בכיר במערכת אכיפת החוק עונה לנתניהו: "מי שחושב שנושפע מביקורת - טועה"
הבכיר הגיב למתקפה של ראש הממשלה נתניהו נגד המפכ"ל אלשיך בעקבות הריאיון ב"עובדה": "הראיות יקבעו ולא רעשי הרקע. ציפינו שתהיה תגובה ולא תהיה השפעה בגלל ציטוט כזה או אחר". יו"ר המחנה הציוני גבאי: "נתניהו נוהג כאחרון העבריינים". לפיד: "הוא נואש"
"בסופו של דבר מה שיקבע אלה רק הראיות בתיקי החקירה ולא כל רעשי הרקע מסביב". כך התייחס הבוקר (ה') גורם בכיר במערכת אכיפת החוק למתקפה של ראש הממשלה בנימין נתניהו נגד המפכ"ל אלשיך בעקבות דבריו של האחרון בריאיון לתוכנית "עובדה".
לטענת אותו גורם, "היה צפוי שתהיה תגובה לאור דברי המפכ"ל. בדרך כלל ראיונות כאלה יוצרים תהודה ותגובות. לא חשבנו שזה יהיה אחרת. אבל אם מישהו חושב שהוא ישפיע עלינו בדרך כזאת, הוא טועה. למזלנו, החקירה מסודרת מאוד וכשהכול יתבהר ויתפרסם, אפשר יהיה לדעת על מה מדובר".
גורמים במשטרה אמרו כי המפכ"ל אלשיך לקח בחשבון את עיתוי הפרסום ואת ההשלכות, למשל שיהיה מושא להתקפה. עם זאת החליט להמשיך בתוכנית העבודה שלו כרגיל וגם לקיים את הריאיון ב"עובדה". "התיק נמצא בשלבי סיום ואף אחד לא באמת ישפיע עם ציטוט כזה או אחר. המפכ"ל לא אמר גם משהו מיוחד שיצריך תגובה שכזאת, אבל אנחנו רגילים לרעשי הרקע שיש מסביב וזה לא מפריע לנו", אמרו הגורמים.
גם במערכת הפוליטית הגיבו בחריפות לדברים שהשמיע נתניהו נגד המפכ"ל. "ראש הממשלה נוהג כאחרון העבריינים ותוקף באופן חסר תקדים את המפכ"ל והמשטרה", אמר יו"ר המחנה הציוני אבי גבאי. "נתניהו משפיל אותנו. המתקפה על המפכ"ל אינה לגיטימית. במקום לדרוש שיסיימו את החקירה במהירות, נתניהו בוחר לתקוף את המפכ"ל ובכך מנסה לפרק את האמון של האזרחים במערכות החוק".
גבאי הוסיף כי "אני מצפה מראש הממשלה קודם כול להתנצל בפני הציבור. ראש ממשלה לא אמור לחיות על חשבון אחרים ולקבל מתנות במאות אלפי שקלים".
יו"ר המחנה הציוני תקף גם את מי שיושב בקואליציה: "לצערי, מחברי הקואליציה כבר אין לנו ציפיות. בישיבתם בממשלת נתניהו הם מכשירים את ההתקפות האלה על שלטון החוק. אני קורא לחברי הקואליציה לעצור את הצעת החוק לסיפוח יהודה ושומרון שתעלה בשבוע הבא בוועדת השרים לחקיקה, באותו השבוע שבו יתפרסמו המלצות המשטרה. זו הצעה לשטחים תמורת שחיתות, הצעה שהיא שוחד פוליטי לחברי הקואליציה".
גם יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, תקף את נתניהו: "המתקפה של נתניהו על המפכ"ל טרם פרסום ההמלצות היא מעשה נואש של נחקר שהחליט לנצל את מעמדו הרם כדי לאיים על שלטון החוק ולהטיל דופי במשטרה שמגנה על כולנו".
השר צחי הנגבי הגיב הבוקר בגלי צה"ל לטענות של אלשיך כי חוקרים פרטיים עקבו אחר חוקרי תיקי נתניהו. "איום על חוקרים זו עבירה חמורה יותר מסיגרים. תמצאו דרך לאמת את ההאשמות. אי אפשר להשאיר אותן כחרב מתהפכת מעל ראשו של נתניהו", אמר הנגבי.
גם ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק מתח ביקורת חריפה על נתניהו: "פניקה בבלפור. שוחד? מרמה והפרת אמונים? לפתע אין לחשוד ביטחון מוחלט, שהיועמ"ש יוכל או ירצה לחלצו. התוצאה - מתקפה היסטרית על המפכ"ל. המצוקה וההיסטריה מובילות את ביבי. כך לא ניתן לנהל מדינה. עוד כמה ימים יגיע הזמן להתפטרות או ל'הכרזת נבצרות'. זו גם עת מבחן למנהיגי הליכוד והקואליציה".
"מזעזע לגלות שהמפכ"ל חוזר על הרמיזה ההזויה והשקרית כאילו ראש הממשלה שלח חוקרים פרטיים נגד קציני משטרה החוקרים אותו", נכתב אמש בפוסט שפורסם בעמוד הפייסבוק של בנימין נתניהו.
ראש הממשלה פתח במתקפה החריפה ערב פרסום המלצת המשטרה הצפויה נגדו - העמדה לדין על שוחד - וזמן קצר אחרי פרסום הריאיון של רנ"צ רוני אלשיך בתוכנית "עובדה": "מזעזע לגלות שהמפכ"ל חזר בפני עיתונאים על הרמיזה ההזויה והשקרית לא פחות של ריטמן, כאילו ראש הממשלה היה מעורב בתלונת קצינת המשטרה נגד ריטמן בגין הטרדה מינית.
"איך ייתכן שריטמן עומד בראש היחידה שחוקרת את ראש הממשלה ומשתתף אישית בגיבוש ההמלצות נגדו?" תהה נתניהו בנוגע למפקד יחידת להב 433 רוני ריטמן, שאולץ לעזוב את תפקידו. "כל אדם הגון ישאל את עצמו איך אנשים שאומרים דברים הזויים כאלה על ראש הממשלה יכולים לחקור אותו באובייקטיביות ולהמליץ בעניינו ללא משוא פנים. צל גדול הוטל על חקירות המשטרה והמלצותיה בעניינו של ראש הממשלה נתניהו".
לפי נתניהו, שתקף זמן קצר לאחר הדיון המכריע בעניינו בצמרת המשטרה, "הרמיזות של המפכ"ל הן כל כך חמורות, שנדרשת מייד חקירה אובייקטיבית ומהירה על הטענה שראש הממשלה שלח חוקרים - ולאחר שיתברר שאין קשר כזה, יש להסיק את המסקנות המתחייבות לגבי אופן ניהול החקירה וגיבוש ההמלצות נגד ראש הממשלה".
בתחילת הריאיון ב"עובדה" נדרש אלשיך לנאומו של ראש הממשלה נתניהו לפני כחודש וחצי, אז טען כי 60% מהמלצות המשטרה נגמרות בלא כלום: "אני חושב שמייד בדקה הראשונה אמרתי לעצמי - 'אנחנו לא מגיבים, אנחנו לא בעניין הזה'. לפעמים זה קשה לסתום את הפה. אנחנו גם בני אדם, יש בתוכנו רצון לומר את מה שעל ליבנו". בתשובה לשאלה מה הייתה תגובתו לו הגיב מהבטן ענה: "הייתי עושה לעצמי נזק".
כשנשאל אם חוקרים מנסים לאסוף מידע על קציני משטרה, ענה: "אמרתי שאלו גורמים רבי כוח, מפני שבסוף אנחנו יודעים מי הגורמים האלה וככל הנראה מישהו צריך לשלם להם. לכן זה מאוד הפריע לנו". הוא אישר כי מדובר בגורמים שמעורבים בתיקי ראש הממשלה.
"לא תמיד זה משרת כרגע את החקירה המרכזית שלנו", הסביר מדוע דבר זה אינו נחקר. "יש סיטואציה שבה לא נוח לנו לחקור משהו מסוים כדי לא להפריע או לזהם חקירה אחרת. הרגשתי שאסור שחוקר יופעלו עליו לחצים חיצוניים דרך המשפחה שלו. לכן הגבתי ציבורית, וזה נפסק. אני מדבר על עובדות, לא על שמועות. לכן יצאתי ציבורית. חשבתי שמספיק להגיד שזה לא קביל, וזה נפסק".
"זה תפקידי"
"זה לא עושה לי את זה, אבל זה תפקידי", ענה לשאלה כיצד ירגיש אם ייזכר כמפכ"ל שהפיל ראש ממשלה מכהן. "המשטרה לפעמים נוברת בכל מיני מקומות לא נעימים. זה לא תענוג גדול להיות בחדר המיון של החברה הישראלית. לפעמים זה לא נעים. אני רוצה להאמין שהמטרה של המינוי שלי לא הייתה מטרה לא ראויה".
אלשיך אישר כי האפשרות שימונה לראש השב"כ בתום כהונתו כמפכ"ל עלתה בשיחה עם נתניהו: "היו אין-ספור הבטחות. הצעות. הרעיון הזה עלה בשיחה גם עם ראש הממשלה. ובשלבים מסוימים זה נראה אולי לאנשים מסוימים הגיוני".
אמש קיים אלשיך דיון עם בכירי המשטרה דיון מכריע לקראת ההמלצות בחקירותיו של נתניהו. בצמרת המשטרה תמימי דעים כי בתיק המתנות (פרשת 1000) ההמלצה תהיה להגיש כתב אישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו. במשטרה סבורים כי יש תשתית ראייתית נגד נתניהו על קבלת שוחד.
עם זאת, במשטרה מינו צוות שיבדוק "חורים" בתיק, עוד לפני ההמלצה לפרקליטות. הכוונה, בכל מקרה, היא שההמלצה תוגש בשבוע הבא, אבל הדבר עדיין אינו ודאי. מלבד רנ"צ אלשיך השתתפו בדיון בכירים נוספים, בהם ראש אגף החקירות לשעבר ניצב בדימוס מני יצחקי, ראש אגף החקירות הנוכחי ניצב גדי סיסו, מפקד להב 433 ניצב רוני ריטמן ותנ"צ כורש ברנור, ראש היחידה הארצית לחקירות הונאה.