להשכרה בווייטנאם: חתן ואורחים לחתונה
אישה שנכנסת להריון מחוץ לנישואים או זוג שרוצה להינשא בניגוד להסכמת אחת המשפחות: אם בעבר היה מדובר בבעיה חברתית במדינה השמרנית, הרי שכיום יש פתרון בדמות חתונה מזויפת בהשתתפות שחקנים בתשלום
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
הליכה נגד המסורת במדינה שמרנית כמו וייטנאם יכולה לגבות מחיר גבוה מהמשפחה. "ההורים שלי יהיו הראשונים להתמלא בבושה אם אהיה בהריון בלי בעל", אמרה קא לסוכנות הידיעות הצרפתית חודש לאחר חתונתה שעלתה 1,500 דולר. את החתונה המזויפת מימן אבי התינוק שבכלל נשוי לאישה אחרת.
גם האורחים לחתונה נשכרו ומדובר בעסק לכל דבר בווייטנאם. כ-70 אחוזים מתושבי המדינה שמעל גיל 15 נשואים, והתופעה של חתונה מבוימת לא נוגעת רק לנשים הרות שזקוקות ל"בעל".
הורים, דודות וסנדקים להשכרה
זוגות צעירים בווייטנאם מוציאים אלפי דולרים כדי לשכור הורים, דודות, דודים, סנדקים וחברים כדי להרגיע את הלחץ המשפחתי להתמסד או כדי למנוע עימותים בין חותנים שאינם מאשרים את האיחוד הזוגי.
קא ובעלה המזויף מעולם לא נישאו באופן חוקי, הליך שבדרך כלל נמצא בצל של מסיבות החתונה המפוארות בווייטנאם. אולם היא תהיה אסירת תודה לו לעולמי עולמים משום ששיחק תפקיד מול החברים וקרובי המשפחה שלה. "הרגשתי שאני הולכת לטבוע, אבל נאחזתי באפוד הצלה", אמרה קא בחיוך. הוריה של קא היו בסוד העניינים, והיא מתכננת לספר למשפחתה ש"בעלה" עזב אותה כי היא מעדיפה להיות אם חד-הורית גרושה מאשר אם לתינוק שנולד מחוץ לנישואים.
הנורמות החברתיות הולכות ומשתנות בקצב מהיר בקרב צעירים בווייטנאם, מדינה עם 93 מיליון תושבים שבה יותר ממחצית האוכלוסייה מתחת לגיל 30. זוגות רבים בוחרים לחיות ביחד לפני החתונה או לעזוב את בית המשפחה לשכור דירה משלהם. גם שיעורי ההפלות נמצאים בעלייה. בשנה שעברה בוצעו במדינה כ-300 אלף הפלות, אולם עדיין הסטיגמה החברתית עדיין מודבקת לאישה שביצעה הפלה.
אך כאשר מדובר בטקסי חתונה, צעירים רבים עדיין חשים לחץ עצום מצד המשפחה או לחץ חברתי ללכת אחר המסורת, בייחוד מצד מבוגרים שמרנים. "לאנשים אין את האומץ לחיות בהתאם למשאלות לבם, הם ניצבים בפני הרגלים ומנהגים מסורתיים, תרבויות והשקפות עולם", אמר הפסיכולוג החוקר נגויין דוי קונג. "אנחנו צריכים לשים את עצמנו בנעליים של אלה שאין להם מוצא", הוא אמר והביע את אהדתו לאלה שמשלמים לשחקנים להתחתן איתם כדי להימנע מסכסוך משפחתי.
התחתן עם הורים מזויפים
זה מה שהוביל את הונג וחברה קואן לביים חתונה מזויפת. משפחתו התנערה ממנה משום שהגיעה ממחוז עני, אבל הוריה של הונג התעקשו, בעקבות עצת מגדת עתידות, שהיא תתחתן במהלך שנת התרנגול. אז שני הצעירים ערכו חתונה מזויפת במחוז הולדתה של הונג, נגה אן. האורחים בחתונה היו אמיתיים, אבל אביו, אמו, הדודות והחברים של החתן - כולם נשכרו לצורך החתונה. לדברי קואן, למרות העמדת הפנים, המחויבות של בני הזוג זה לזה אמיתית. "זה היה מזויף ואמיתי", אמר החתן לסוכנות הידיעות הצרפתית לאחר טקס חתונתו בחודש שעבר. עם זאת, לא ממש ברור כיצד הוא יצליח לעמוד בציפיות של הוריו, שכאמור לא השתתפו בחתונתו.
יום החתונה עבר בצורה כמעט מושלמת עד שדודו המושכר של קואן נשא נאום בפני מאות אורחים ושגה בשם שכונתו ילדותו של החתן. בכל זאת, הוקל לקואן כשהכול היה מאחוריו, אך הוא עדיין צריך לשמור את דבר החתונה שלו בסוד מהוריו. "זה טוב להוציא קצת כסף ולגרום לכולם אושר. הרגענו את כאבי הראש", הוא אמר.
מייסד החברה, נגויין שואן תיין, אמר שעובדיו ביימו אלפי חתונות במהלך השנים. עם זאת, בווייטנאם אין נתון מדויק לגבי מספר החתונות המזויפות שנערכו במדינה. תיין אמר שהעסקים נמצאים בפריחה עם יותר מ-400 אורחים שנשכרים ליום חתונה, לעומת פחות מתריסר שנשכרו לפני עשור ליום חתונה. עם זאת, יש לו רגשות מעורבים לגבי הלחצים החברתיים שיצרו שוק עבור העסק שלו. "המסר לחברה הוא שאנחנו מודאגים מאוד. כמו בית חולים שמטפל במחלה, אנחנו עוזרים לכלות ולמשפחות שלהן, אבל אנחנו לא רוצים שזה יגדל", אמר תיין לסוכנות הידיעות הצרפתית, והוסיף שהוא מגדיר את עבודה כסוג של שירות לקהילה ושהוא לא מרוויח ממנו כסף רב.
קא, שצפויה ללדת בחודש אפריל, אמרה שהנישואים המזויפים שלה סוף סוף שחררו אותה מהשקר ששמרה בלבה. "הסתרת ההיריון שלי הייתה דבר מתיש מאוד, אבל כעת אני חשה ביטחון רב לגבי ההווה והעתיד", היא אמרה.