מקווה שיהיה כאן תהליך שתומך בחזרה למו"מ ושהביקור לא ינוצל למתן תעודת פטירה לשלום", אמרה לבני בריאיון לאולפן ynet. "הנתיב הזה נחסם", השיב סער, "ומה שאנחנו רואים מנאום הגידופים של אבו מאזן ועד ההחלטה להחרים את פנס זה אובדן עשתונות אסטרטגי".
"לבני וחבריה חוזרים לאותה נקודה שממנה הפלסטינים עצמם מתנערים", המשיך סער. "אין להם עניין במו"מ, ובשנים האחרונות הם הלכו בקו שמטרתו לבודד, לעשות דה-לגיטימציה ולתקוע את ישראל, ובמקביל להגיע להישגים חד-צדדיים במוסדות בינלאומיים שעליהם לא צריך לשלם שום מחיר. ביקור פנס הוא הזדמנות מצוינת להציג את הציפיות והתפיסה שלנו, לצד הגעה להבנה מקסימלית מול האמריקנים בנושא הפלסטיני, וכך גם בנוגע לאיראן ולסוריה".
"אם ממשל טראמפ וסגן הנשיא פנס יתפסו את האינטרס הישראלי כמצע הבית היהודי או כאינטרס הפוליטי של נתניהו, זה לא ישרת את האינטרסים של מדינת ישראל", השיבה לבני, והתייחסה להצבעת מרכז הליכוד בעד החלת ריבונות ישראלית ביו"ש ובבקעת הירדן: "בשלב הזה אני רוצה לשמור את הפתח והדרך העתידית. עוד חוקי סיפוח או עוד התנחלויות מבודדות רק יחסמו אותה".
"אני לא רוצה לבלוע מיליוני פלסטינים עם פוטנציאל הטרור שיש בהם - זה רק יגרור אותנו לאלימות מתמשכת. היפרדות שומרת על האינטרסים שלנו. אני גם מעדיפה לוותר על חלק מארץ ישראל כדי לשמור על ישראל יהודית ודמוקרטית", הוסיפה.
סער הבהיר: "החלטת מרכז הליכוד הייתה מאוד ברורה ונגעה לשטחי ההתיישבות הישראלים. היא לא כוללת את השטחים הפלסטיניים. פעם אחת, כשיצאנו, הסבירו לנו שזה נעשה כדי למנוע את הבעיה הדמוגרפית. אחר כך באו ואמרו לנו לעקור בשטח שבו יש יישובים ישראליים. לכן, אין דיל כזה עם מדינה ריבונית וכדאי שנרד מהרעיון הזה של שדרוג המעמד של הרשות הפלסטינית למדינה לידינו. ביו"ש יש חצי מיליון תושבים, כדאי להפנים את המציאות הזאת".
"פנס עוקף בעמדותיו הציוניות חלק משרי הממשלה"
מי שעוד רואה בחיוב את ביקור פנס הוא יו"ר המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן. "היו פה סגני נשיא, אבל הביקור של סגן הנשיא הזה, בעיתוי הזה ועם המסרים הללו, מהווה הזדמנות היסטורית למדינת ישראל", טען. "כשיש סגן נשיא כזה, שבעמדותיו הציוניות-לאומיות הוא לפעמים עוקף מימין חלק משרי הממשלה, ודאי שאסור לעמוד במקום".
"אנשים כמו מייק פנס או נשיא ארה"ב לא יילחמו לעולם בממשלת ישראל כיוון שהם מזדהים עם בנייה בירושלים וביו"ש, לכן אני קורא לנתניהו למנף את הביקור ואת התמיכה שמובאת גם בישראל וגם מתפרשת בוושינגטון לתנופת בנייה ביו"ש, לבנייה בירושלים ולהקמת יישובים חדשים אחרי 20 שנה".
יעל פתיר, מנהלת "ג'יי סטריט ישראל", חולקת על דגן: "תפקידו של דגן לבנות התנחלויות ולהרחיב את ההתישבות ביו"ש, ותפקידי לקדם פתרון של שתי מדינות. היום אני עושה את זה מתוך ארגון שמסתכל על הקשר בין ישראל לארה"ב. אנחנו יכולים להיפגש בשומרון. אין עניין בלדבר על שתי מדינות מבלי לראות בעיניים ולראות את האנשים".