סופת ציקלון מכה במדינת האיים: בניין הפרלמנט נהרס, גגות עפו
טונגה חווה את הסופה הקשה ביותר באזור זה יותר מ-60 שנה, ציקלון "גיטה" בדרגה 4. 40% מהבתים בבירה נוקואלופה ניזוקו או נהרסו, קווי חשמל קרסו, דרכים נחסמו ויש דיווחים על פצועים רבים. בניין הפרלמנט ההרוס - בן יותר מ-100 שנה
בניין הפרלמנט בטונגה, מדינת איים באוקיינוס השקט, נהרס בסופה הקשה ביותר שפקדה את האזור זה יותר מ-60 שנה. ציקלון "גיטה", סופה בדרגה 4, הכתה הלילה (יום ג') בטונגה וגרמה לנזק רב. בעקבות הרוחות העזות שנשבו קווי חשמל נפלו וגגות בתים נעקרו ועפו לכל עבר.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
ממשלת טונגה הכריזה על מצב חירום עוד לפני פגיעת הסופה במדינה והקימה מרכזי פינוי עבור אלפי בני אדם. "הרוח הייתה מפחידה. היא שאגה מעל הראש. אפשר היה לשמוע את הגגות עפים", אמרה תושבת המקום מארי פונואה לתחנת "רדיו ניו זילנד".
שירותי החירום במדינה פועלים במרץ לפתוח מחדש כבישים חסומים ומנסים להעריך את מידת הסיוע שיזדקקו לו לאחר שסופת הציקלון תעזוב את האזור. לפי שעה אין דיווחים על הרוגים בצקלון, אבל תושבים רבים נפצעו. כך לפי גרהאם קנה, יועץ אוסטרלי במשרד הלאומי לניהול מצב חירום של טונגה.
אין חשמל ואין תקשורת לחלקים רבים במדינה
הליך ניקוי הרחובות החל בשעות הבוקר המוקדמות (שעון מקומי) בסיוע חיילי צבא, בזמן שהסופה עדיין השתוללה מעל עיר הבירה נוקואלופה. "היינו צריכים לפנות קודם כול את הדרכים כדי שנוכל להגיע לאנשים שזקוקים לטיפול רפואי וכדי שצוותי ההערכה שלנו ייצאו החוצה", אמר קנה בראיון טלפוני לסוכנות הידיעות רויטרס. הוא העריך ש-40 אחוזים מהבתים בבירת טונגה, שבה מתגוררים 24,500 תושבים, ניזוקו בצורה כזו או אחרת, עם גגות בתים שעפו ומבנים שהוצפו. עוד נמסר שאין חשמל בבירה לאחר שתשתית החשמל ניזוקה, ודרכי תקשורת לחלקים רבים המדינה נותקו.
"בתים ישנים רבים, בייחוד בתי מורשת ותיקים, ניזוקו קשות או נהרסו, שזה עצוב מאוד, הם די היסטוריים", אמר קנה. "הם עברו בעבר סופות צקלון, אבל זה הציקלון הגדול ביותר שעבר האי הזה לפחות ב-60 השנים האחרונות".
ברשת החברתית התפרסמו תמונות רבות של רחובות מוצפים, עמודי חשמל שקרסו, ומבנים הרוסים, בהם בניין הפרלמנט של טונגה שהוקם לפני יותר ממאה שנה.
ציקלון "גיטה" עושה כעת את דרכו לעבר פיג'י וצפוי לעלות לדרגה חמש - הדרגה הגבוהה ביותר. אולם מומחים מעריכים שהסופה העזה לא תעבור באזורים מאוכלסים בפיג'י.