אוהד טראמפ, שונא איסלאם. זה מוביל חוק השואה
פטריק יאקי הוא הילד הרע של הפוליטיקה הפולנית - נערץ על המונים, נתעב בעיני השאר - והוא האיש שהוביל את חוק השואה שהסעיר את ישראל. בריאיון לרויטרס הוא אומר: "הגיע הזמן לשים סוף לתרבות הבושה, היינו צריכים קתרזיס. לא ייתכן שמה שייצג אותנו בעולם זה הטבח בידוובנה"
פטריק יאקי, הפוליטיקאי האחראי לחוק השואה הפולני שעורר זעם בישראל, אומר היום (ד') כי הוא רוצה לשים סוף ל"תרבות האשְמה" ול"תרבות ההטעיה" – כך הוא מכנה זאת – בכל הנוגע ליחס של ארצו ליהודים במלחמת העולם השנייה.
יאקי בן ה-32, סגן שר המשפטים של פולין, הוא דמות שנויה במחלוקת בפוליטיקה הפולנית. הוא מתנגד למה שהוא תופש כאיסלמיזציה של אירופה, ובעבר אמר על האפשרות שמהגרים מאפריקה ומהמזרח התיכון ייכנסו לפולין: "על גופתי".
הוא חובב כדורגל, מאוהב בבנו הקטן הלוקה בתסמונת דאון, ומתגאה בסיפור חייו – נער שבא מרקע צנוע ועלה לגדולה. רבים מהפולנים אוהבים את תדמיתו הלא-אליטיסטית, המזכירה את הגל הימני הפופוליסטי ששטף כמה מדינות אחרות במערב אירופה. יאקי הוא גם מעריץ של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ותומך בחקיקת עונש מוות, בזכות לשאת נשק ובהטלת הגבלות קשות יותר על הפלות.
החוק שיזם ושקובע כי אפילו רמיזה שפולין הייתה שותפה לשואה עורר מחלוקת יותר מכל צעד אחר שלו, וגרם למשבר דיפלומטי בין פולין לישראל ולארה"ב. עבור יאקי זהו רגע של קתרזיס לאומי.
יאקי, שהוביל את החוק בפרלמנט הפולני, אומר כי פולנים צעירים כמוהו למדו בבית הספר להתבייש בהתנהלות ארצם במלחמת העולם השנייה במקום להיות גאים בה. לדבריו, הממשלות הליברליות שהנהיגו את פולין לאורך השנים החליטו לכונן את "פוליטיקת הבושה" כדי להבטיח שהדורות הבאים יגדלו בלי יסוד של זהות לאומית חזקה.
"אנחנו צריכים תדמית חיובית"
"מגיע הרגע שבו המדינה שלנו צריכה קתרזיס, והוויכוח הנוכחי בנוגע ליחסי פולין-ישראל מוכיח זאת", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס בלשכתו במשרד המשפטים. העניין היה אחד המסרים המרכזיים של מפלגת החוק והצדק מעז עלייתה לשלטון בשנת 2015. לשלטון היא עלתה בזכות הבטחתה לקדם פטריוטיות וערכים קתוליים שמרניים.
המפלגה מבקשת להציג את הפוליטיקאים ששלטו בפולין מאז נפילת הקומוניזם ב-1989 כאנשי אליטות חסרי כבוד להיסטוריה של ארצם. היא מאשימה את הממשלות הקודמות כי הסכימו בקלות רבה מדי לאמץ את הרעיון שהפולנים לא סיכנו את חייהם כדי להציל יהודים בשואה.
"אני לא טוען שאנחנו לא צריכים לדבר על רגעים קשים בתולדות ארצנו, בהיסטוריה של כל מדינה", הוא אומר. "אבל אם אנחנו רוצים ליצור לעצמנו תדמית בינלאומית כמדינה, אנחנו צריכים להתבסס על דברים חיוביים".
כעת נחשב יאקי למועמד בכיר מטעם מפלגתו לתפקיד ראש העיר ורשה בבחירות שייערכו השנה. המפלגה צפויה להכריז על המועמד שלה באביב. השמרנים יודעים שניצחון בעיר ליברלית כמו ורשה יהיה ניצחון סמלי חשוב עבורם – ניצחון שיקל עליהם את המשימה שהציבו לעצמם: לעצב מחדש את דמותה של פולין.
"טבח? זה מה שאנחנו מייצאים?"
"אנשים לעולם אינם אדישים בכל הנוגע ליאקי – כל אחד הוא מעריץ שלו או יריב מר שלו", אומר טדאוש צ'ימנסקי, סגן יו"ר הסיעה בפרלמנט של מפלגתו של יאקי. "הוא לא מתחמק ממשימות קשות, כמו זו (חוק השואה). הוא נוקשה ועקבי, וזה דבר שהמפלגה אוהבת, והוא יכול גם להביא מצביעים".
חוק השואה הגביר ביקורת בינלאומית שכבר הייתה קיימת על ממשלת פולין בראשותה של מפלגת החוק והצדק. מבקרי הממשלה הזו מזהירים כי היא גוררת את פולין לשלטון אוטוריטרי בכך שהיא גוזלת סמכויות מבתי המשפט ומקשה על פעילותם של כלי תקשורת. המפלגה דוחה את הביקורת.
רבים מבכירי המפלגה מכירים בקביעות של היסטוריונים שאלפי פולנים השתתפו ברצח יהודים בשואה או הלשינו על מי שהסתכנו כדי להצילם, אבל כמו יאקי הם טוענים כי ההאשמה הגורפת נגד פולין הייתה מעשה לא הוגן. הם מדגישים כי לפי הערכות, מספר הפולנים שאינם יהודים ושנהרגו במלחמה כמעט שווה למספר היהודים הפולנים שנרצחו בה.
העברת החוק העלתה שוב לדיון ציבורי את שאלת האשמה הפולנית באירועים רצחניים בשואה. השאלה הזו עלתה לפני כמעט שני עשורים בעקבות פרסום ראיות שלפיהן תושבים בכפר ידוובנה שבמזרח פולין רצחו לפחות 340 יהודים ב-1941. "זה לא נורמלי שמה שפולין מייצאת הוא ידוובנה", אומר כעת יאקי.