המפכ"ל הותקף בכנסת וענה: "החוקרים שלי לא מדליפים"
רב-ניצב רוני אלשיך ענה לשאלות בוועדת הפנים של הכנסת בעקבות הריאיון שבו טען כי עוקבים אחר חוקרי נתניהו. במהלך הדיון הסוער הוצאו ח"כים. ח"כ מיקי זוהר קרא להקים ועדת חקירה. ח"כ שטרן גיבה את המפכ"ל, ונענה במתקפה של ח"כ אמסלם: "בגדול, יש לי עולם ערכים משלי"
מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב רוני אלשיך, התייצב הבוקר (ג') בוועדת הפנים של הכנסת בראשותו של ח"כ יואב קיש (הליכוד), לדיון שמתקיים סביב הטענות שהשמיע בתוכנית "עובדה", שלפיהן עקבו חוקרים פרטיים אחר החוקרים שעסקו בתיקי נתניהו. במהלך הדיון עמד המפכ"ל תחת אש צולבת של חברי הכנסת. ynet העביר את הדיון בשידור חי. במהלך הדיון הסוער, הוציא קיש את חברי הכנסת יוסי יונה, יואל חסון, מיקי רוזנטל, יעל כהן פארן, לאה פדידה, אחמד טיבי ופנינה תמנו-שטה. הם הורשו לשוב לדיון כעבור כמה דקות.
אחרי המתקפה מצד חברי הכנסת, אמר אלשיך: "הנחקרים בפרשות נתניהו מגחיכים את תוכן החקירות דרך ההדלפות. אני יודע שהחוקרים שלי לא מדליפים לתקשורת. זה פוגע באמון הציבור במשטרה. פעם אחת ולתמיד אני רוצה לגרום לציבור להבין איך זה עובד".
"הכרזתי מלחמה על ההדלפות", המשיך אלשיך. "ניתקנו את קציני המשטרה מקשר ישיר עם התקשורת. אין דבר כזה שקצין משטרה פונה לתקשורת. מעולם לא שוחתתי טלפונית עם איש תקשורת כשאין דובר על הקו. זה שומר על טוהר המשטרה ומי שכשל נשלח לפוליגרף. כל קציני המשטרה - בעבר ובהווה - נבדקים".
אלשיך התייחס לריאיון בתוכנית "עובדה": "לא אני ערכתי את הריאיון. נאמרו שם הרבה דברים על עשיית המשטרה. אני מצר על כך שהפרומו הפך לריאיון על חקירות נתניהו". המפכ"ל המשיך: "היות ומשטרת ישראל מואשמת מעל כל במה בהדלפות מחקירות על ימין ועל שמאל - זו (התוכנית "עובדה") במה חשובה להסביר מה עושה משטרת ישראל ומה היא לא עושה". עם זאת, הוא הבהיר כי "למען הסר ספק - הריאיון לא עשה מניפולציה בדבריי. הוא הביא את הדברים בצורה נכונה ומדויקת".
עוד הוסיף המפכ"ל, כי התייחס לאפשרות של הפעלת חוקרים פרטיים נגד חוקרי נתניהו כבר לפני שנה. "יצאתי אז לתקשורת ובריאיון ל'עובדה' לא הוספתי שום מילה שלא אמרתי כבר. אמרתי שיש גורמים שהיו בשטח וריחרחו סביב החוקרים שפועלים בתיקים הללו. אני צריך שזה ייפסק. הדבר החשוב ביותר באותה נקודת זמן זה היה למנוע את זה כדי לא לאפשר את ההפרעה. לכן יצאתי ציבורית כדי לומר שזה לא לגיטימי".
אלשיך אמר כי המשטרה לא נוהגת לעדכן על חקירות מתנהלות - סמויות או גלויות כאחד. "חוסר הלגיטימיות שלי להתייחס לשאלה הזו הוא בדיוק אותו חוסר לגיטימיות להתייחס ישירות לחקירות ראש הממשלה. ככל שאני נשאל ועונה על זה - זה אומר שאני הופך למדליף". אלשיך הבהיר כי "אין חקירה שמתנהלת עם יותר איזונים ובלמים כמו חקירה של איש ציבור". הוא התייחס לטענות שהליך החקירה זוהם בשל ניגוד אינטרסים: "זה לא קיים. לא מדובר פה באיזה משהו שחוקר עושה במחשכים".
במהלך הדיון התייחס המפכ"ל לתיק 3000, הוא פרשת הצוללות, ואמר כי "כשנשאלנו אם ראש הממשלה יעיד - אמרנו שבוודאי. לא יכול להיות מצב שלא תישמע גרסתם של כל המעורבים, אבל זה לא אומר שהוא ייחקר באזהרה. זה לא אומר שהוא חשוד". הוא המשיך ואמר כי "אמרו שהיועץ המשפטי לממשלה גורר רגליים. אין לזה שחר".
ח"כ אמסלם: "זה לא היה ריאיון על וופלים"
עוד לפני שדיבר המפכ"ל אלשיך, הדובר הראשון בדיון היה ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) - שתקף את אלשיך: "הריאיון שנתת בעובדה הוא בלתי מתקבל על הדעת בעליל. הריאיון הזה הוא בגדר תאונת דרכים. תפקידך הוא לא לחלק ציונים לראש הממשלה. היית צריך להתנצל".
ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד) תקף את ח"כ זוהר, שיזם את הדיון יחד עם ח"כ סמוטריץ: '"הדבר ההזוי הוא לחבר את חקירת המשטרה לרצח רבין. רק אדם כזה יכול ליזום דיון כזה". הוא פנה גם ליו"ר הקואליציה ח"כ דוד אמסלם: "אני חושב שזה עוד יותר פוגע להגיד שמי שנקרא למסור עדות במשטרה הוא 'שטינקר'". בתגובה, השיב לו האחרון: "הריאיון לא היה על וופלים, הוא היה על חקירות ראש הממשלה".
אמסלם רמז עוד להדלפות מצד המשטרה: "בזמן האחרון, הנחקרים, כולל ראש הממשלה, מוזמנים דרך ערוץ 2 באמצעות נוסבאום ואברמוביץ". הוא המשיך: "איך אמר אברמוביץ'? למשטרה יש זיכרון ארוך ויצר נקמנות. היא יודעת לבוא חשבון". יו"ר הקואליציה גם הגיב על דבריו של שטרן: "בגדול, יש לי עולם ערכים משלי. אני חושב שאזרח רגיל שרואה שמישהו עובר על החוק צריך להגיש תלונה - אך בוודאי שלא חמש שנים אחרי". הוא תקף את לפיד, שלדבריו "יזם את כל האירוע. הוא נגוע בעניין ורוצה להחליף את ראש הממשלה".
לדברי ח"כ מיקי זוהר, "יש שיתוף פעולה מדאיג מאוד בין התקשורת למשטרה. התחושה היא שהתנהלות המשטרה בכל הקשור לחקירות ראש הממשלה אינה מקצועית, אינה אובייקטיבית ואינה תקינה". עם זאת, הוא הוסיף כי "הכישלון החרוץ שלה מגיע בחקירות של נבחרי ציבור ומפורסמים: פעם אחר פעם המשטרה נכשלת. הגיעה העת להקים ועדת חקירה ממלכתית לגבי התנהלות המשטרה בתיקים של אישים מפורסמים ונבחרי ציבור. המשטרה נופלת בזה פעם אחר פעם".
ח״כ רויטל סויד (המחנה הציוני) פנתה ליו"ר ועדת הפנים יואב קיש ואמרה: "כינוס דיון ערב פרסום ההמלצות זה שימוש בכוח הפרלמנטרי שלך שלא כדין ולא בצדק".
לדיון הצטרף גם ח"כ משה גפני (יהדות התורה), והתייחס לטענת המפכ"ל שלפיה חוקרים פרטיים נשכרו לעקוב אחרי קצינים שחקרו את תיקי נתניהו. "אם זה נכון", אמר גפני, "למה המשטרה לא חקרה את זה? למה לא הייתה חקירה? אם זה לא נכון - למה המפכ"ל אמר את זה? מה הוא רצה להרוויח?".
בדיון דיבר גם ח"כ דב חנין (חד"ש), אמר כי "התשובה של נתניהו לחקירות היא לריב עם הציבור הערבי. הוא מתכוון להביא ביום ב' הקרוב להצבעה בכנסת את חוק הלאום. מה שמעניין אותו זה לא 'דאגה לאופיה היהודי של המדינה', אלא דאגה לאופיה היציב של כהונתו".
ח"כ לאה פדידה אמרה לאחר שהוצאה מהדיון, כי התנהגותו של קיש "כוחנית ומתוכננת היטב. חברי האופוזיציה הועפו אחד אחר השני עוד בטרם החל הדיון. קיש קיבל מסרים להעביר וזו ההצגה שלו, חבל שהטריח את מפכ"ל המשטרה לבוא לצפות במופע אימים מיותר". לדבריה הצטרף גם ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת): "משהו רע עובר על יואב קיש. הוא נראה ונשמע לחוץ, ולכן הוא הוציא את חברי האופוזיציה בסיטונות על הערות רגילות. אני בעד להזמין את המפכ"ל לדיון ותשאול, אבל צורת הדיון והזימון גורמות לאי נוחות".
אלשיך נאם בוועידת הנשיאים: "לא רוצים להיות חלק מהמשחק הפוליטי"
הדיון בהשתתפות המפכ"ל היה אמור להתקיים למחרת פרסום המלצות המשטרה, שקבעו כי נמצאה תשתית ראייתית להעמדתו לדין של ראש הממשלה בנימין נתניהו בתיקים 1000 ו-2000 בגין עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, אולם נדחה ומתקיים היום.
מוקדם יותר נאם אלשיך בוועידת הנשיאים בירושלים והתייחס למתקפות של פוליטיקאים על המשטרה. "הדבר המרכזי הוא לשמור על עצמנו מקצועיים ולא להיות חלק מהמשחק הפוליטי", אמר אלשיך.
"המשטרה נוגעת בנושאים רגישים בחברה. כל הזמן וכל יום. זה לא כמו הצבא שמתמודד עם דברים מעבר לגבול. זה פנימי. ההשפעה של המשטרה בשטח היא יומיומית. חקירת ראש ממשלה או שר זה נושא רגיש. אנשים חושבים שזו עבודה טובה ונכונה ויש כאלה שחושבים אחרת. הדבר המרכזי הוא לשמור על עצמנו מקצועיים ולא להיות חלק מהמשחק הפוליטי".
הוא ציין גם כי "אנחנו רואים את זה בתקשורת. אין שום אפשרות לעשות את העבודה מקצועית וטבעית ללא התנהגות כזו. אנחנו לא רוצים להיות בצד השמאלי של המפה או הימני. אנחנו רוצים להיות בצד של החוק. זו הדרך היחידה לשמור על מקצועיות. אני מאמין שזו הדרך הנכונה".