ראש מח"ש תוקף: "נוכח מצוקת המשטרה, ספגנו מתקפות פומביות"
לפי נתוני המחלקה, ב-640 תיקים נחקרו שוטרים באזהרה ב-2017, שנה שבה העיבו על המשטרה ואנשיה פרשות אום אל חיראן וניצב ריטמן. ראש המחלקה התריע: "נוכח המצוקה שאליה נקלעה המשטרה בעקבות אירועי מביכים, נאלצה המחלקה לספוג מתקפות פומביות ואחרות, חסרות תקדים בגסותן"
דו"ח המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה לשנת 2017: חמישה תיקים פליליים או משמעתיים בשבוע נפתחו נגד שוטרים. ב-640 תיקים נחקרו שוטרים באזהרה בשנת החולפת. 249 מתוכם הסתיימו בהעמדה לדין פלילי או משמעתי. לשם השוואה, בשנת 2016 הועמדו לדין 238 שוטרים.
מח"ש ספגה לא מעט ביקורת מהמשטרה בין היתר בפרשת אום אל חיראן. בצמרת המשטרה טענו כי מח"ש העלימה מסמך מסווג של השב"כ שהוביל לפתיחת החקירה מחדש. על האשמות אלו הגיב אורי כרמל, מנהל המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה: "על רקע המתח המובנה בין המשטר למח"ש, נוכח המצוקה שאליה נקלעה המשטרה בעקבות אירועי מביכים, נאלצה המחלקה לספוג במהלך השנה מתקפות פומביות ואחרות, חסרות תקדים בגסותן ובבוטות שאפיינה אותן ומשוללת יסוד בטיבן. זאת מצד גורמים שונים במשטרה. המשכיל (במח"ש) בעת ההיא יידום".
2017 הייתה סוערת במיוחד במח"ש נוכח פרשות כמו אום אל חיראן, ולצדה התיק נגד ניצב רוני ריטמן וכן פרשת ערן מלכה ורונאל פישר. המשפט נגד אורן סבג, קצין משטרה שיחד עם שוטרים נוספים שפכו מים רותחים על עצור ממוצא אתיופי, נוסף אף הוא לרשימה.
למרות הסערות שפקדו את מערכת אכיפת החוק בשנת 2017, הנתונים השנתיים מצביעים על עליית מדרגה כמעט בכל הפרמטרים. מתוך יותר מ-640 תיקים שבהם שוטרים נחקרו באזהרה, נתקבלו החלטות על העמדה לדין לגבי שוטר אחד או יותר ב-39% מהתיקים (249), מתוכם יותר ממחצית מהתיקים (136) נותבו לדין פלילי. אחוז מיצוי החקירה, כלומר, פיצוח האירוע והגעה לחקר האמת בתיקים שנחקרו, עומד השנה על 71%.
אחוזי ההרשעה של שוטרים בתיקים פליליים שהתבררו בבית משפט עומד השנה על 85%, כאשר רק 3% מהתיקים הסתיימו בזיכוי. אחוז ההתערבות בהחלטות המחלקה במסגרת עררים והשגות שנבדקו בפרקליטות: 0%. במח"ש אומרים כי מדובר בנתון חריג, המעיד על תהליך קבלת החלטות איכותית ומקצועית.
אחד התיקים שהעסיקו את המחלקה היה כאמור זה של ניצב ריטמן. הוא נחשד בהטרדה מינית של פקודה ובהמשך התיק נסגר, אך המתלוננת עתרה לבג"ץ. רגע לפני שמפכ"ל המשטרה נדרש להחלטה בנוגע לעתידו של ריטמן, הוא ביקש לסיים את תפקידו כמפקד להב 433.
במח"ש זוקפים את פרישתו לזכותם. העבודה בתיק זה חוללה רעידת אדמה בארגון. "מח"ש לא היססה לחקור שורה ארוכה של קצינים בתוכם גם מי שהיה בדרג הבכיר ביותר, עד לדרגת סגן המפכ"ל, ולהביאם לדין פלילי או משמעתי ולהרחקתם מהמשטרה". נכתב בדו"ח. עוד צוין כי "בתיקי עבירות מין שהונחו על שולחנם 89% הגיעו למיצוי חקירה".
כתוצאה מהעיסוק האינטנסיבי בתיקי עבירות מין כשהקורבנות אינן רוצות להתלונן, יצאה הנחיית פרקליט המדינה במהלך השנה החולפת שעסקה לראשונה ב"חקירה והעמדה לדין בעבירות מין בהעדר שיתוף פעולה מצד נפגע עבירה". הנחיה זו עשויה לסייע למח"ש לטפל בתיקים של עבירות מין במשטרה.
כרמל אמר: "2017 התאפיינה בהתמודדות לא פשוטה במרחב המורכב שבו פועלת מח"ש. הדברים קיבלו ביטוי בין היתר סביב חקירות אום אל חיראן שהתרחש בראשית השנה וליווה את עבודת המחלקה לאורך השנה כולה. בד בבד נידונה והוכרעה השנה העתירה בפרשת ריטמן. ראשיתה בחחקירת מח"ש והדיה הציבוריים הדהדו לאורך השנה כולה, בין היתר על רקע המהפכה החברתית שמתרחשת לנגד עינינו ותופעת ה-outing חוצת היבשות של הטרדות מיניות שביצעו גורמים בכירים. אלה ניצלו את מעמדם הרם במסגרת יחסי עבודה ופגעו בנשים".
סוגייה נוספת שהגיעה לפתחה של מח"ש היא היחסים שבין המשטרה לאוכלוסייה החרדית. במהלך השנה הפגינו חרדים רבים בירושלים נגד הגיוס. לא אחת הפעילה המשטרה אלימות - לעתים כחוק אך לעתים חרגה מסמכויותיה. בדו"ח מח"ש נכתב כי "החיכוך הרב והמתמיד בעיר בין האוכלוסייה החרדית לשוטרים, הביא לסדרת תלונות שהתקבלו במח"ש בגין שימוש בכוח מופרז מצד שוטרים.
"שיתוף הפעולה עם בני העדה החרדית הביא לפיצוח מספר אירועים של אלימות משטרתית בלתי סבירה ואף להעמדה לדין פלילי ומשמעתי של מספר שוטרים שנהגו באלימות מופרזת, ללא הצדקה".
דוברות המשטרה בירכה על מגמת הירידה בכמות התלונות נגד שוטרים, "כנגזרת של למידה מן העבר ופעילות פנימית מונעת ואפקטיבית של המשטרה. ב-2017 חלה ירידה דרמטית של כ-20% בכמות התלונות על שוטרים, ושיעור ירידה דומה ביחס לחקירות מח״ש שנפתחו כנגד שוטרים בהשוואה לשנת 2016".
במשטרה ציינו כי רק עשירית מהתלונות נגד שוטרים מסתיימות בהעמדה לדין פלילי או משמעתי. "החל מ-2016 יוזמת המשטרה מבדקים תעסוקתיים לבדיקת מהימנות ונורמות ארגוניות בכל התחומים ומאפשרים למיין טוב יותר את הבאים בשעריה, לאתר חריגים בשירותיה, לדווח באופן יזום למח"ש (ככל שמדובר בפלילים) כמו גם לייצר מנגנוני מניעה על מנת לצמצם מעידות בדגש על תפקידים רגישים".
לדברי מח"ש, הנתונים מלמדים על עלייה מתמדת באיכות תוצרי החקירה ובקידום מאבק מקצועי, ובלתי מתפשר בתופעות פסולות במשטרה, וזאת מבלי לחשוף באופן בלתי מידתי שוטרים שפעלו כדין לאימת החקירה הפלילית או להליך פלילי, בהעדר יסוד סביר לחשד לביצוע עבירה או לאחר הפרכת חשד כזה במסגרת החקירה.
כרמל הודיע לפני שלושה חודשים כי יפרוש מכהונתו באביב לאחר שש שנים בתפקיד. למח"ש הוא הודיע כי הוא יוצא לדרך חדשה.