"מדינה עם יציבות שלטונית": מבקשי המקלט קיבלו מכתבי גירוש
מבקשי מקלט קיבלו היום לראשונה מכתבים הדורשים מהם להיענות לאולטימטום שהוצב להם לעזוב לרואנדה תוך 60 יום. במכתב מצוין כי מדובר במדינה עם "נתוני צמיחה כלכלית מהגבוהות באפריקה ויציבות שלטונית". אחד ממקבלי ההודעה: "רואנדה מדינה מסוכנת, מפחד לחזור"
כחודשיים לפני תום האולטימטום שהוצב בפניהם לעזוב את ישראל לרואנדה, מבקשי המקלט הראשונים שמועמדים לגירוש החלו הבוקר (א') לקבל מכתבים הדורשים מהם לעשות זאת בתוך 60 ימים. מדובר על אוכלוסיית מבקשי מקלט מסודן ומאריתריאה, גברים רווקים בלבד, שלא הספיקו להגיש בקשת מקלט עד 1 בינואר.
המכתבים נמסרו להם בעת שהגיעו הבוקר לבני ברק לחדש את אשרת השהייה שלהם בישראל, כפי שהם נדרשים לעשות בכל חודשיים. במעמד בקשת חידוש האשרה הם קיבלו מכתב שבו הוסבר להם כי הם מזומנים לשימוע שבו יוכלו לשטוח את טענותיהם. במכתב מצוין כי מי שלא ייענה לדרישה במהלך התקופה ויורחק - המענק הכספי שלו יקטן במידה ניכרת. אם הוא לא יעזוב את ישראל במועד שבו נקבע, 33 אחוז מסכום הפיקדון שצבר יהיו נתונים לניכויים בגין שהייה בלתי חוקית.
אם טענותיהם לא יתקבלו, והם לא יהיו מוכנים "לעזוב מרצון" לרואנדה תמורת 3,500 דולר ומימון כרטיס הטיסה - הם ייכנסו לכלא "סהרונים" ללא הגבלת זמן. עד כה בודדים קיבלו את מכתב הגירוש, שבו נכתב בין היתר על המדינה שאליה יועברו, ככל הנראה רואנדה: "מדובר במדינה שבעשור האחרון התפתחה מאוד וקולטת לתחומה אלפי תושבים חוזרים ומהגרים ממדינות אפריקה השונות".
עוד נכתב כי "בשנים האחרונות המדינה הזו מציגה נתוני צמיחה כלכלית מהגבוהות באפריקה, הודות לייצוא לאירופה ולארה"ב וכן בזכות ענף תיירות משגשג. במדינה זו ישנה יציבות שלטונית שתורמת להתפתחויות בתחומים רבים ובין היתר בתחום החינוך, הרפואה והתשתיות". יש לציין כי נשיא רואנדה פול קגאמה מכהן בתפקיד כבר 18 שנה ובאוגוסט נבחר ב-98 אחוזי תמיכה.
דבסאי ברהרבו, בן 50, הגיע מאריתריאה לפני תשע שנים. גר בנתניה ועובד בבית אבות. הוא קיבל הודעת גירוש. "אמרו לי שאני צריך לעזוב למדינה שלישית, לא אמרו איזו, אבל אני יודע שמדובר ברואנדה. זו מדינה מסוכנת, שמעתי על אנשים שכבר הלכו לשם. לא טוב להם, הם לא נשארו שם. גם המדינה שלי לא בסדר. אז אני מפחד לחזור אליה, וגם ללכת לרואנדה. אם לא אעזוב בתוך חודשיים אלך לכלא. אז אלך לכלא. אני מעדיף. לא משנה כמה זמן. לא מבינים שאני לא אלך למות. כלא עדיף על למות".
ברהרבו הוסיף: "אני פה כבר הרבה שנים, הכול בסדר. אני לא מבין למה מגרשים אותנו. לא עשינו שום דבר רע. אנחנו עובדים. עושים טוב. אני כבר מבוגר. למה שאלך עכשיו. מה קרה פה?" מבקשי המקלט וארגוני הסיוע שמלווים אותם בארץ טוענים שנוהל העזיבה מסכן את המגורשים עד כדי חשש לחייהם.
"לחזור לרואנדה? מעדיף להיות בכלא"
מראווי זאודה, בן 34 מאריתריאה, נמצא 12 שנים בארץ וגר בפרדס כץ. "אמרו לי שאם אני לא חוזר תוך 60 יום, אני בכלא. אמרו לי שאני יכול לעזוב בחזרה לאריתריאה או לעבור לרואנדה או אוגנדה. אבל מה יש לי ברואנדה? זו לא המדינה שלי, זה אותו דבר מבחינתי כמו באריתריאה. יש שם הרבה בעיות. אני לא מקבל כלום, רק 3,500 דולר. אני לא רוצה כסף, אני רוצה להישאר בישראל. אריתריאה, רואנדה, אוגנדה - זה אותו דבר, אני מעדיף להיות בכלא.
"יש לי עורכת דין, אני אדבר איתה ונראה מה עושים", הוסיף זאודה. "אם אני לא חוזר לאריתריאה, למה שאחזור לרואנדה? אני בן אדם. לא הסבירו לי כלום על מה יהיה איתי שם. אם אני צריך לחזור - אני אחזור לאריתריאה, למות במדינה שלי. אבל אני אשאר בישראל, בכלא. לא משנה לי - שנה, שנתיים או עשר שנים".
על פי נתוני רשות ההגירה, שוהים בישראל כ-38 אלף מסתננים. מהם 970 נמצאים במתקן השהייה חולות ו-450 בכלא סהרונים. מליאת הכנסת אישרה בחודש דצמבר האחרון את התיקון לחוק למניעת הסתננות, שעל פיו מתקן השהייה חולות צפוי להיסגר.
על פי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה שהתפרסמו לרגל השנה האזרחית החדשה, ב-2017 לא נכנסו מסתננים לישראל. ב-2016 נכנסו לארץ 18 מסתננים, ושנה קודם לכן עמד מספרם על 220. השיא נרשם ב-2011, אז נכנסו לישראל יותר מ-17 אלף מסתננים.
בשנה האחרונה התקבלו 7,710 בקשות מקלט של נתיני אוקראינה, 1,682 של נתיני אריתריאה, 1,350 של נתיני גיאורגיה ו-868 של נתיני סודן. ראש מנהל אכיפה וזרים ברשות האוכלוסין וההגירה, יוסי אדלשטיין, אמר בחודש שעבר כי "לצערנו הנתינים מנצלים לרעה את מנגנון המקלט שקיים במדינת ישראל ומגישים בקשות מקלט, שעל פי מה שבדקנו ולמדנו הן בקשות סרק".