שתף קטע נבחר

 

השופט החברתי והפרופ' השחמטאי: שני השופטים החדשים בבית המשפט העליון

הוועדה למינוי שופטים הודיעה על בחירתה בשופט המחוזי עופר גרוסקופף ובפרופ' אלכס שטיין, שהיה מועמדה של שרת המשפטים איילת שקד, כשופטים לבית המשפט העליון. גרוסקופף התמחה במשפט האזרחי ואילו פרופ' שטיין נחשב לשמרן

הוועדה לבחירת שופטים בראשות שרת המשפטים איילת שקד בחרה הערב (יום ה') בפרופ' אלכס שטיין ובשופט עופר גרוסקופף לכהונת שופטי בית המשפט העליון. השניים יחליפו את השופטים יורם דנציגר ואורי שהם הפורשים מכהונתם בקרוב. מוקדם יותר היום בחרה הוועדה 27 שופטים לבתי משפט שלום ומחוזי ולבתי דין לעבודה.

 

הדיון בוועדה באשר למינוי שופטים ארך כתשע שעות. נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, אמרה כי "הוועדה לבחירת שופטים בחרה היום 27 שופטים לכל שדרות מערכת המשפט וכן נבחרו לבית המשפט העליון שניים מן המעולים שבמועמדים, בעלי מוניטין מקצועי משובח ומרשים. האחד שופט מצוין ואיש אקדמיה בעברו והשני איש אקדמיה ותיק ומוערך בארץ ובעולם. אין לי ספק כי שניהם כאחד יתרמו תרומה משמעותית לבית המשפט העליון בישראל ויעשירו את פסיקתו בידע ובעומק משפטי. בשם כל שופטי ישראל אני מבקשת לברך את המועמדים שנבחרו היום לכל הערכאות ולאחל להם הצלחה רבה בתפקידם".

 

שרת המשפטים, איילת שקד, אמרה כי "זהו יום חג לעולם המשפט הישראלי. נבחרו מועמדים מצטיינים, הנושאים על גבם רקעים תרבותיים ותרמילי חיים ייחודיים ומגוונים. בכניסתי לתפקיד שרת המשפטים, אחד היעדים המרכזיים שהצבתי היה גיוון של בית המשפט העליון. אין לי ספק שתרומתם לבית המשפט העליון תותיר את חותמה בדפי ההיסטוריה של עולם המשפט הישראלי".

 

השופט החברתי: עופר גרוסקופף

שופט בית המשפט המחוזי מרכז עופר גרוסקופף, ידוע בהתמחותו במשפט האזרחי. השופט בן ה-49 נתפס כשופט חברתי שמרבה להתייצב לצד החלשים, ולא חושש להביע את דעותיו החברתיות כשהוא דן תביעות ייצוגיות.

השופט עופר גרוסקופף (צילום: דוברות הרשות השופטת) (צילום: דוברות הרשות השופטת)
השופט עופר גרוסקופף(צילום: דוברות הרשות השופטת)
 

גרוסקופף, יליד ישראל, שירת בפרקליטות הצבאית כעתודאי ועם שחרורו פנה לאקדמיה. הוא למד כלכלה, הוסמך למשפטים באוניברסיטת הרווארד בשנת 1999 ובאותה שנה קיבל דוקטורט באוניברסיטת תל אביב שם נמנה על סגל הפקולטה.

 

גרוסקופף הגיע לכס השיפוט בשנת 2009 לאחר שוויתר על הקריירה האקדמית, כתב ספרים ופרסם מאמרים רבים בארץ ובחו"ל. הוא נמנה על בני טיפוחיו של שר המשפטים לשעבר פרופסור דניאל פרידמן.

 

עם מעברו לבתי המשפט אמר כי הוא מעוניין לגשר בין האקדמיה לחיים. הוא נתפס כפורץ דרך בכמה פסקי דין, בהם גם אישור התביעה הנגזרת שבה ביקר בחריפות את החלטת נוחי דנקנר ובכירי דסק"ש לרכוש את העיתון "מעריב".

 

בספטמבר אשתקד אישר את המדיניות של הקאנטרי בכוכב יאיר שסירב למכור מנויים לתושבי טירה. האגודה לזכויות האזרח ערערה על פסק דין זה לבית המשפט העליון.

  

המועמד של שקד: פרופסור אלכס שטיין

אלכס שטיין ()
אלכס שטיין

אלוף בריה"מ לשחמט לנוער לשעבר ופרופסור בעל שם עולמי בהווה. שטיין זכה לתמיכתה של שרת המשפטים איילת שקד והוא המועמד המוביל לתפקיד. שטיין בן ה-59 נתפס כשמרן מבחינה משפטית. עמדותיו הכלכליות תואמות להשקפתה הקפיטליסטית של שקד. חברו, פרופסור דודי שוורץ, העיד עליו כי הוא צפוי להביא את גישתו השחמטאית לבית המשפט העליון.

 

שטיין נחשב מאנשי האקדמיה המובילים בתחומי הפלילים, נזיקין, רשלנות רפואית, גישה כלכלית למשפט ותורת המשפט. הוא חיבר ארבעה ספרים, בהם ספר חדשני בדיני הראיות שפורסם בהוצאת אוניברסיטת אוקספורד.

 

שוורץ הוסיף כי מדובר באחד הפרופסורים המובילים בעולם. "הוא יכול להביא את הארומה של המודרניות המשפטית הבינלאומית". נגד מועמדותו של שטיין הוגשה עתירה לבג"ץ בשל היותו תושב ארצות הברית ב-15 השנים האחרונות. השופטים דחו העתירה על הסף. בשיחתו עם חברי הוועדה ששאלו על בנו שלא שירת בצה"ל, אמר כי הוא יעלה עמו לישראל וישלים את שירותו הצבאי.

 

הוועדה שקלה למנות את השופט שאול שוחט מבית המשפט המחוזי בתל אביב, אך בסופו של דבר בחרה כאמור בפרופ' שטיין ובעופר גרוסקופף. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הרשות השופטת
עופר גרוסקופף ואלכס שטיין
צילום: דוברות הרשות השופטת
מומלצים