שתף קטע נבחר

 

עתרו נגד הסכם הגירוש: "רואנדה היא דיקטטורה"

העותרים ביקשו להקפיא את ההסכם שנחתם עם המדינה האפריקנית עד שיוסדר בכנסת. לטענת העותרים נתניהו, שקד, דרעי ומנדלבליט "חרגו בחריפות" מסמכותם ורק הכנסת יכולה לקבל החלטות גורליות שכאלו. "למדינה כמו רואנדה אסור למכור מבקשי מקלט או נשק", נכתב בעתירה

 

הפגנת מבקשי המקלט מול שגרירות רואנדה    (צילום: אמיר אלון עידו ארז)

הפגנת מבקשי המקלט מול שגרירות רואנדה    (צילום: אמיר אלון עידו ארז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

119 פעילי זכויות אדם עתרו היום (ג') לבג"ץ בבקשה להקפיא את ההסכם שהממשלה חתמה עם רואנדה הנוגע להעברת מבקשי מקלט לשטחה. כך נודע ל-ynet. העותרים מבקשים מבית המשפט להורות על עצירת יישום ההסכם עד להסדרתו בחוק בכנסת.

 

לעיון בעתירה לחצו כאן

 

העתירה הוגשה ביוזמת סיגל קוק אביבי, יעל עגור אורגל וגלעד ליברמן והיא מכוונת נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שרת המשפטים איילת שקד, שר הפנים אריה דרעי והיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. בית המשפט הורה למדינה להשיב לעתירה עד ליום חמישי הבא. 

הפגנות נגד גירוש מסתננים. נתניהו, דרעי, שקד ומנדלבליט "חרגו בחריפות" מתפקידם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנות נגד גירוש מסתננים. נתניהו, דרעי, שקד ומנדלבליט "חרגו בחריפות" מתפקידם(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

העותרים, שמיוצגים על ידי עו"ד איתי מק, טוענים כי הארבעה חרגו בחריפות מסמכותם לניהול יחסי החוץ ובהוראות חוק הכניסה לישראל כשאישרו את ההסכם עם רואנדה. לטענתם מדובר בהסכם חריג שאינו מוכר בתולדות מדינת ישראל, שלדעתם מהווה כתם מוסרי שלא יהיה ניתן להסירו לעולם, וכי הכנסת היא הגוף המוסמך לקבל החלטות גורליות מסוג זה.

 

הממשלה הצהירה כי ערכה הסכם מתוקן עם רואנדה, לאחר שבג"ץ קבע כי לא ניתן לכלוא ללא הגבלת זמן מבקשי מקלט שיסרבו לעזוב למדינה שלישית כל עוד לא ההסכם לא מאפשר העברה בכפייה. על פי הפרסומים, רואנדה תקבל 5,000 דולרים עבור כל מסתנן שיועבר אליה. עם זאת, ממשלת רואנדה הכחישה את קיום ההסכם.

 

בעתירה נטען כי "העברת סכומים אדירים אלה, הופכת כל אזרח ואזרחית בישראל, ובכלל זה המתנגדים לגירוש מבקשי המקלט, לשותפים ולמשקיעים אקטיביים בדיקטטורה ברואנדה. לא מוכר מקרה נוסף בהיסטוריה של מדינת ישראל, שבו היא העבירה ישירות מיליוני או מאות מיליוני דולרים מכספי ציבור לדיקטטורה זרה. בוודאי לא מקרה שבו הדיקטטורה טוענת כי כלל לא קיים הסכם עם מדינת ישראל".

הפגנה נגד גירוש מסתננים בדרום תל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפגנה נגד גירוש מסתננים בדרום תל אביב(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

העותרים מוסיפים: "אם לטענת רואנדה לא קיים הסכם בין המדינות המעגן את זכויות מבקשי המקלט שיגורשו לשטחה, באיזו עילה משפטית יפנו מבקשי המקלט לבתי המשפט שם? מבקשי המקלט ייחשבו ברואנדה כ'מסתננים' בדיוק כפי שהם נחשבים כיום על ידי ממשלת ישראל הנוכחית. בשורה התחתונה - למדינה כמו רואנדה אסור למכור מבקשי מקלט ואסור למכור נשק".

אביבי קוק. "לא ניתן למדיניות כזו להתממש מבלי שנאבק מולה" ()
אביבי קוק. "לא ניתן למדיניות כזו להתממש מבלי שנאבק מולה"

סיגל אביבי קוק, מיוזמי העתירה, אמרה ל-ynet: "החשיבות של העתירה היא היכולת שלנו כציבור לפעול נגד המדיניות הזו במישור המשפטי ולא רק הציבורי. המסר בעתירה הזו הוא למעצבי המדיניות ולמערכת המשפט - אנחנו האזרחים לא ניתן למדיניות כזו להתממש מבלי שנאבק מולה".

 

בעקבות ההכחשות של רואנדה לגבי הסכם עם ישראל, הקליניקה לזכויות פליטים של אוניברסיטת תל אביב שלחה היום מכתב לראש הממשלה בשם המוקד לפליטים ולמהגרים, א.ס.ף - ארגון סיוע לפליטים והאגודה לזכויות האזרח, בדרישה לעצור את יישום ההסכם או לכל הפחות לפרסם אותו.

 

עו"ד טל שטיינר, מנהלת המחלקה המשפטית במוקד לפליטים ולמהגרים, אמרה: "כאשר נציגיה הרשמיים של ממשלת רואנדה מכחישים שאי פעם חתמו על הסכם סודי עם ישראל להעברת פליטים לתחומה, אי אפשר לטעון עוד ברצינות שעתידם של המגורשים לרואנדה מובטח, ובטח לא שאותה הממשלה שהכחישה את קיומו של ההסכם - תערוב לביטחונם, תעניק להם מעמד חוקי או אפשרות לעבוד ולהתקיים. הצבנו בפני הממשלה דרישה פשוטה - פרסמי את ההסכם הסודי או עצרי את מבצע הגירוש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הפגנה נגד גירוש מסתננים
צילום: AFP
מומלצים