שמים מחלוקות בצד: ארה"ב וטורקיה רוצות נרמול יחסים
הסיוע למורדים בסוריה וגם חוסר הרצון האמריקני להסגיר את פתהוללה גולן, שמואשם בטורקיה כאחראי לניסיון ההפיכה ב-2016, הובילו למשבר ביחסים עם ארה"ב. מזכיר המדינה טילרסון אמר באנקרה: "רוצים לחזק את היחסים"
מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון ומקבילו הטורקי מבלוט צ'אוושולו ערכו היום (ו') מסיבת עיתונאים בבירה הטורקית אנקרה והכריזו כי שתי המדינות הסכימו לנרמל את היחסים אחרי זמן רב שבו טורקיה וארה"ב היו על מסלול התנגשות.
הסיוע האמריקני למורדים הסורים והסירוב של הממשל האמריקני להסגיר לטורקיה את פתהוללה גולן, המנהיג הטורקי הגולה שהמשטר באנקרה מאשים באחריות לניסיון ההפיכה בשנת 2016, היוו ברגים מרכזיים למשבר. כעת שתי המדינות מעוניינות בפיוס. עם זאת, טילרסון ומקבילו לא פירטו במסיבת העיתונאים כיצד יעבוד המנגנון שישיב את היחסים ביניהן למסלול.
"אנחנו תומכים בזכותה של ממשלת טורקיה להביא לדין את האחראים לניסיון ההפיכה בשנת 2016. זה חשוב לנהל תיקים כאלה בשקיפות ובהוגנות, כך שזה יגן על זכויות אדם וזכויות חירות", אמר טילרסון. "אנחנו עדיין מודאגים ממעצר של עובדים מקומיים מהנציגות האמריקנית בטורקיה ולגבי מעצר אזרחים אמריקנים בגלל מצב החירום שמוכרז בטורקיה".
הוא הוסיף ואמר: "אנחנו נמשיך לשתף פעולה עם שותפינו הטורקים כדי להשיג תוצאות טובות ואנחנו קוראים לטורקיה לשחרר את הכומר אנדרו ברונסון ואזרחים אמריקנים נוספים, שלדעתנו מוחזקים במעצר באופן לא מוצדק. ארה"ב מעריכה מאוד את החברות ארוכת השנים עם טורקיה. אנחנו מעריכים את זה ומצפים לחזק את מערכת היחסים ככל שהיא מתקדמת".
טילרסון ציין כי באמצע החודש הבא יחלו הצוותים המשותפים לעסוק בנרמול היחסים ויתעסקו קודם כל בסוגיית העיירה הסורית מנביג', שנמצאת בשליטת המיליצית הכורדית שארה"ב מסייעת להם. טורקיה דורשת להפסיק את הסיוע ולפנות את המורדים הכורדים מהמקום.
"היחסים בין ארה"ב לטורקיה היו על סף התנגשות", אמר שר החוץ הטורקי. "או שאנחנו הולכים לתקן את זה או שהדברים ידרדרו למצב גרוע הרבה יותר". במקביל, בית המשפט בטורקיה הטיל היום מאסרי עולם על שישה נאשמים בטענה כי שימשו כזרוע התקשורת של תנועתו של גולן במהלך ניסיון ההפיכה.