לארדואן יש סכסוך חדש: עכשיו תור צ'כיה
אחרי עימותים מתוקשרים עם ישראל, רוסיה, סוריה, גרמניה, הולנד וארה"ב פותחת טורקיה חזית מול פראג: בית משפט צ'כי שחרר ממעצר פעיל כורדי שאנקרה דורשת את הסגרתו. טורקיה: "שערורייה, צ'כיה מסייעת לטרור. נדרוש פיצוי"
טורקיה תקפה בצהריים (יום ג') בחריפות את צ'כיה בעקבות החלטת בית משפט צ'כי לשחרר ממעצר את הפוליטיקאי הסורי-כורדי סאלח מוסלים – במקום להסגירו לטורקיה כפי שדרשה אנקרה. מוסלים היה בעבר יושב ראש מפלגת האיחוד הדמוקרטי (PYD), והוא נעצר בפראג בשבת לבקשת טורקיה.
טורקיה מחשיבה את ה-PYD לארגון טרור בשל קשריו למורדים הכורדים הנלחמים בגבולה. מוסלים הוכנס החודש לרשימת האישים המבוקשים ביותר בטורקיה, ואנקרה הציעה פרס של מיליון דולר על לכידתו.
שר החוץ הטורקי, מלבוט קבוסוגלו, אמר בצהריים כי החלטת בית המשפט הצ'כי היא שערורייה, וסגן ראש הממשלה הטורקי בקיר בוזדג אמר כי לצעד תהיה השפעה שלילית על היחסים בין טורקיה לצ'כיה. "ההחלטה הזאת היא ללא ספק בגדר תמיכה בארגוני טרור", אמר סגן ראש הממשלה. משרד החוץ הטורקי פרסם הודעה שבה טען כי הפסיקה מתעלמת מצערם של קורבנות פיגועים.
שר המשפטים הטורקי, עבדולחמיט גול, אמר כי טורקיה מצפה מצ'כיה לפצות אותה על הטעות שנעשתה בשחרורו של מוסלים. גול טען כי ההחלטה ננקטה ממניעים פוליטיים וכי טורקיה לעולם לא תקבל אותה.
מוסלים עצמו אמר לאחר שחרורו היום כי טרם החליט לאן ללכת. הוא ציין כי יש לו אשרת שהייה בפינלנד. עורך דינו אמר קודם לכן כי מוסלים הבטיח לבית המשפט לכבד את המשך ההליכים המשפטיים.
מוסלים אמר לאחר הפסיקה כי ידע על צו המעצר שהוציאה נגדו טורקיה – אך לא התייחס אליו ברצינות. הוא הדף את טענות טורקיה שלפיהן הוא פועל לערעור היציבות בה ואמר כי מדובר בשקרים.
לפני פסיקת בית המשפט בפראג אמר ראש ממשלת טורקיה בינאלי יילדירים כי החלטת בית המשפט תהיה "מבחן" לצ'כיה בכל הנוגע לרגישות שלה למלחמה בטרור ולהזדהות שלה עם טורקיה כבעלת בריתה בנאט"ו. "תהיה התוצאה אשר תהיה, ראשי המחבלים האלה לא יוכלו ללכת חופשיים", אמר. "נמשיך להפוך את חייהם לבלתי נסבלים".
מפלגת ה-PYD היא כוח פוליטי מוביל בצפון סוריה, ומוסלים הוא עדיין דמות רבת השפעה במפלגה, גם אחרי שהתפטר מתפקידו בשנה שעברה.
ב-20 בינואר השנה פתחה טורקיה במבצע צבאי באפרין שבצפון סוריה במטרה לסלק משם מיליציה כורדית-סורית הזוכה לתמיכה בארה"ב, ושמה המקוצר YPG. היא הזרוע הצבאית של ה-PYD.
בשנים האחרונות נקלעה טורקיה לכמה משברים דיפלומטיים קשים - חלקם ביוזמתה המלאה. אחרי תקרית המרמרה שהביאה להורדת דרג היחסים עם ישראל הפנתה אנקרה את גבה לבעל בריתה הסורי בשאר אסד, ובהמשך התגלע משבר חמור ביחסיה עם רוסיה בעקבות הפלת מטוס רוסי בסוריה על-ידי צבא טורקיה. בשנה שעברה תקף ארדואן במילים קשות כגון "נאצים" ו"פאשיסטים" את גרמניה והולנד משום שלא התירו לשרים טורקים לנאום בעצרות בשטחן כדי לשכנע אזרחים טורקים להצביע בעד מחנה ארדואן במשאל עם היסטורי.