שתף קטע נבחר

 

שתי דקות מאסון: שעון יום הדין הוזז קדימה

מחוגי השעון של "ביטאון מדעני האטום", המצביע על מידת הסכנה לקטסטרופה עולמית, הוזזו חצי דקה קדימה. המשמעות: הסכנה היא הגדולה ביותר שהייתה מאז 1953. האשמים: טראמפ, צפון קוריאה, רוסיה וסין. וגם אנחנו

המדענים האחראים על "שעון יום הדין", המסמל את גודל האיום הנשקף לאנושות מדי שנה בשנה, הודיעו הערב (יום ה') כי מחוגיו הוזזו חצי דקה קדימה, וכעת הוא מצביע על השעה שתי דקות לחצות. חצות היא השעה שמסמלת את האפוקליפסה ב"שעון יום הדין". השעה שתי דקות לחצות היא הקרובה ביותר לשעת האפס בשעון יום הדין מאז 1953.

מציגים את השעון העדכני, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מציגים את השעון העדכני, היום(צילום: AFP)

למדד אחראים כמה מהמדענים הבולטים בעולם, אנשי "ביטאון מדעני האטום" בשיקגו, ארגון ללא מטרות רווח. השעון נוסד ב-1947 ונועד להמחיש לאנושות את הסכנה הנשקפת מאיום הגרעין, אבל בשנים האחרונות הוא משמש גם להתרעה על ההתחממות הגלובלית ונקודת האל-חזור ההולכת ומתקרבת בהקשר זה. השנה נעשתה הזזת המחוגים קדימה על רקע הטיפול הכושל של מנהיגי העולם באיום הנשק הגרעיני.

 

זו השנה השנייה ברציפות שמחוגי השעון מוזזים קדימה, ובשתי הפעמים האלה ההזזה נעשתה כשדונלד טראמפ הוא נשיא ארה"ב. לפי האחראים על השעון, בין הסיבות להתקרבות לאסון אפשר למנות את הסכנה של אסון גרעיני הנשקפת מתוכנית הגרעין של צפון קוריאה, היחסים הרעים בין ארה"ב לרוסיה והמתיחות בין סין הדרומי.

 

"הרטוריקה הראוותנית והמעשים הפרובוקטיביים משני הצדדים הגדילו את הסיכוי למלחמה גרעינית שתחל כתוצאה מתאונה או מחישובים מוטעים", אמר הארגון על תוכנית הגרעין של צפון קוריאה ועל תגובתו של ממשל טראמפ לתוכנית. סכנות הנובעות משינויי האקלים הוזכרו גם הן כגורם מעורר חשש.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

המדענים הביעו דאגה מיוחדת מההתנהלות הדיפלומטית בימי ממשל טראמפ. "הדיפלומטיה הבינלאומית נעשתה דיפלומטיה של קריאה בשמות, וזה יוצר תחושה סוריאליסטית שהופכת את המצב הביטחוני העולמי למסוכן מאי פעם", אמרו.

 

המדענים הדגישו שכדי שמחוגי השעון יוחזרו לאחור על טראמפ להימנע מהצהרות פרובוקטיביות נגד צפון קוריאה ושתי המדינות צריכות לפתוח ערוצי תקשורת. עוד אמרו שהקהילה הבינלאומית צריכה לחתור לכך שצפון קוריאה תחדל מניסוייה הגרעיניים ומניסויי הטילים שהיא מבצעת.

 

גם בשנה שעבר הוזזו מחוגי השעון חצי דקה קדימה. ב-2016 לא הוזזו מחוגי השעון – ואז הם הצביעו על השעה שלוש דקות לחצות.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לפי "שעון יום הדין", ב-1953 היה העולם קרוב יותר מכול לאפוקליפסה, לאחר שארצות הברית ניסתה את פצצת המימן. ב-1991, עם תום המלחמה הקרה ולאחר נפילת חומת ברלין, היה המצב בגזרה זו הטוב ביותר – והשעון הצביע על השעה 23:43, 17 דקות מיום הדין.

 

בסך הכול יש כיום כ-16,300 ראשי נפץ גרעיניים בעולם, רובם הגדול בידי ארצות הברית ורוסיה. מלבדן, גם בריטניה, צרפת ורוסיה הן מדינות גרעיניות שחברות באמנה למניעת הפצת נשק גרעיני. הודו ופקיסטן אינן חברות באמנה, וכך גם צפון קוריאה, שביצעה כבר כמה ניסויים גרעיניים. ישראל שומרת על מדיניות העמימות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
המדענים למנהיגים: "תסננו מילים"
צילום: AFP
מומלצים