הפליט ה-12: פסק הדין התקדימי שעשוי לעכב את הגירוש
"עריקה מצבא אריתריאה יכולה להיות עילה לבקשת מקלט בישראל", קבע בית הדין לעררים, ואישר את הבקשה. זהו נתין ה-12 מאריתריאה שקיבל מעמד פליט בישראל מתוך כ-8,500 מבקשי מקלט
בית הדין לעררים בירושלים, שעוסק בענייני הגירה וכניסה לישראל, פרסם היום (ה') פסק דין תקדימי שעשוי להשפיע על הליך בדיקת בקשות המקלט של אלפי נתיני אריתריאה אחרים ששוהים בישראל, ולעכב את תוכנית הגירוש לרואנדה שאמורה לצאת לפועל החל מ-1 באפריל.
לקריאת פסק הדין המלא - לחצו כאן
השופט אלעד אזר מתח ביקורת על רשות האוכלוסין וההגירה, על כך שאינה בודקת את בקשות המקלט של האריתראים באופן פרטני, אלא דוחה אותן אפריורית בשל עמדה עקרונית שהתקבלה על ידי משרד הפנים שלפיה "עצם השתמטות או עריקות מצבא אריתריאה אינן מהוות כשלעצמן עילה להענקת מעמד פליט".
פסק הדין ניתן בערעורו של נתין אריתריאה שערק משירות צבאי במדינתו על דחיית בקשת המקלט שהגיש. בית הדין קבע כי "המערער הוכיח ברף הדרוש חשש מבוסס היטב לרדיפה בשל דעה פוליטית המיוחסת לו על ידי שלטונות ארצו כתוצאה מעריקתו משירות צבאי", והורה להעניק לו מעמד פליט בתוך 45 יום. מדובר בנתין אריתריאה ה-12 שיקבל מעמד פליט בישראל, מתוך 8,529 שהגישו בקשות מקלט עד סוף שנת 2017.
רוב האריתריאים בישראל ערקו מהצבא במדינתם, שבה על כלל האזרחים חלה חובת שירות החל מגיל 18, לשנים ארוכות, לעיתים ללא הגבלת זמן. השירות הצבאי אינו מוגבל לעיסוקים צבאיים, והוא מתואר על ידי ארגוני זכויות אדם כעבודת כפייה בשכר זעום. אזרחים המסרבים לשרת בצבא אריתריאה או נמלטים ממנו נעצרים, מעונים ואף נרצחים. ברוב מדינות המערב בקשות של המקלט של אריתריאים שנמלטו ממדינתם בשל השירות הצבאי הכפוי מאושרות בשיעור של 90%-70%.
בית המשפט קבע כי "הראיות הסובייקטיביות שהגיש המערער בשילוב עם המידע הקיים על יחס שלטונות אריתריאה לעריקים די בהן כדי להרים את נטל ההוכחה הנדרש ממנו לשם הוכחת הקשר הסיבתי בין הרדיפה שלה הוא צפוי לבין הטענה כי רדיפה זו יסודה, בחלקה לפחות, בכך ששלטונות ארצו רואים בעריקתו משום הבעה של עמדה פוליטית. בכך ביסס המערער חשש לרדיפה בגין עילה המוכרת באמנת הפליטים".
השופט הוסיף כי "ניתן להניח שלפסק דין זה השלכות על בקשות מקלט רבות של עריקים מאריתריאה, אשר נדחו, רובן ככולן, בנימוק כי מאחר וטענת העריקות שלב הבקשה יסודה 'אינו נובע מהשקפה פוליטית מדינית בשל התנגדות למשטר' מצד מבקש המקלט, הרי שאינה מגלה עילה מוכרת על פי אמנת הפליטים".
עם זאת, השופט הדגיש כי "אין לראות בפסק הדין קביעה אפריורית כי כל מי שבפיו טענה כי הנו עריק או משתמט משירות צבאי או לאומי באריתריאה זכאי למעמד של פליט".
עו"ד ענת בן דור מהקליניקה לזכויות פליטים באוניברסיטת תל אביב, שייצגה את המערער ביחד עם עו"ד אלעד כהנא, מסרה בתגובה: "אנחנו שמחים שבית הדין, אחרי התדיינות ארוכה שבה הוצגו ראיות רבות, העמיד את הדין על מכונו, ומצטערים על כך שבמשך השנים שבהן התיק היה תלוי ועומד נדחו אלפי בקשות דומות של מבקשי מקלט שערקו מצבא אריתריאה.
"אנחנו מצפים שכעת רשות האוכלוסין תדון מחדש בבקשות של אזרחי אריתריאה שנדחו על סמך פרשנותה, שנפסלה כעת על ידיד בית הדין, שקבע כי איננה בסטנדרט הבינלאומי הנדרש על פי אמנת הפליטים של האו"ם", הוסיפה עו"ד בן דור.
מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "אנו לומדים את פסק הדין ואת משמעויותיו לפני שתתגבש החלטה כיצד לפעול בהמשך".
"נתקע מסמר נוסף בארון הגירוש, שאינו מוסרי"
ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) אמר בתגובה להחלטת בית הדין כי היא "שומטת את הקרקע תחת הקביעות השקריות של הממשלה כי לא מדובר בפליטים. כעת מסתבר שאלפי בקשות למקלט של אריתראים נדחו בניגוד לפרשנות המקובלת בעולם לאמנת זכויות הפליט. על הממשלה לאפשר כעת הגשה חוזרת של בקשות מקלט לכל אלה שבקשותיהם נשללו על בסיס זה, כמו גם לכל מבקשי המקלט האחרים שלא הגישו כי ידעו שישראל לא מכירה בעובדת היותם נרדפים מסיבה זו".
ח"כ מיכל רוזין (מרצ) אמרה כי "זו הוכחה נוספת שמערך בדיקות המקלט בישראל כושל ומוטה. מדובר בהחלטה חשובה יותר מכל מוכיחה את שקריה של הממשלה. במשך שנים נדחו אוטומטית בקשות המקלט של הפליטים מאריתריאה, בניגוד לשאר מדינות העולם אשר מכירות בהם כפליטים. תוך שאנו נלחמים בגירוש, קיבלנו הוכחה נחרצת כי הממשלה מנסה לגרש אותם בניגוד גמור לאמנות הבינלאומיות שעליהן היא חתומה".
מתנועת "עוצרים את הגירוש" נמסר כי "בימים אלו נמצאים במתקן 'חולות' עשרות מבקשי מקלט על סף ייאוש שמנסים לחזק זה את זה נוכח הפחד הנורא שמתפשט ביניהם. הם סופרים את הימים הספורים שנותרו להם לקראת הבחירה בין אובדן החירות לאובדן הביטחון האישי שלהם".
"ב'חולות' נמצאים עשרות מבקשי מקלט שעתידים להיכלא בימים הקרובים ובקשתם נדחתה על הסף, על בסיס הקביעה שהיותם עריקים מצבא אריתריאה אינה מאפשרת להם קבלת מקלט. ממשלת ישראל המשיכה לדחות תחת עילה זו בקשות במשך שנים, על אף שזו נידונה בבית המשפט. היום נתקע מסמר נוסף בארון הגירוש - הגירוש לא מוסרי, לא חוקי וכעת נקבע כי דחיית בקשות המקלט אכן נעשתה באופן שגוי. הגיע הזמן לעצור את הגירוש".