שתף קטע נבחר

 

רגע ההכרעה מתקרב: מי יהיו השופטים החדשים בעליון?

אם חברי הוועדה לבחירת שופטים יגיעו להסכמות, במהלך היום תיחשף זהות השופטים שיצטרפו להרכב הבכיר. למרות הטענות נגד פרופ' שטיין - בג"ץ דחה את העתירה נגד מועמדותו. ללא הכרעה ביהמ"ש יישאר בהרכב חסר

 

 

המועמדים הסופיים לעליון. (מימין לשמאל) שאול שוחט, עופר גרוסקופף ואלכס שטיין ()
המועמדים הסופיים לעליון. (מימין לשמאל) שאול שוחט, עופר גרוסקופף ואלכס שטיין

אחרי חודשים של ויכוחים ומחלוקות, הוועדה לבחירת שופטים צפויה להודיע היום (ה') על שני השופטים החדשים בבית המשפט העליון. חברי הוועדה לא הצליחו להגיע אמש להסכמות, ואם לא תהיה פשרה - הבחירה תידחה.

 

מינוי שופט לעליון דורש רוב של שבעה מתוך תשעת חברי הוועדה - שרת המשפטים איילת שקד, נשיאת העליון אסתר חיות והשופטים העליונים חנן מלצר ויורם דנציגר, שר האוצר משה כחלון, חברי הכנסת נורית קורן (ליכוד) ורוברט אילטוב (ישראל ביתנו) ושני נציגי לשכת עורכי הדין אפי נוה ואילנה סקר.

 

שלושת המועמדים הסופיים לעליון הם פרופסור אלכס שטיין, מועמדה של השרה שקד, יחד עם השופטים המחוזיים שאול שוחט ועופר גרוסקופף. מינויו של שטיין כבר הובטח על אף שחלק מחברי הוועדה הסתייגו מבחירתה של שקד.

 

שרת המשפטים איילת שקד ונשיאת העליון אסתר חיות. מעוניינות למנות שופטים בהקדם (צילום: אלכס קולומויסקי, יונתן זינדל/פלאש90) (צילום: אלכס קולומויסקי, יונתן זינדל/פלאש90)
שרת המשפטים איילת שקד ונשיאת העליון אסתר חיות. מעוניינות למנות שופטים בהקדם(צילום: אלכס קולומויסקי, יונתן זינדל/פלאש90)
  

שטיין מתגורר ב-15 השנים האחרונות בארצות הברית ומעולם לא כיהן כשופט. הוא עבר שימוע בוועדה שבמהלכו נשאל מדוע בנו בן ה-24 לא שירת בצה"ל. שטיין הבטיח לוועדה כי בנו יעלה לישראל וישלים את שירותו הצבאי. הוועדה קיבלה את הבטחתו והסכימה למינוי.

 

בתוך כך בג"ץ דחה את העתירה נגד המינוי, שהוגשה על ידי יהודה דרורי שטוען כי "העתקת המגורים לחו"ל מעידה על ניתוק הקשר בינו לבין מדינת ישראל". השופטים דחו את העתירה על הסף מבלי לדון בה, ונימקו: "דעתנו אינה נוחה מן המועד בו הוגשה העתירה, ימים ספורים טרם התכנסות הוועדה".

 

מלשכתה של שקד נמסר כי "פרופ' שטיין עומד בתנאים הנדרשים בחוק למועמד לביהמ"ש העליון. הוא היה 17 שנה מרצה באוניברסיטה העברית וב-33 השנים האחרונות היה עורך דין פעיל בארץ. בנוסף לכך מדובר באחד המשפטנים המובילים בעולם".

 

בית המשפט העליון (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
בית המשפט העליון(צילום: אלכס קולומויסקי)

המחלוקת הנוכחית היא המינוי השני. ככל הידוע, השופטים מלצר ודנציגר תומכים במועמד גרוסקופף, שאותו הם מכירים היטב ומעריכים מאוד. כחלון, קורן ואילטוב תומכים בשופט שוחט, וכך גם נציגי לשכת עורכי הדין. נשיאת העליון חיות תתמוך במועמד שיזכה לרוב בוועדה.

 

על פי הדיל שעומד על הפרק, אם ייבחרו שני שופטים בהסכמה של חברי הוועדה, שקד תאשר את מינויו של השופט המחוזי יגאל מרזל למנהל בתי המשפט - מינוי שבו חפצה הנשיאה חיות.

 

כאמור, אם לא תושג הסכמה בין הצדדים תידחה הבחירה למועד לא ידוע. גורם בוועדה ציין כי אם הבחירות יוקדמו בגלל ההסתבכויות של נתניהו בפרשיות השונות, תהיה הוועדה מושבתת עד לכינונה של הממשלה החדשה. המשמעות היא שבית המשפט העליון יכהן בהרכב חסר במשך כמה חודשים, ולפיכך, מעריך הגורם - לשקד ולחיות יש אינטרס לבחור את השופטים באופן מיידי.

 

בשבוע שעבר פורסם לראשונה ב-ynet כי שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב חאלד כבוב הפתיע את חברי הוועדה והסיר את מועמדותו. ראש לשכת עורכי הדין הציע את השופט המצטיין כמועמד לעליון, והוא נכלל גם ברשימת המומלצים של הנשיאה חיות.

 

גורמים בוועדה טענו מלכתחילה כי סיכוייו של כבוב נמוכים במיוחד משום ששרת המשפטים חברה במפלגת הבית היהודי, ובשנים האחרונות נהוג בבית המשפט העליון כי יש רק "כיסא ערבי אחד".

 

גם כבוב לא האמין בסיכוייו ואמר למקורביו כי הוא מרגיש שאין סיכוי בשלב זה למנות שופט ערבי שני בעליון בנוסף לג'ורג' קרא שנבחר בשנה שעברה. בוב הבהיר כי קשה לו לעמוד במתח הכרוך בציפייה להחלטת הוועדה, ולכן, כדי לחסוך לעצמו ולמשפחתו תסכול ועוגמת נפש, הוא מקדים ומסיר את המועמדות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המועמדים הסופיים לביהמ"ש העליון
מומלצים