בצל חוק השואה: חומת הגטו תוכרז אתר מורשת
צוות מומחים פולני קבע כי יש לצרף את חומת הלבנים האדומות ברחוב סיינה 53, שבודדה את גטו ורשה, לרשימת אתרים לשימור כדי להזכיר את ההיסטוריה. האופוזיציה הפולנית הגישה הצעה לתיקון חוק השואה שקומם את ישראל: "הממשלה יצרה משבר פוליטי"
שני חלקים מהחומה שהקיפה את גטו ורשה במהלך מלחמת העולם השנייה ראויים להצטרף לרשימה של אתרי מורשת שישומרו כעדות היסטורית לאירועי העבר – כך קבע היום (ג') צוות אזורי העוסק בענייני שימור אתרים רבי חשיבות בפולין.
מדובר בחומת הלבנים האדומות ברחוב סיינה 53. הצוות שהמליץ לצרפה לרשימת אתרי המורשת הסביר כי יש להגן על החומה כדי שהדורות הבאים יוכלו ללמוד על ההיסטוריה. "החומה היא מזכרת היסטורית ייחודית ויקרת ערך ליהודים ולאומה הפולנית", קבע.
כעת יינתנו לתושבים באזור שבועיים לערער לרשויות על ההחלטה. את החומה לא ניתן לצרף לרשימת אתרי המורשת עד שתפקע התקופה שבה אפשר להגיש ערעורים.
החומה נבנתה ב-1940, כשגרמניה הנאצית, שכבשה את פולין, ביקשה לבודד את היהודים. גובהה ארבעה מטרים – מהם מטר של גדר תיל. רוב רובם של 450 אלף תושבי הגטו מתו מרעב וממחלות או נרצחו בתאי הגזים במחנה ההשמדה טרבלינקה. הגרמנים הרסו את הגטו ואת רוב החומה ב-1943.
ההמלצה להכריז על קטע החומה כאתר מורשת באה כשברקע חוק השואה הפולני שהסעיר את ישראל ויהודים רבים בעולם. החוק קובע כי על מי שיטיל על פולין אחריות לפשעי הנאצים אפשר יהיה לגזור עד שלוש שנות מאסר. בשבוע שעבר עורר ראש ממשלת פולין סערה נוספת כשבהודאתו שגם פולנים ביצעו זוועות במהלך השואה השמיע דברים שמהם משתמע כי גםהיהודים ביצעו במהלכה פשעים.
מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר בפולין, מפלגת "המצע האזרחי", הגישה היום הצעה לתיקון חוק השואה השנוי במחלוקת. המפלגה מסרה כי "המשבר הפוליטי שנגרם מדיפלומטיה מגושמת והרת אסון ומחוסר מחשבה על הניסוח מחייב אותנו לפעול. אנחנו מציעים שינוי לחוק שיתקן את הטעויות שנעשו".
המפלגה מציעה שהחוק יקבע שהעמדה לדין תתאפשר רק במקרים שבהם מדובר בהאשמת המדינה הפולנית, באופן פומבי ובניגוד לעובדות, באחריות ובשותפות לאחריות למעשי הנאצים. עם זאת, להצעה אין סיכוי לקבל את אישור הפרלמנט, משום שהוא נשלט על-ידי השמרנים.