שתף קטע נבחר

 

זהירות, צונאמי: תיעוד המערכת שהותקנה בחופי ישראל

בחיפה, אשדוד וחדרה הותקנו מערכות מבוססות מכ"ם שיתריעו מפני הסיכון, תוך תיאום עם מערכות דומות במדינות נוספות לאורך הים התיכון. מומחית: "יש בישראל מתכון לצונאמי - טקטוניקה, רעידות אדמה, ים. בגלל זה יש לנו סיכוי"

 

התקנת מערכת התרעה מפני צונאמי

התקנת מערכת התרעה מפני צונאמי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המערכת שתתריע מפני גלי ענק: המערכת לזיהוי גלי צונאמי מבוססת מכ"ם מותקנת בימים אלה בשלוש נקודות מרכזיות לאורך מישור החוף: במזחים בחיפה, באשדוד ובחדרה, באופן שיכסה את כלל רצועת החוף של ישראל עם הים התיכון. צפו בהצצה למערכת.

 

בכך מצטרפת ישראל לשורת מדינות בדרום אירופה ובאגן הים התיכון, בהן לבנון וטורקיה, שהציבו את מערכת ההתרעה מצונאמי. המערכת נמצאת בקשר ישיר עם "אחיותיה" מפורטוגל ועד למזח באשדוד, נקודת הקצה הדרום מזרחית של המערכת, שכן מדינות צפון אפריקה טרם התקינו אותה. המערכת יודעת לאבחן תנועות חשודות במי הים, כמו גלים גבוהים או גאות חריגה, ולתרגמן להתרעה מספיקה שיכולה להגיע לטווח של שעה.


 (צילום: דיאנה חננשווילי, משרד הביטחון) (צילום: דיאנה חננשווילי, משרד הביטחון)
(צילום: דיאנה חננשווילי, משרד הביטחון)

 (צילום: דיאנה חננשווילי, משרד הביטחון) (צילום: דיאנה חננשווילי, משרד הביטחון)
(צילום: דיאנה חננשווילי, משרד הביטחון)

תוך כמה חודשים תחובר המערכת לצופרים של פיקוד העורף, שיוכלו בהתאם להתריע מפני הגעת גל צונאמי לישראל. במצב שכזה תושבים יידרשו להתרחק מייד מקו החוף ואלה שגרים בקרבתו יתבקשו לעלות לקומות גבוהות בבניינים או לנוס מזרחה.

 

"רעידות אדמה כפי שכבר אירעו ביוון ובאיים יכולות להוביל לגלי צונאמי לכיווננו", הסביר ל-ynet גורם בכיר במשרד הביטחון. "יש משמעות להגנה מפני צונאמי גם לתחנות הכוח הסמוכות לים, כמו רידינג בתל אביב ורוטנברג ליד אשקלון, וכך גם למתקני התפלות המים שעלולים להינזק מצונאמי בהיעדר התרעה מוקדמת".

 

אזהרת צונאמי בחופי ישראל

אזהרת צונאמי בחופי ישראל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

את הפרויקט מוביל האיחוד האירופי ונציג מטעמו הגיע לישראל לפקח ולסייע בהתקנת המערכת. הגורם הוסיף עוד כי במקביל נמשך ביתר שאת פרויקט "תרועה" – פריסת סנסורים בעיקר ברצועת השטח המזרחית של ישראל, מצפונה לדרומה, הנושקת לשבר הסורי-אפריקני. 120 סנסורים של מערכת זו יוכלו לספק התרעה קצרה מאוד, של כמה שניות עד דקות בודדות, תלוי במוקד הרעש, מפני רעידת אדמה. תהליך ההתקנה והכרזה על המערכת כמבצעית צפויים להסתיים עד 2019.

 

שילוט הוצב בחופי הערים

במקביל להתקנת המערכת בחיפה, הציבה העירייה בחופים מערכת שילוט המפנה את השוהים בחוף למקומות בטוחים בעת צונאמי. במקביל יופצו חוברות הסברה על הסיכונים.

 

ברח"ל אמרו כי הים התיכון הינו אחד האזורים הפגיעים בעולם מצונאמי. כ-25% מכל מקרי הצונאמי שתועדו בעולם אירעו בים התיכון. "בכל 100 שנים בממוצע מתרחש אירוע צונאמי משמעותי במזרח הים התיכון. בכל 250 שנה בממוצע פוגע צונאמי בחופי ישראל ואחד ל-700 שנה בממוצע פוגע צונאמי הרסני באזור".

זהירות, צונאמי (צילום: דיאנה חננשווילי, משרד הביטחון) (צילום: דיאנה חננשווילי, משרד הביטחון)
זהירות, צונאמי(צילום: דיאנה חננשווילי, משרד הביטחון)
 

מנהל ועדת ההיגוי הבין משרדית להיערכות לרעידות אדמה אמיר יהב אמר כי התרעות על צונאמי בישראל מתקבלות ממרכזי התרעה בינלאומיים הפזורים באגן הים התיכון. "התרעת הצונאמי האחרונה התקבלה בישראל ביולי 2017  לאחר רעידת אדמה סמוך לאי קוס שביוון".

 

ד"ר בוורלי גודמן-צ'רנוב, מומחית לצונאמי מביה"ס למדעי הים באוניברסיטת חיפה, הסבירה: "בארץ, לא בכל הים התיכון אבל במיוחד במזרח תיכון, יש היסטוריה וממצאים לצונאמי. יש פה את כל המתכון לצונאמי - טקטוניקה, רעידות אדמה, ים. בגלל זה יש לנו סיכוי".

 

היא סיפרה כי ב-1956 נמדד צונאמי "קטן" בישראל, אך הוא לא גרם נזק. "אם מדברים על משהו שגרר נזקים, מדובר על משהו כמו 800 שנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דיאנה חננשווילי, משרד הביטחון
אזהרת צונאמי בחופי ישראל
צילום: דיאנה חננשווילי, משרד הביטחון
מומלצים