ח"כ קיש על גירוש בכוח: "זו החלטת הממשלה, להראות נחישות"
עימות באולפן ynet בין יואב קיש לתמר זנדברג: אחרי שחברת הכנסת ממרצ טענה בדיון על גירוש מבקשי המקלט כי מפלגת השלטון בקשר עם מפלגות של ניאו-נאצים, השיב לה הח"כ מהליכוד: "זה שקר, אתם תומכים באבו מאזן מכחיש השואה". זנדברג: "גאה שיש ישראלים שלא יוכלו לראות גירוש בכפייה". קיש: "לא מגרשים אותם למותם"
יום לאחר הדיון הסוער בוועדת הפנים של הכנסת, שעסק בתוכנית לגירוש מבקשי המקלט מאריתריאה וסודן לרואנדה, התארחו הבוקר (יום ג') באולפן ynet שניים מה"בולטים" בדיון: יו"ר הוועדה ח"כ יואב קיש (הליכוד) וח"כ תמר זנדברג (מרצ).
"עזיבה מרצון" או כליאה ללא הגבלה: התוכנית לגירוש מבקשי המקלט
בראיון נשאל קיש אם מי שלא יהיה מעוניין לעלות על המטוס יועלה בכוח והשיב: "זו הכוונה. זו החלטת הממשלה. אני חושב שברגע שנראה נחישות אז המהלך של העזיבה מרצון גם יגדל. אי אפשר להשאיר פה סיטואציה שתגרום בסופו של דבר לגל חדש של מהגרים".
חברת הוועדה זנדברג, שהורחקה מהדיון וצעקה "אתם חבורה של נאצים", טענה בראיון כי "מפלגת הליכוד, לצערי, באופן שלא ידוע מספיק לציבור, מקיימת קשרים דיפלומטיים ומפלגתיים ופוליטיים עם מפלגות ניאו-נאציות קלאסיות. לא בהשוואה, לא כמטאפורה, אלא ממש ניאו-נאצים". ח"כ קיש הגיב: "זה שקר. אנחנו מובילים מהלך שמשנה את המציאות במפלגות שם, אין פה שום קשרים עם נאצים".
זנדברג הסבירה כי "היו חברי כנסת וגורמים אזרחיים בוועדה שלא היו מוכנים לשמוע שפליטים התחבאו בעליית גג בגלל שזאת לטענתם 'זילות השואה', וזה הזכיר להם את השואה ואת הנאצים. בעייני זה מאוד צרם שמפלגת הליכוד מצד אחד מאוד רגישה לזילות השואה עד כדי כך שהמילים 'עליית גג' אסורות, ומהצד השני מקיימות קשרים עם מפלגות ניאו-נאצים בלטביה, הונגריה ומדינות רבות".
קיש הגיב: "איפה הבעיה היום באירופה? עם השמאל הקיצוני האנטישמי, עם מפלגות שמרצ מזוהה איתן, שתומכות באבו מאזן מכחיש השואה. אם כבר מדברים על זילות השואה, אז אחד הדברים הנוראיים שעושים פה חברי מרצ ובכלל זה קמפיין שלם שלוקח את מהגרי העבודה האלה, שמוחזרים לבתיהם, ועושים מהם פליטים שהולכים למוות. זה פשוט זילות השואה ופגיעה בבג"ץ שאישר את ההסכם ובחן את הכול לפרטיו".
אמש פורסם ב-ynet כי מתוך 12,136 בקשות מקלט שהוגשו, רק 11 התקבלו ומגישיהן הוכרו כפליטים: עשרה מהם מאריתריאה ואחד מסודן. זנדברג אמרה בהתייחסה לנתונים כי "זאת בדיוק הבעיה. קנדה ומדינות באירופה מאשרות 70, 80 ו-90 אחוז מהבקשות. מדינת ישראל מסרבת להכיר בסיטואציית הפליטות הקשה שקיימת כאן בניגוד למה שעושה כל העולם. זאת מדיניות הממשלה אבל הציבור לא תומך בעמדה זו".
היא הוסיפה כי "אנחנו רואים התגייסות אדירה מניצולי שואה, דרך טייסים עד קיבוצניקים בתנועה הקיבוצית שרוצים לקלוט פליטים לעבודה ועד אנשי חינוך, שמסרבים לראות גירוש פליטים אל מותם".
קיש: "בנוגע לטייסים, שאותם אני במקרה מכיר (טייס לשעבר בחיל האוויר ובאל על), גם שם יש קולות והתמונה היא לא חד ערכית אלא בהחלט חצויה, ואת הקולות האחרים משום מה לא שומעים. ההבדל בעיקרי בינינו לבין אירופה זה המדיניות. המדיניות של אירופה אומרת שמי שיש עליו חובת גיוס ויצא משם מוגדר פליט. במדינת ישראל לא מקבלים את זה כאקסיומה ובוחנים את זה ורואים שלדוגמה כשהיה את ההחלטה של עזיבה מרצון ש-12 אלף מהגרי עבודה עזבו וחזרו, הם קיבלו 3,500 דולר ממדינת ישראל וכרטיס טיסה ורובם המוחלט חזרו לאריתריאה".
הוא הוסיף: "לא מגרשים אותם למותם, זה שקר. אף אחד לא מת מזה. אני לא מתעלם מהמציאות". זנדברג: "אז למה אתם מגרשים למדינה שלישית ולא לאריתריאה?". קיש: "הם יכולים היום לחזור ישירות לאריתריאה אבל אז הם צריכים ללכת לשגריר ולשם קנס כחצי מהמענק שהם מקבלים, וכדי להימנע מהקנס הזה הם הולכים למדינה שלישית".
כפי שאחרים ציינו כבר בימים האחרונים, קיש הבהיר כי "ילדים ומשפחות לא יהיו בתוכנית, בטח לא בשלב הזה. המסר העיקרי הוא שמהגרי העבודה שהגיעו לפה צריכים לדעת שהם לא יישארו פה".
זנדברג אמרה כי "בסופו של דבר, כשאנחנו בתור מדינת היהודים, נעלה אנשים בכוח על מטוסים ונגרש אותם בכפייה, זה דבר שלבו של כל ישראלי ייחמץ – ואני גאה בזה".
שר הפנים אריה דרעי אמר אתמול בדיון בוועדת הפנים של הכנסת כי "בשבועות האחרונים תפס תאוצה קמפיין סיוע למסתננים. הגיע הזמן לנפץ את השקרים הבוטים. אני מגנה את תופעת זילות השואה. נשאיר את הפליטים ונחזיר את מהגרי העבודה. המוסר היהודי הוא לגרש את המסתננים".
חרף ההכחשה של ממשלות רואנדה ואוגנדה, השר דרעי התעקש בוועדה כי "חד משמעית - יש הסכמה עם המדינה השלישית על הרחקה בכפייה". לדבריו, מי שהגיש בקשה למקלט עד 31 בדצמבר האחרון, ובקשתו טרם טופלה - לא יגורש. כך גם אמהות, ילדים ומשפחות: "אנחנו עושים הפרדה מוחלטת לבין מסתננים לבין מחפשי עבודה. אנחנו מאתרים קבוצה שבאה מאזור מלחמה, למרות שאפשר להחזיר אותם למדינה שלישית, אבל היות שהם באו ממלחמה אנחנו מתייחסים אליהם כפליטים. הצעירים שהם לא הורים לילדים ורובם לא הגישו בקשות למקלט בכלל - התחלנו להוציא למדינת שלישית, הכול בהסכמתה".