מערכה מדממת ברוטה: צבא אסד הרג 120 אזרחים, בהם ילדים ותינוקות
רוסיה דוחפת לפתרון דיפלומטי בסוריה, אך מצד שני מסייעת למשטר אסד במערכה הצבאית: יותר ממאה בני אדם נהרגו בהפגזות של המשטר בדמשק על מובלעת המורדים במזרח רוטה. האו"ם קרא להפסקת אש מיידית ובינתיים הגופות נערמות בבתי החולים: "אנחנו נתונים לרחמי האל"
המשטר בדמשק אמר שהוא לא מכוון את כלי הנשק שלו נגד אזרחים, אבל בפועל רוב ההרוגים הם לא אנשים במדים: 123 בני אדם, בהם עשרות ילדים ותינוקות, נהרגו אתמול (יום ב') ו-610 נפצעו בהפגזות של צבא סוריה על מעוז המורדים ברוטה שבפרברי דמשק.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
ארגון "המעקב הסורי אחר זכויות אדם", שמושבו בלונדון, מסר שכוחות המשטר של בשאר אסד ובעלי בריתו תקפו מהאוויר וירו רקטות וארטילריה על מעוז המורדים ברוטה. ארגון האו"ם קרא להפסקת אש מיידית ואמר שהמצב "יצא מכלל שליטה" בעקבות "הידרדרות קיצונית בפעולות העוינות".
האלימות במזרח רוטה היא חלק מהסלמה נרחבת בחודשים האחרונים בלחימה בכמה חזיתות בסוריה, בשעה שהנשיא הסורי אסד דוחף לשים סוף למלחמה בת שבע השנים נגד משטרו. בעלת בריתו החזקה ביותר של אסד, רוסיה, מסייעת לו צבאית ובמקביל דוחפת להשגת פתרון דיפלומטי שנועד להסדיר "אזורים בטוחים" מלחימה. מזרח רוטה הוא אחד מהאזורים שבהם הוסכם לעצור את הפעולות העוינות, אולם ההסכם שהושג לא כולל את שלוחת אל-קאעידה לשעבר ששומרת על נוכחות במקום. ארגוני מורדים נוספים ברוטה, בהם כמה ארגונים ג'יהאדיסטיים, טוענים שממשלת סוריה ורוסיה מנצלות את הנוכחות הג'יהאדיסטית באזור כתירוץ להמשך ההפגזות שלהן. סוריה ורוסיה לא הגיבו עדיין לדיווחים על ההרוגים בחידוש הלחימה במזרח רוטה, אולם שתי המדינות אמרו בעבר שאינן מכוונות לפגוע באזרחים.
"ההפגזות - הכנה למתקפה קרקעית"
ארגון "המעקב הסורי אחר זכויות אדם" מסר שההפגזות האינטנסיביות הן למעשה הכנה למתקפה קרקעית של כוחות אסד ובעלי בריתם נגד המובלעת של המורדים שבה מתגוררים יותר מ-400 אלף תושבים בתנאים קשים ביותר.
האופוזיציה הסורית הגולה האשימה את משטר אסד ב"מלחמת השמדה" וגינתה את "השתיקה הבינלאומית" על רקע "הפשעים" שמבצע המשטר בדמשק.
"חייבים לשים סוף לסבל האנושי"
"ההפגזות של אזרחים חייבות להיפסק עכשיו", אמר מתאם הסיוע ההומניטרי של האו"ם בסוריה, פאנוס מואמטזיס. "חייבים לשים סוף באופן מיידי לסבל האנושי הגדול". לדבריו, "ההסלמה האחרונה באלימות יצרה משבר הומניטרי שממילא היה חמור עבור 393 אלף תושבי מזרח רוטה, בהם עקורים רבים".
בחדר מתים מאולתר שהוקם בעיר דומא, בכה נידאל בעת שעמד לצד גופתה של בתו פראח. בבתי החולים באזור חיפשו הורים נואשות אחר ילדיהם - חיים או מתים. אדם אחד פרץ בבכי כשראה את גופת בנו התינוק מכוסה בשמיכה.
תושבי רוטה המזרחית חוששים מאוד שגורלם יהיה דומה לזה של תושבי העיר חלב, בעיקר כשהם נמצאים תחת מתקפה מתמשכת ואינטנסיבית של צבא סוריה. אחד מתושבי האזור, מחמוד א-דומאני, אמר לעיתון "אל-ערבי אל-ג׳דיד" כי התושבים במזרח רוטה לא עוזבים את בתיהם בעקבות התקיפות. לדבריו, למי שיש מרתף מתחת לביתו נחשב מוגן.
חוששים לגורל דומה כמו בעיר חלב
רוב העסקים והשווקים באזור סגורים בשל התקיפות האינטנסיביות והתושבים חוששים שכוחות המשטר הסורי ייכנסו קרקעית לאזור ויבצעו מעשי טבח המוני בהם, כפי שקרה בחלב. א-דומאני הוסיף כי התושבים חוששים מפני הוצאות להורג המוניות, ירי ללא הבחנה במטרה להרוג ופגיעה מכוונת בבתי התושבים.
תושב נוסף, יוסף אל-מחבאני, העובד בתחום ההצלה, הביע את חששו שכוחות המשטר הסורי יתקפו את מקורות המים והמזון באזור, במטרה לגרום למותם של תושבים נוספים ולגרום לאלה שנותרו לעזוב. לדבריו, לרוב הפצועים לא ניתן להעניק סיוע רפואי בשל המחסור בציוד, ולכן הם ממתינים למותם. "אנו מטפלים בפצועים בבתיהם מפני שבתי החולים והמרפאות מופצצים בידי המשטר", הוא אמר.
בעיר חמרייה מחפשים אזרחים מבוהלים מקום מקלט מההפצצות. "אנחנו נתונים רק לרחמיו של האל והמרתפים שבהם אנו מסתתרים", אמר תושב העיר לסוכנות הידיעות הצרפתית. "אין לנו שום אלטרנטיבה אחרת".
קואליציית האופוזיציה הסורית האשימה את רוסיה בכך שהיא רוצה "לקבור את התהליך המדיני" במקום למצוא פתרון לסכסוך שפרץ ב-15 במרס 2011 במדינה הערבית וגבה את חייהם של יותר מ-340 אלף בני אדם.